Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pridražani dostojno odali počast svom “Tigru”

Autor: Zvonko Čulina

14.07.2010. 22:00
Pridražani dostojno odali počast svom “Tigru”


Jednodnevni posjet i obilježavanje je organizirala novoosnovana Udruga dragovoljaca i branitelja domovinskog rata UDBDR Pridraga na čelu s predsjednikom Brankom Kokićem Suvom, a u obilježavanju su osim članova udruge, dragovoljaca i suboraca sudjelovala i rodbina poginulog branitelja, prijatelji i mještani te načelnik Općine Novigrad Joso Klapan, župnik župe Pridraga don Jure Zubović, predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Pridraga Marijan Gospić Maxe, kao i general Mate Viduka, pukovnik Marko Čulina, prvi policijski zapovjednik PP Pridraga Slobodan Jergan te predstavnici drugih društvenih, kulturno-političkih i sportskih institucija Pridrage
Prvi put u 19 godina od pogibije pridraškog i hrvatskog viteza Mile Čuline Bulina, koji je bio pripadnik Prve gardijske brigade i elitne hrvatske postrojbe „Tigrovi” u prošlu se subotu (10. srpnja) organizirano išlo u jednodnevnu ophodnju i obilježavanje ovog značajnog datuma i mjesta gdje je za dom i domovinu ovaj dragovoljac položio svoj mladi život te na ostala mjesta linija obrane i stradanja hrvatskih branitelja i naroda u Erdutu i Vukovaru.
Jednodnevni posjet i obilježavanje je organizirala novoosnovana Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata UDBDR Pridraga na čelu s predsjednikom Brankom Kokićem Suvom, a u obilježavanju su osim članova udruge, dragovoljaca i suboraca sudjelovala i rodbina poginulog branitelja, prijatelji i mještani te načelnik Općine Novigrad Joso Klapan, župnik župe Pridraga don Jure Zubović, predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Pridraga Marijan Gospić Maxe, kao i general Mate Viduka, pukovnik Marko Čulina, prvi policijski zapovjednik PP Pridraga Slobodan Jergan te predstavnici drugih društvenih, kulturno-političkih i sportskih institucija Pridrage, izražavajući pijetet i poštovanje prema djelu i žrtvi ovog mladog dragovoljca i domoljuba, kao i drugim braniteljima palim za slobodu koju sada baštinimo.
Samom činu polaganja vijenaca, cvijeća i paljenju svijeća za pok. Milu Čulinu Bulina i drugih palih branitelja u Erdutu koji se dogodio uz puno uzbuđenja i emocija, povorci koja se kretala jedan kilometar do mjesta pogibije uz nacionalna obilježja i stjegove (zastave) udruga UDBDR Pridraga i Udruge „Tigar” iz Rakitja, prisustvovali su i predstavnici Tigrova iz Zagreba kao i Ivan Kovačlija, predsjednik Udruge branitelja iz Dalja te donačelnik općine Erdut Dragan Vulin, koji je uz B. Kokića Suvu održao i prikladan govor te je pročitana i pjesma Z. Čuline posvećena žrtvi Mile Čuline Bulina koji svoj mladi život dao za najuzvišenije vrednote, slobodu i sreću svog naroda, doma i domovine.
Poslije se uz pratnju i vodiča išlo u grad Vukovar gdje su nazočni dočekani od predsjednika Udruge veterana grada Vukovara Vjerana Nadovskog. On i njegovi vodiči su govorili o putu i istini koju su prošli njihovi i naši ranjenici iz vukovarske bolnice:
– Padom Vukovara, ranjenici i osoblje odvedeni su na Ovčaru i hangare iz kojih su svake noći odvođeni i ubijani. Najmlađa žrtva imala je šest mjeseci, a najstarija 104 godine. Svi su oni pokopani gdje su i ubijeni u masovnoj grobnici – Ovčari.
Ekshumacijom masovne grobnice sva su tijela prenesena na Memorijalno groblje gdje je ovom prilikom također položeno cvijeće i zapaljene svijeće.
Obišlo se, također, i Borovo Naselje, mjesto pogibije dvanaestoro hrvatskih redarstvenika, posjećena je i legendarna Trpinjska cesta tzv. groblje tenkova (gdje se također s poštovanjem spominjalo junaka Trpinjske ceste pukovnika Marka Babića) te Spomen-obilježje general – bojniku Blagi Zadri.
Na kraju je za pok. Milu Čulinu Bulina i sve hrvatske branitelje pale za našu slobodu služena misa zadušnica koju je u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova služio župnik župe Pridraga don Jure Zubović.
Branko Kokić Suve, predsjednik pridraškog UDBDR-a po završetku ovog jednodnevnog obilježavanja nam reče: „Ova organizirana hodnja mjestu pogibije pridraškog i hrvatskog viteza Mile Čuline Bulina odsad će se redovito i tradicionalno obilježavati s posebnim pijetetom, ubuduće u nadam se još većem broju, s najdubljim naklonom prema časnom djelu ovog našeg subrata i suborca i svih branitelja zaslužnih za izborenu slobodu koju sada živimo i koju smo i dalje dužni štovati i njegovati.