Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rohatinski: Vidjet će se kako ćemo završiti

Autor: Novi list

14.07.2010. 22:00
Rohatinski: Vidjet će se kako ćemo završiti


Stvari idu dalje kako su i do sada išle, a vidjet ćemo kako će sve skupa završiti, rekao nam je Željko Rohatinski, dodajući da od najavljenog rebalansa ne očekuje puno
Stvari idu dalje kako su i do sada išle, a vidjet ćemo kako će sve skupa završiti, rekao nam je guverner Željko Rohatinski nakon jučerašnje sjednice Savjeta HNB-a. Sjednici je prisustvovao i ministar Šuker, koji se upravo zadužio za novih 13,4 milijardi kuna. To je bio prvi službeni susret njih dvojice nakon guvernerovih apela Vladi da ovako dalje ne ide, te da deficite i dugove hitno treba srezati. “Nema ništa od toga”, rezignirano je kazao Rohatinski, dodajući da je na Savjetu tek usvojena monetarna projekcija koja ne odstupa od onoga što je već rekao u Saboru. Ovo zadnje Šukerovo zaduženje još je uvijek u planovima za ovu godinu, budući da, rekao je Rohatinski, “u Vladi imaju svoj zakon po kojem se u ovoj godini mogu zadužiti do 28,8 milijardi kuna”.
Bez rezova
Što se pak tiče najavljenog Šukerovog rebalansa krajem kolovoza ili početkom rujna, ne vjerujem da će biti značajnijeg smanjenja rashoda, napomenuo je guverner.
Dakle, iako središnja banka, oporba, gotovo svi ugledniji ekonomisti i javnost ukazuju na potrebu smanjenja proračunske potrošnje, ključne rezove vjerojatno ne treba očekivati.
Ministar Šuker je pak jučer nakon sjednice Savjeta novinarima kazao da mu Rohatinski nije rekao da se Hrvatska ne smije zaduživati.
– Razgovarali smo o izdavanju obveznica, no ništa spektakularno se nije dogodilo, ne vidim zbog čega bi se o tome trebalo posebno raspravljati, kazao je Šuker, odgovarajući na pitanje je li bilo govora o novom zaduženju od 13,4 milijarde kuna.
“Ništa novo”
Upitan da prokomentira izjave guvernera Rohatinskog o tome kako se Hrvatska ne smije dodatno zaduživati, Šuker je kazao kako njemu guverner na Savjetu to nije rekao.
– Što znači to da se Hrvatska ne smije zaduživati, kad postoji odluka o izvršenju državnog proračuna? Ovo zaduženje nije ništa drugo osim onoga što je usvojeno u Saboru prošle godine – riječ je o zaduženju od 28,8 milijardi kuna, od čega 20,2 milijarde idu na reprogram starih kredita, a 8,6 milijardi na deficit, i to je jedino povećanje duga, dodao je Šuker.
 


Šuker: Ne raditi spektakl


Na pitanje hoće li biti i novih zaduženja, odgovorio je tek kako će se o tome govoriti ako, i kad za to dođe vrijeme, ponavljajući kako oko zaduživanja, potvrđenog u Saboru, ne treba raditi spektakl. Što se komentara iz opozicije tiče, kazao je da su “oni”, da bi financirali deficit, prodali kontrolni paket HT-a i 25 posto dionica Ine. “To su svi zaboravili, no mene pamćenje još uvijek dobro služi”, zaključio je ministar.