Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sve više vikendaša prijavljuje “stalni boravak”

Autor: Damir Maričić

14.07.2010. 22:00
Sve više vikendaša prijavljuje “stalni boravak”

Foto: Vedran SITNICA



Teško je vjerovati da će zakonodavac bitnije zagrabiti u poreze od imovine pa i one od vikendica jer sadašnji propisi i tradicionalno “snalaženje” čine ove poreze prilično nepravednim
Najava mogućih, prema mnogima i nužnih poreznih reformi kojima bi se značajnije zahvatilo u oporezivanje imovine, ima značajne posljedice na život primorskih krajeva i cijele Zadarske županije, jer su vikendice ionako već u sustavu oporezivanja. Niz je špekulacija i napisa u kojima se barata s raznim mogućnostima uvećanja ovog poreza, a koji ide u blagajne lokalnih samouprava.
Vir sa 6.400 vikendica
Upravo na temu tih špekulacija razgovaramo s ovdašnjim predstavnicima. Naime, sadašnje predviđeno porezno terećenje za vikendice je naplata pet do 15 kuna po četvornom metru vikendice – jednom godišnje. Koju su visinu odabrali ovisi o općinama i gradovima.
– Mi već niz godina naplaćujemo ovaj porez po 15 kuna, ranije je to bilo osam, i do lani nam je to bio i najznačajniji prihod u proračunu s nekih pet milijuna kuna, kazao nam je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović. Vir je odavno prepoznat kao vrhunac ovih gradnji u zemlji, a Kapović nam kaže kako imaju 6.400 registriranih vikendica s prosječnom veličinom od 65 četvornih metara.
– Dok se među ljudima koji nisu domicilni njih oko 1.800, odnosno toliko objekata prijavilo kao objekti stalnog boravka.
Kapović objašnjava da je naplata poreza kao i utvrđivanje tko stvarno vikendicu koristi kao takvu, a tko kao mjesto stalnog boravka – igra mačke i miša.
– Prijava ove adrese na osobnoj karti nije dovoljna (temeljem zakona) da bi se prikazao stalni boravak pa vršimo provjere s tim da je teret dokazivanja prebačen korisnicima. Jasno se iz potrošnje, uporabe vode, struje i slično, vidi istina. Također smo u postupku revizije veličine objekata i čini mi se da će na kraju prosječna veličina vikendice preći od 65 kako se sada vode na sigurnih 100 metara četvornih, kazuje Kapović.
– Nismo imali nikakvog službenog upita niti informacije o tome da bi se ovaj porez drastičnije mijenjao osim što kao i vi pratimo špekulacije po medijima. Mislim da su nagađanja o uvećanju na 50 ili čak 150 kuna po metru pretjerana i očekujem da bi tada došlo do masovnog odustajanja i prodaja takvih kuća, kazao nam je Kapović.
Grad Zadar s 1.556 “vikendica”
Osim Vira mnogi su izgradili vikendice na prostoru koji pokriva Grad Zadar od udaljenih otoka do samih granica Zadra.
– Mi smo čak prema porezu na nekretnine u to obuhvatili i dio stanova pa to onda ne bi bile samo kuće za odmor već i stanovi za odmor. Na našem području teretimo 1.556 takvih objekata, dakle sigurno da evidencija nije potpuna. Mnogo je stvari i propisima nedefinirano, a znate i za mogućnost da se supružnici razdvojeno prijavljuju s boravkom pa je to, također, čest slučaj, kazala nam je “šefica” financija u Gradu Zadru Grozdana Perić.
Dakle, Zadar očekuje ubrati svega 840.000 kuna.
Perićka smatra da bitne promjene u ovom sektoru oporezivanja traže niz predradnji, propisa i drugog te ih nije moguće brzo obaviti. Sam grad nema niti upita niti sugestija što bi se moglo događati s budućim iznosima poreza. Za sada u Gradu Zadru naplaćuju 10 kuna za kuće za odmor na otocima i 12 kuna na području kopna.
Dakle, da ponovimo – drži se da je ovdje svega 25.000 kuća ili stanova za odmor iako je to teško vjerovati. Pitanje je i što je to kuća ili stan za odmor, kako tretirati djedovine, apartmane, naslijeđene stanove i slično. U svakom slučaju najave da bi dublje zadiranje u džepove onih koji imaju, a ne banalno oporezivanje plaća i PDV-a izdašnije punilo proračune teško su provedive. Pitanje pravde i nepravde iznimno bi se posložilo posebno znajući naše navike da svaki porez na stotinu načina nastojimo izbjeći.
 


Zadarska županija – vikendaški vrh Hrvatske


Valja kazati da je u Hrvatskoj prema službenom popisu iz 2001. godine registrirano 182.500 kuća za odmor s preko 10 milijuna četvornih metara površine, a da je Zadarska županija vrh u odnosu na broj vikendice u zemlji s 23.500 komada. Naravno, da svi znamo da je kuća više, no pitanje je prijavljivanja.