Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadarskom katedralom odzvanjali zvuci “Mesije”

Autor: Ante Rogić

14.07.2010. 22:00
Zadarskom katedralom odzvanjali zvuci “Mesije”


Drugi koncert na 50. Glazbenim večerima u Sv. Donatu održan je u utorak u katedrali Sv. Stošije. Zadarskom katedralom odzvanjali su zvuci velebnog Haendelovog oratorija „Mesija”.
U izvedbi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i Hrvatskog baroknog ansambla pod vodstvom Saše Britvića najpoznatije Haendelovo sakralno djelo dobilo je sasvim novo, jedinstveno lice. Obzirom da je Hrvatski barokni ansambl osjetljiv na povijesno osviještene izvedbe, njihova je interpretacija pratila njihovu stilski usko određenu nit vodilju koja ih čini specifičnima u odnosu na ostale domaće ansamble.
Cijeli ciklus koji prati život Isusa Krista od rođenja do smrti i Uskrsnuća zbor, orkestar i solisti dočarali su s visokom razinom individuacije, pažljivom dozom ekspresivnosti koja prati ideju autentičnog izvođenja i nadasve muzikalnošću.
Osobito uspješan pokazao se odabir solista. Nastupila je jedna od najperspektivnijih mladih sopranistica danas, Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica izrazito profinjene boje glasa Helena Lucić, tenor Dejan Vrbančić i bas Goran Jurić.
Zadarska publika i brojni turisti svojom su nazočnošću potvrdili da su prepoznali vrijednost ovog projekta. Naime u Katedrali sv. Stošije tražilo se mjesto više, a karte su se većinom prodale u pretprodaji.
Sljedeći koncert je na rasporedu u subotu, u klaustru Sv. Frane, a očekuje nas Opera B.B.