Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bivša blagajnica prijeti potapanjem HDZ-a

14.07.2011. 22:00
Bivša blagajnica prijeti potapanjem HDZ-a


Osim crnih donacija za koje su izdavane stranačke zahvalnice, Pavošević bi trebala znati i tko je sve u HDZ-u osobno primao novac iz crnog fonda
Uhićenjem Branke Pavošević – bivše šefice HDZ-ovog računovodstva, osumnjičene da se udružila s Ivom Sanaderom i Mladenom Barišićem kako bi stranci pribavila korist od neprijavljenih donacija – HDZ je sve bliže tome da kao pravna osoba bude optužena u procesu koji će se zbog afere Fimi-media voditi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića i ostalih osumnjičenih članova HDZ-a.
USKOK već neko vrijeme razmatra opciju da i HDZ kao pravnu osobu optuži zbog izvlačenja novca iz državnih poduzeća. Naime, već prilikom početka suradnje HDZ-a i Fimi-medije, dogovoreno je da Nevenka Jurak od poslova s državnim poduzećima, agencijama i ministarstvima može zadržati agencijsku proviziju i novac za troškove poslovanja, dok je sve ostalo trebalo biti usmjereno u stranku. To je i sama Nevenka Jurak posvjedočila pred USKOK-om. A prema tvrdnjama Mladena Barišića, Branka Pavošević bila je jedna od osoba koja je primala novac iz crnih fondova stranke.
Uplašena ispitivanjem
Dosad je Branka Pavošević već nekoliko puta bila ispitana u sjedištu USKOK-a. Ispitivanje u studenom prošle godine prilično ju je uplašilo. Kako tvrde naši sugovornici u HDZ-u, nakon ispitivanja je došla u središnjicu HDZ-a i vikala: “Pomognite mi ili ću vas sve potopiti.”
Navodno im je predala i evidenciju crnih prihoda i rashoda, no USKOK ju je uhitio tek jučer. Zašto? U međuvremenu se ispostavilo da za stranku nije primala novac samo od Mladena Barišića, već i od privatnih poduzetnika.
U najnovijoj istrazi USKOK ju sumnjiči da se udružila sa Sanaderom i Barišićem kako bi od nekolicine poduzetnika primila ukupno 3,3 milijuna kuna donacija stranci i pribavila joj imovinsku korist. Odnosno, na teret joj se stavljaju udruživanje za počinjenje kaznenog djela, zloupotreba položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava.
Među donacijama od 3,3 milijuna kuna, najveći donator je Miho Zrnić Marinović, zadarski poduzetnik uhićen u istrazi korupcije u Fondu za zaštitu okoliša. Zrnić Marinović HDZ-u je 2006. i 2007. godine odnio po milijun kuna, a 2008. godine još 110 tisuća kuna, za što je dobio i zahvalnicu. A istražiteljima je navodno ispričao da je osobno odnio novac u stranku, gdje bi ga dočekali Mladen Barišić i jedna gospođa kojoj nije znao ime.
Apsolutna kontrola
Je li Mladen Barišić to potvrdio uskočkim istražiteljima, nije nam poznato. Međutim, poznato je da je ranije USKOK-u ispričao i da je Pavošević evidentirala crne prihode i rashode jer je Ivo Sanader želio apsolutnu kontrolu nad crnim stranačkim fondom.
– Niti jedna kuna nije mogla biti potrošena, a da on to nije znao i da nije dao nalog kako potrošiti novac. Osobno ne znam tko je dobivao dodatke na plaću, od novca kojeg sam donosio, ali mogu reći da to zna Branka Pavošević jer je ona postupala po Sanaderovom nalogu, rekao je Barišić prošle godine uskočkim istražiteljima.
Dakle, osim crnih donacija za koje su izdavale službene stranačke zahvalnice, Branka Pavošević bi trebala znati i tko je sve u HDZ-u osobno primao novac iz crnog fonda, što bi moglo izazvati novu buru u stranci. Posljednja medijska nagađanja da su dodatna primanja iz stranačkog crnog fonda dobivali ministar Darko Milinović i bivša ministrica Bianca Matković, izazvala su oštre i brze demantije. U svakom slučaju, pored 3,3 milijuna od neprijavljenih donacija, HDZ je, kako se ispostavilo u aferi Fimi-media, za stranačke potrebe potrošio više od 20 milijuna kuna. Samo za famozne redovite troškove, Mladen Barišić je mjesečno odnosio u HDZ između 100 i 200 tisuća kuna, koliko bi mu Branka Pavošević rekla da treba. Može se zbrojiti da je Mladen Barišić za vrijeme dok je upravljao crnim stranačkim fondovima u HDZ odnio između pet i deset milijuna kuna. Zbog takvog načina trošenja novca kojeg je Fimi-media iz državnih poduzeća isisala namještenim natječajima, kao i zbog plaćanja estradnim zvijezdama za nastupanje, odnosno nenastupanje, USKOK već dulje vrijeme razmatra da i HDZ prijavi kao pravnu osobu.


HDZ podržava USKOK


HDZ je jučer priopćio da Branka Pavošević od sredine 2009. godine nema nikakav utjecaj na stranačke financije. Svojim priopćenjem HDZ je odlučno podržao samostalnost državnog odvjetništva, istražnih organa i sudstva u raščišćavanju korupcije i organiziranog kriminala. Priopćenjem HDZ-a sugerira se da je za smjenu Branke Pavošević zaslužna Jadranka Kosor, međutim, kako tvrde izvori našeg lista u vladajućoj stranci, uhićenu članicu HDZ-a smijenio je Ivo Sanader, nakon što je Državna revizija utvrdila nepravilnosti u završnom računu HDZ-a.




Kalmeta se jedini ne boji


Ministar Božidar Kalmeta jedini je od članova Vlade htio nešto reći novinarima koje je zanimalo pribojavaju li se u HDZ-u da će stranka biti optužena kao pravna osoba.
– Ne, rezolutan je bio Kalmeta. Petar Čobanković se, primjerice, opravdavao da uopće ne zna za bilo kakvo uhićenje, dok je nestranački ministar Tomislav Karamarko potvrdio uhićenje, ali ga i odbio komentirati, s obzirom da se radi o USKOK-ovom predmetu.