Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izbori 4. prosinca, Vlada krši vlastitu Deklaraciju

14.07.2011. 22:00
Izbori 4. prosinca, Vlada  krši vlastitu Deklaraciju


Referendum što ga raspisuje Sabor trebao bi biti najkasnije 9. siječnja 2012. ali to je neizvedivo jer će se novi saziv Sabora konstituirati najranije početkom siječnja


Parlamentarni  izbori bit će 4. prosinca,  tako su jučer odredili čelnici vladajuće koalicije na  sastanku koji je trajao tek  nešto više od sat vremena.  Uoči sastanka predsjednik  HSS-a Josip Friščić novinarima je rekao da je njegov  stav izbori 20. ili 27 studenog, a potpredsjednik  SDSS-a Milorad Pupovac  izjavio mu je da bi izbori  trebali biti između 18. listopada i 20. studenog. No,  nakon sastanka svi su sudionici isticali kako su se  brzo i konsenzualno složili  da hrvatski birači na birališta izađu 4. prosinca. To  znači da je HDZ u cilju  odabira za njih što povoljnijeg datuma izbora  odlučio zanemariti odredbu o referendumu o pristupanju EU iz Deklaracije o  temeljnim načelima za punopravno članstvo Hrvatske u EU, što ju je Sabor, na  prijedlog Vlade, usvojio u  studenom prošle godine.
Dvojba o referendumu
Prema toj odredbi referendum se mora održati 30  dana nakon potpisa ugovora o pristupanju EU. Premijerka Jadranka Kosor  jučer je rekla novinarima  kako se očekuje da će ugovor biti potpisan 9. prosinca. Dakle, referendum  što ga raspisuje Sabor trebao bi, sukladno Deklaraciji, biti najkasnije 9. siječnja 2012. Ali, to je neizvedivo jer će aktualni saziv  Sabora biti raspušten najkasnije 4. studenog, a novi  će se konstituirati najranije  početkom siječnja. Poslije  sastanka u HDZ-u je, ali i u  drugim koalicijskim strankama vladala konfuzija u  vezi s dvojbom koji će saziv  parlamenta raspisati referendum. Jedni su tvrdili da  će to učiniti postojeći saziv,  znači prije potpisa ugovora  o pristupanju. Drugi su  spominjali mogućnost da  referendum raspiše i raspušteni Sabor jer zastupnicima mandat formalno  prestaje danom konstituiranja novog saziva parlamenta.
Tek nam je Pupovac, i to  dopuštajući da ga se citira,  objasnio da će se vjerojatno  odustati od Deklaracije donijete 2005. godine, a izmijenjene prije osam mjeseci.
Usporavanje procesa
– Deklaracija nema nikakvu ustavnopravnu  važnost. Smatram, a i konzultirao sam se oko toga s  ustavnim stručnjacima, da  bi odluku o raspisivanju referenduma trebao donijeti  novi saziv Sabora, u skladu  s člankom 142. Ustava.  Naime, ugovor će biti potpisan 9. prosinca. Nakon  toga bit će konstituiran novi saziv Sabora koji će onda  dvotrećinskom većinom ratificirati taj potpis. I onda  će raspisati referendum koji  se mora održati u roku od  30 dana od saborske odluke  o ratifikaciji. Zbog svega  ovog ne očekujem da bi se  referendum mogao održati  prije siječnja sljedeće godine, rekao nam je Pupovac. 
Sve ovo upućuje da je  HDZ, kako bi omogućio Jadranki Kosor da u svojstvu  tehničke premijerke i to kao  izborna pobjednica ili gubitnica, potpiše ugovor,  odlučio usporiti proces ratifikacije tog dokumenta, i  u Hrvatskoj i u članicama  EU. Jer, sigurno je da nijedna članica neće započeti  s procesom ratifikacije dok  Hrvatska nije završila svoj  posao.
Inače, na press konferenciji je bilo interesantno  slušati Friščića kako komplimentira premijerki i govori o nastavku suradnje i  nakon prestanka ovog mandata, a Jadranka Kosor mu  je uzvraćala pohvalama na  čvrstoj potpori HSS-a. To je  novinare navelo na razmišljanje da možda ipak  ima šanse za zajednički  izlazak HDZ-a i HSS-a na  parlamentarne izbore.


Milanović: Datum izbora pravno sporan




Predsjednik SDP-a Zoran Milanović brzo je reagirao, poručio da će  pobijediti na izborima kad god oni bili, ali je doveo u pitanje pravnu  utemeljenost. “Spremni smo za izbore, pobijedit ćemo. Međutim ovaj  datum je sporan s obzirom na ustavne norme i Deklaraciju i  nepotrebno  će zakomplicirali stvari oko referenduma o pristupu EU, komentirao je  Milanović.


Pusić: Zanemareni interesi građana


Predsjednica kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić rekla je da “4. prosinac  apsolutno dovodi u pitanje jedan od strateških ciljeva Hrvatske, a to je  članstvo u EU”.
– U skladu sa Saborskom deklaracijom zadnji dan održavanja referenduma je 9. siječanj, a moglo bi se dogoditi da novi saziv Sabora još nije  ni konstituiran. Ne zna se ni tko bi taj referendum provodio. Sljedeće bi saziv  Sabora morao promjeniti odluku koja kaže da se referendum mora održati  30 dana od potpisivanja ugovora da bi se spasio vitalni interes Hrvatske. Ima  puno razloga da se izbori održe prije 4. prosinca, rekla je Pusić. Predsjednik  HNS-a Radimir Čačić rekao je da se HDZ-ova Vlada zanemaruje interese  građana i države samo da bi se “održala deset, 15 ili 20 dana duže na  vlasti”.