Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kazne za najteža djela su premale

14.07.2011. 22:00
Kazne za najteža djela su premale


Vlada ne prihvaća kaznu doživotnog zatvora za ubojice od zanata, ubojice djece, trudnica i službenih osoba. Izostalo je kazneno djelo kršenja zakona od strane suca i drugog pravosudnog dužnosnika. Za pranje novca osam godina zatvora je malo, ocijenila je Antičević Marinović
Općenito mogu ocijeniti da ćemo dobiti suvremeno kazneno zakonodavstvo na tragu onoga što smo mi kao koalicijska vlast učinili već 2003. godine, novelom Kaznenog zakona. Naravno, zbog prolaska vremena mnoge su stvari dopunjene i osuvremenjene, što pozdravljam. Za kaznena djela koja upućuju na zaštitu javnog interesa i solidarnosti nisu, međutim, određene adekvatne sankcije pa se, primjerice, nepružanje pomoći ili napuštanje nemoćne osobe kažnjava samo do jedne godine zatvora, kazala je saborska zastupnica i nekadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović (SDP). Antičević Marinović dodaje kako je novi Kazneni zakon, koji se nalazi u prvom saborskom čitanju, ispustio poslati poruku o potrebi jačanja solidarnosti među građanima, ali i kako je izmjene, pogotovo one koje se odnose na uvođenje suvremenih inkriminacija, trebalo donijeti ranije.
Za izvlačenje milijuna – 10 godina
– Vlada je godinama na naša upozorenja da nemamo suvremene gospodarske inkriminacije, da treba zaštititi radnika od bahatosti poslodavaca i sustezanja njegove plaće, odgovarala da je radna skupina formirana i da se na novom kompletnom Kaznenom zakonu radi, a da je to bila laž vidi se u samom prijedlogu zakona u kojem Vlada navodi kako je radna skupina za izradu Kaznenog zakona formirana tek u veljači 2009., navodi SDP-ova zastupnica kojoj, u obrazloženju prijedloga zakonskih izmjena i dopuna, za pravo daje i radna skupina navodeći kako “hrvatsko gospodarsko kazneno pravo već dulje vrijeme iziskuje temeljitu reformu”, jer su “postojeća gospodarska kaznena djela preuzeta iz bivšeg sustava u kojem nije bilo potrebe za razlikovanjem gospodarskih od službeničkih kaznenih djela” dok ona “danas stvaraju velike probleme u praksi”.
– Moram pohvaliti što su, nakon ukidanja naše novele iz 2003., u Kazneni zakon ušle suvremene inkriminacija u gospodarskom poslovanju. Upravo zbog toga što njih nismo imali, veći dio onoga što se radilo u devedesetima je prošlo nekažnjeno, a kada bi DORH i pokrenuo postupak, sudovi nisu imali adekvatan zakon. Članak koji se odnosi na zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju je napravljen gotovo savršeno, osim što se politika umiješala kod sankcija koje su neadekvatne. Zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i povreda prava vjerovnika u gospodarskom poslovanju, što se ranije neadekvatno zvalo zloporabom stečaja, obuhvatit će sve što je do sada prolazilo “lišo”, kao što je pozivanje na odgovornost članova upravnih i nadzornih odbora, izvlačenje novca iz jedne u drugu tvrtku, što je svugdje teško kazneno djelo ili lažiranje bilanci, što je u nas također bilo često ponašanje. Međutim, neadekvatne su sankcije, tu se mogu izvući milijuni. Za najteže oblike predviđena je kazna od 10 godina zatvora, a može nastupiti šteta velikih razmjera, ocjenjuje Antičević Marinović koja pozdravlja kažnjavanje subvencijske prevare za što, napomenula je, do sada nitko nije odgovarao, niti je to itko kontrolirao.
Kazneno ustrojiti odgovornost sudaca
– Sankcije za naročito opasan kriminalitet u nekim slučajevima su neadekvatne, to jest preblage. Vlada ne prihvaća kaznu doživotnog zatvora, a što je na tragu očekivanja javnosti koja poznaje situacije u kojima se takva kazna pokazuje pravednom i opravdanom, primjerice, kada je riječ o najtežim kaznenim djelima za ubojice od zanata, plaćene ubojice, ubojice djece, trudnica, službenih osoba u obavljanju njihove dužnosti. Zadnjih desetak godina u Hrvatskoj se povećava broj nestalih osoba. Oni koji su upućeni u tu problematiku, smatraju da je veliki nestalih osoba rezultat trgovanja ljudima i njihovim organima. S obzirom da se radi o gotovo najopasnijoj vrsti kriminaliteta koja je povezana s organiziranim kriminalom, kazna od jedne do deset godina nije adekvatna. Trebalo je propisati maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a pogotovo je trebalo, kao poseban kvalifikatorni oblik, kod teškog ubojstva predvidjeti, kao najteže djelo, upravo ubojstvo osobe zbog trgovanja ljudskim organima, kazala je Antičević Marinović napominjući kako se spomenuta blaga kazna u disproporciji s kaznom liječniku koji će biti kažnjen desetogodišnjim zatvorom ako medicinski neopravdano uzme spolnu ili matičnu stanicu ili tkivo.
– Za pranje novca osam godina zatvora je malo, za najcrnji novac od trgovine ljudima, drogom i oružjem to nije adekvatno. Također je, protivno očekivanjima javnosti izostalo i specifični kazneno djelo za pravosudne dužnosnike – kazneno djelo kršenja zakona od strane suca i drugog pravosudnog dužnosnika, a to povezujem s kršenjem biračkog prava gdje isto neka djela imaju neadekvatne sankcije. Kod sankcioniranja podmićivanja zastupnika trebalo je bolje pojasniti „kupovanje zastupnika”. Imamo i trgovinu utjecajem, i dobro je da postoji to kazneno djelo, a tim prije treba i kršenje zakona od strane pripadnika sudbene vlasti i DORH-a, kojima je društvo dalo zadaću da odlučuje o najvećim vrijednostima, definirati izdvojeno, a ne da se oni „utapaju” sa službenicima i zloporabom položaja i ovlasti. Odgovornost tih ljudi mora biti kazneno ustrojena. Ustrojena je i za članove upravljačkih struktura, pa kako je o sudbena vlast ostala van toga? Njihova kaznena odgovornost mogla bi se provući jedino kao povreda službene dužnosti, ali to je natezanje. Sada, kad su se sve odgovornosti razotkrile, izostaviti ovu, koji smo imali do 1997., je neprihvatljivo. Mi smo je bili uveli, a oni nikako da to inkorporiraju. To kazneno djelo onemogućilo bi šikaniranje onih koji savjesno obavljaju dužnost, i onemogućilo bi one koji protiv zdravog razuma i logike donose odluke, a koji se ne bi mogli skrivati iza slobodnog sudačkog uvjerenja koje mora biti vezano uz zakon i dokaz, ističe SDP-ova zastupnica koja ponavlja i kako radnik neće imati adekvatnu zaštitu u slučaju neisplate plaće, jer Vlada predviđa kaznenu odgovornost samo za poslodavca koji ne isplaćuje plaće i to “s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi”.


Za protuzakonito zapošljavanje 5, a za otkaz 3 godine zatvora


– Kod kaznenih djela protiv radnog odnosa i socijalnog osiguranja, osim neisplate plaća, ostala kaznena djela imaju dobar zakonski opis, međutim, neadekvatnu sankciju, pa će tako biti teže kažnjen onaj koji protuzakonito zapošljava, za što je propisana kazna zatvora do 5 godina, nego onaj koji povrijedi pravo na rad otkazom ugovora o radu radniku zato što je ovaj u dobroj vjeri prijavio opravdanu sumnju u korupciju i zlostavljanje na poslu, komentira Antičević Marinović.




“Zlostavljanje je puno složenije djelo od tjelesne ozljede”


– Iznenađujuće je što je Vlada odustala od kaznenog djela nasilja u obitelji, a to obrazlaže “neodređenosti zakonskog opisa i preklapanja s prekršajima nasilja u obitelji”. Umjesto da se precizira takav zakonski opis, Vladi je očito bilo jednostavnije izbrisati kazneno djelo po sistemu „ne znam kako ću ga napisati, pa ću ga izbrisati”. Sada se to zlostavljanje kompenzira kroz laku i tešku tjelesnu ozljedu s kvalifikatornim oblikom ukoliko je učinjena prema članu obitelji. Zlostavljanje je puno složenije djelo od lake i teške tjelesne ozljede. Jedan od većih problema u Hrvatskoj je povreda dužnosti uzdržavanja maloljetne djece od stane jednog od roditelja. Međutim, očito za Vladu nije tako velika društvena opasnost to što dijete ostaje bez sredstava za život, jer je za takvo kazneno djelo predlagač predvidio kaznu zatvora od tri godine, bez oznake zakonskog minimuma, što u pravilu znači uvjetnu osudu, a to je sramota, navodi SDP-ova saborska zastupnica.


Posebno se štite farmaceutske tvrtke


– Građani u imovinskim kaznenim djelima nisu dovoljno zaštićeni, tako da nekom može biti opljačkana čitava imovina najveće vrijednosti, a počinitelj maksimalno može dobiti osam godina, smatra Antičević Marinović dodajući kako u određenim segmentima Vlada pokazuje intenciju veće zaštite industrije nego građanina.
– Posebno se štiti farmaceutske tvrtke od krivotvorenja lijekova ili medicinskih proizvoda. Tko kopira tuđi lijek kaznit će se do 5 godina zatvora, a kod kaznenog djela nesavjesnog postupanja pri pripravljanju lijekova kazna je tri godine. Za državu je, dakle, opasnije ako jedna tvrtka neovlašteno kopira ispravan lijek, nego ako proizvede i stavi u promet proizvod štetan za ljudsko zdravlje. Kod kaznenih djela protiv okoliša, gdje se stanovništvu može učiniti ogromna šteta, nedopustivo su male kazne. Time Vlada neopravdano privilegira kaznena djela iz nehaja, iako suvremeni način života, što je u svim teorijama kaznenog zakona i došlo do izražaja, traži da se posebno sankcionira povreda dužne pažnje. Za protuzakonit lov i ribolov predviđene su kazne zatvora do jedne godine, a maksimalna kazna za veliku štetu u okolišu je do 3 godine zatvora. Kod protupravne eksploatacije rudnog blaga, gdje se Hrvatskoj može učiniti znatna šteta, za najteže oblike kaznenog djela predviđana je kazna zatvora do tri, odnosno do 5 godina, za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom maksimalno 5 godina, a iz nehaja 3 godine, a takvim se kaznenom djelom mogu prouzročiti ogromne štete. Kod uništenja i oštećenja znakova za opasnost kazna je samo do jedne godine, a time se može prouzročiti smrt, kazuje Antičević Marinović navodeći kako je i kod kažnjavanja objasne vožnje, za koju se u najtežem slučaju predviđa kazna od petnaest godina, trebalo predvidjeti i još teži oblik s obzirom da smrtno može stradati velik broj osoba.