Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Masna mrlja opet potjerala kupače s Kolovara

14.07.2011. 22:00
Masna mrlja opet potjerala kupače s Kolovara


Masna mrlja se ponovno pojavila uz plažu gradskog kupališta Kolovare. Smrad je nesnosan i za šetanje, a kamoli za kupanje u moru, blizu ili daleko od mrlje. Nekoliko zabrinutih građana koji žive u blizini ili tamo na kupanju provode svoje slobodno vrijeme ljeti, zvalo je našu redakciju. Kazali su da je smrad nepodnošljiv, da je mrlja velika i jako očita, kako im je dosta toga da se more zagađuje svake godine…
– Problem nije pod mojom ingerencijom i nadam se da će inspekcija utvrditi krivce i da će se šteta sanirati. Mogu vam samo reći i obećati kako će se ove godine napraviti crpna stanica u Gaženici koja će riješiti problem i Adrije i ostalih. Ne prozivam Adriju jer ne znamo tko je kriv. Uglavnom, smatram da će to biti dugoročno i potpuno rješenje, kazao nam je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Ovo nije prvi put da masna mrlja pluta u blizini popularnog gradskog kupališta. U srpnju 2008. godine naše su novine objavile kako je mrlja koja je daleko od plaže otjerala kupače površine oko 15 četvornih metara i kako smrdi po – ribi. Inspekcija zaštite okoliša izašla je na teren i utvrdila kako Grad Zadar mora sanirati štetu, što je odmah i učinjeno. Iste godine u listopadu smrdljiva masna mrlja osvanula ispred bazena na zadarskim Kolovarama i na noge je digla posljednje jesenske kupače.
U lipnju 2009. godine onečišćenje je u obliku masne mrlje bilo u nekoliko navrata i u različitim intenzitetima vidljivo u i uokolo bazena. Isto je bilo i lani. Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva su nam dojavili kako je intervencija u tijeku, ali ona drugog Ministarstva.
– Inspekcijski postupak je u tijeku. Nadzor na ispustima u nadležnosti je vodopravne inspekcije Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Ukoliko budu utvrđeni elementi za postupanje inspekcije zaštite okoliša i ona će postupiti, stoji u odgovoru Ministarstva.