Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pivali bez greške i ušli u finale

14.07.2011. 22:00
Pivali bez greške  i ušli u finale


Nakon četrnaest  godina stanke sastala se klapa  Bibinje i otišla u finale ovogodišnjeg Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Iako bi  netko mogao pomisliti kako  se radi o početku nekog znanstveno fantastičnog romana,  to baš i nije tako. Došli su  tamo i te četvrte polufinalne  večeri doslovce pomeli konkurenciju.
– Imali smo iskustva iza  sebe, ali tko bi vjerovao da  ćemo ući baš u finale? Ali eto,  dogodilo se da smo pivali bez  greške i došli do finala, prokomentirao je plasman prvi  tenor klape Ivica Sikirić Ićo  koji s njom dijeli dobro i loše  još od samih početaka davne  1990. godine. Pjevao je s  klapom i kada je uslijedio  angažman u čuvenoj klapi  Trogir, no kada je počela solo  karijera i klapa je prestala s  radom:
– Malo smo se “štufali” i  svatko je svojim putem  otišao. Nalazili smo se i dalje,  pivali skupa uz večere, ali to  nije bilo ništa redovito. I evo  prošle godine smo ponovno  krenuli s profesoricom Ivom  Mustać Klarić. Jednostavno,  bez obzira na moj posao i  snimanje novog albuma, dođe  ti želja. Svi smo ista generacija i škola i rekli smo  “ajmo”. Idemo se opet sastati,  jer ipak iza sebe imamo dosta  iskustva. I eto, prijavili smo se  na taj Omiš i došli u izlučnu  večer.
Očekivanja su postojala, ali  prvo mjesto na polufinalnoj  večeri ipak nisu planirali.
– To je za nas dosta veliki  uspjeh i s time smo zadovoljni. Bilo kakva druga  očekivanja su manje važna.  Veliki je uspjeh što smo nakon četrnaest godina stanke  ušli na finale. Sada je samo  bitno da na polufinalu otpjevamo u svom stilu i da nas  ljudi čuju. Žiri je taj koji će  odlučiti dalje, zaključuje.
Velikih priprema za Omiš  nije bilo, kaže, već je za  plasman presudilo iskustvo:
– I prije smo pjevali skupa.  No, kada dođeš na Omiš  nakon četrnaest godina i vidiš  sve te klape koje rade već  jako dugo vremena nije ti baš  svejedno. Ali te večeri pokupili smo najveći broj bodova i sretni smo zbog toga,  zaključuje Ićo te dodaje:
– Imamo tu neku boju koja  je jako bitna u klapskoj pismi,  neobičan timbar boja, bibinjski, ali ipak više baca na  trogirski. To je dosta cijenjeno, a to se vidjelo, pojašnjava.
Sada ih očekuje nešto više  priprema, a umjesto pjesama  “Na grebun oca mog” i  “Spoemni se jedno vrime” s  kojima su se predstavili  omiškoj publici u polufinalu,  postoji mogućnost da jednu  od navedenih zamjene s “Jubavi ufanje veliko”.
– Imat ćemo više proba,  neke sitnice ćemo popraviti.  Sve već znamo, ali uvijek se  nađe nešto novo. A i svašta se  može roditi u budućnosti.  Postoji plan da i napravim  koncert s klapom, najavljuje  Ićo.
Jedan takav moći će se  pogledati već ove subote u  Bibano baru, pa navratite.


Postava klape Bibinje


Nakon četrnaest godina postava klape Bibinje je gotovo ista. Nadopunili su je s tri člana iz mlade klape Bibano, pa je tako danas sačinjava čak pet Sikirića, dva Režana te po jedan Bralić, Štrkalj, Šindija i Karaban.
Prvi tenor – Ivica Sikirić Ićo
Drugi tenor- Olivio Režan
Drugi tenor – Ivo Sikirić
Drugi tenor – Stipe Štrkalj
Bariton – Mate Sikirić
Bariton – Denis Sikirić
Bariton – Mislav Šindija
Bas – Zvonko Bralić
Bas – Ivica Režan
Bas – Matej Sikirić
Bas – Ivica Karaban