Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Presudio” mu toksikološki nalaz

14.07.2011. 22:00
“Presudio” mu  toksikološki nalaz


Kako dodatnim vještačenjem stručnjaka – toksikologa nije utvrđeno može li se od opisanih stabljika ubrati količina marihuane koja mu se optužnicom stavljala na teret, Badrak je osuđen “samo” zbog posjeda


Vinko Badrak  (34) jučer je na Županijskom  sudu u Zadru osuđen uvjetnom osudom na deset mjeseci  zatvora s rokom kušnje od tri  godine zbog posjeda oko 400  grama marihuane.
Naime, kako je pojasnila  predsjednica Sudskog vijeća  Dijana Grancarić, neosporno  je utvrđeno da je u njegovoj  obiteljskoj kući pronađena  marihuana, a on je to i priznao. Pri odmjeravanju kazne u  olakotne okolnosti Sudsko je  vijeće cijenilo njegovu dosadašnju neosuđivanost, činjenicu da je otac dvoje malodobne djece, obiteljske i socijalne prilike te njegovo  primjereno držanje i stav pred  sudom. Otegotna okolnost bila je količina nađene marihuane.
Pri donošenju presude Vinku Badraku odlučujući je bio  nalaz vještaka toksikologa iz  zagrebačkog Centra za krim  vještačenja jer se nije sasvim  pouzdano moglo utvrditi  može li se od dvije stabljike  marihuane o kojima je u svojoj  obrani pričao osuđeni Badrak,  dobiti upravo ta količina “trave” koja je kod njega nađena.  Zbog toga prije donošenja  presude, a nakon što je stigao  toksikološki nalaz, tužitelj Radovan Marjanović izmijenio je  i optužnicu, pa tako Badrak  osuđen za posjed, a ne i za  proizvodnju kako mu je to  ranije bilo stavljeno na teret.
Podsjećamo, na prošloj  glavnoj raspravi Badrak se  branio kako je na te dvije  stabljike marihuane “naletio  slučajno i to na tuđem polju”.
– Ja te stabljike nisam ni  sijao, niti zasadio. Jednostavno sam na njih naletio, a bile  su visine oko dva metra.  Počupao sam grane, odnio  kući i još onako vlažne, stavio  u jedan paket u kuću koju  gradim za svoju obitelj. To sam  učinio jer sam se htio odviknuti od pušenja, a na televiziji sam jednom gledao kako se u Južnoj Americi od  marihuane prave čajevi koji  smiruju i pomažu upravo pri  odvikavanju od pušenja. Nikada nisam ništa konzumirao,  niti sam pušio “travu”. Jedino  sam pušio cigarete, a u  međuvremenu sam se i njih  uspio ostaviti. Od dana kada  sam ubrao i kući odnio te  grane, policajci su došli tek  nakon 14 dana. Znači, nekoga  sam “taknuo” i taj netko me i  prijavio policiji. Osjećam se  krivim zbog toga što sam to  ubrao i odnio kući, ali nikad u  životu nisam probao “travu”  niti imam ikakve veze s tim –  tada je naglasio Vinko Badrak.
S obzirom da dodatnim  vještačenjem stručnjaka nije  utvrđeno može li se od opisanih stabljika ubrati količina  marihuane koja mu se optužnicom stavljala na teret,  Badrak je osuđen “samo” za  posjed.