Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šeks: Andrija Hebrang laže i šteti HDZ-u!

14.07.2011. 22:00
Šeks: Andrija Hebrang laže i šteti HDZ-u!


Vjerojatno samo Kosor i Šeks ne vide da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Hebrang je rekao očiglednu stvar, kazao nam je jedan zastupnik HDZ-a koji je htio ostati anoniman
Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang jučer je pokušao ublažiti oštrinu svoje ocjene da smrt Đure Brodarca pokazuje da Hrvatska ide pogrešnim putem, ali ga je njegov stranački kolega Vladimir Šeks svejedno pozvao na red i poručio mu da će se s njim pozabaviti nadležna stranačka tijela.
– Izjave Andrije Hebranga u povodu smrti generala Đure Brodarca, čovjeka koji ima velike zasluge za stvaranje i obranu Hrvatske i čija je smrt bolno odjeknula u Hrvatskoj, politički su štetne i neistinite. O sadržaju tih izjava i njezinim političkim konzekvencama posljedicama razgovarat ćemo na odgovarajućim stranačkim tijelima, rezolutan je bio Šeks komentirajući Hebrangov upis u knjigu žalosti otvorenu u Saboru povodom Brodarčeve smrti. Zanimljivo je da dan ranije, kad su mu novinari pročitali što je Hebrang napisao, Šeks nije želio ništa komentirati. No, očito je da je istup Hebranga, koji odlazi iz politike pa si može priuštiti slobodno misliti, izazvao buru u vrhu HDZ-a.
Upozorenje
Jadranku Kosor sigurno je jako pogodila činjenica da i visokopozicionirani član njezine stranke smatra da država ide u pogrešnom smjeru i da su vlasti praktično krive što je Brodarac, istaknuti branitelj iz Domovinskog rata, teško bolestan umro u hrvatskom zatvoru.
Zato je Šeks jučer priprijetio Hebrangu, ali sasvim je nezamislivo da šef HDZ-ove parlamentarne frakcije bude kažnjen. U uvjetima tanke parlamentarne većine to si u HDZ-u ne mogu dopustiti, sve kad bi i htjeli. Zbog toga je i prije nekoliko predsjednik Sabora Luka Bebić prošao neokrznut, premda se u sabornici žestoko izvikao na Šeksa i Ivana Jarnjaka.
– Ja sam demokrat, svatko ima pravo na mišljenje, pa i Šeks. Meni je savijest nalagala da to napišem u knjizi žalosti. Namjera mi je bila upozoriti da je omjer kaznenih prijava za ratne zločine deset naprema jedan “u korist” hrvatskih branitelja, iako je zločina srbijanskih agresora bilo nemjerljivo više. Nema optužnica protiv onih koji su počinili najteže ratne zločine u Vukovaru, to je krivi smjer. Ali, za to su odgovorne nadležne institucije koje su morale odraditi posao, a ne HDZ ili Vlada, rekao je Hebrang. Dodao je kako očekuje da će na čelu Kluba zastupnika HDZ-a ostati do kraja mandata jer “u stranci sigurno znaju zbrajati optužnice”.
Polemike o smjeru
Hebrangove riječi podjelile su HDZ-ovce.
– Vjerojatno samo Jadranka Kosor i Vladimir Šeks ne vide da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Hebrang je rekao očiglednu stvar i dobro da je netko konačno to rekao, kazao nam je jedan zastupnik HDZ-a koji je htio ostati anoniman.
Oni koji su željeli govoriti pod svojim imenom i prezimenom polemizirali su tezom o krivom smjeru Hrvatske.
– Zar je Europska unija pogrešan smjer? Mi znamo što je istina, Hrvatska ne ide pogrešnim smjerom, ali Hebrang ima pravo na mišljenje, izjavio je Frano Matošić. Ni Krunoslav Markovinović nije se složio s Hebrangom, no nije mu po volji što su “generali cijelo vrijeme na redu”.


Suzdržani Bebić


Luka Bebić bio je nadasve suzdržan.
– Uvijek suzdržan kad se radi o tome da bi nekome trebalo prigovarati za izraženo mišljenje. Nisam za to da se poduzimaju neke posebne mjere oko toga ako se o nekim stvarima ne slažemo, rekao je Bebić novinarima u Saboru.