Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zverinac – Božava – Sestrunj – Rivanj – Zadar u “žiži” negodovanja

Autor: Damir Maričić

14.07.2013. 22:00
Zverinac – Božava – Sestrunj – Rivanj – Zadar u “žiži” negodovanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Koliko znam Jadrolinija je poslala novi vozni red prema kojem se čekanje i stajanje smanjilo, pa se izvršila određena korekcija. No, navodno se još nije dobilo vrijeme koje su u Zverincu tražili i zadnje je što znam da se razmatra polazak u 6 sati umjesto u 6.15 sati čime bi se onda stizalo oko sedam u Zadar, kazao je Ikić


U svezi nedavnog sastanka otočana u Agenciji za obalni linijski promet u Splitu, zatim najavljenih, mogućih prosvjeda u Zadru za drugi petak, ako se nešto ne dogovori za liniju Zverinac-Božava-Sestrunj-Rivanj-Zadar, u petak je vrvjelo od (polu)informacija.
Brušenje plovidbenog reda
Naime, sastanak se najprije trebao održati pa se nije održao, ali su veze ostale otvorene i plovidbeni red nekoliko se puta “brusio” i mijenjao.
– Situacija se mijenja iz sata u sat, pa vam konačne rezultate ne mogu kazati, a dužan sam i kazati da je moje, odnosno učešće nas iz Komore u cijelom tom postupku sada na neki način “pro bono”, kazao nam je upitan za komentar najnovije runde “dogovaranja” oko brodskih i trajektnih linija na području Zadarske županije Denis Ikić, tajnik HGK – Županijske komore Zadar.
Aktualnosti u pomorskom prometu u odnosima prijevoznika i otočana nikada ne manjka. Na stranu povećanje cijena karata, i sezonski plovidbeni red, sada ipak intenzivniji, u vrh sporenja ušla je linija 9404, odnosno Zverinac – Božava – Sestrunj – Rivanj – Zadar.
Do ove godine i novih ugovora vezu s kopnom održavala je tvrtka G&V line Lenka Garbina koja je sada na drugoj liniji, a ovu je s brodom Olea preuzela Jadrolinija.
– Lani normalna, sada po sporosti gora od trajektne, a po cijenama spada u brzobrodsku liniju, kazao je predsjednik Mjesnog odbora Ivo Šužberić dodajući kako put sada traje duže od sat vremena, a nekad je to bilo 40 minuta. Pa se to pripisalo Jadroliniji.
“Ne zna desna što radi lijeva”
– Vozi u pola snage, te se u Zverincu i Rivnju radi pauza od 10 minuta… Na kraju se iz Zverinca, i svih ostalih mjesta u Zadar stiže u osam manje pet, kaže Šužberić.
Pod prijetnjom da bi Otočki sabor održao prosvjed, razmahao se dogovor oko usklađivanja želja i mogućnosti.
Ikić, uz ponovnu napomenu da su u Komori u ovom razvlašteni, kazuje:
– Imamo i situaciju da “ne zna desna ruka što radi ljeva” jer se u nizu drugih propisa i postupaka donose odluke koje imaju posljedice na ovo. Konkretno, Zakon o sigurnosti prometa određuje pravila koja onda remete pitanje voznog reda i sl. Uglavnom, koliko znam, Jadrolinija je poslala novi vozni red prema kojem se čekanje i stajanje smanjilo, pa se izvršila određena korekcija. No, navodno se još nije dobilo vrijeme koje su u Zverincu tražili i zadnje je što znam da se razmatra polazak u 6 sati umjesto u 6.15 sati čime bi se onda stizalo oko sedam u Zadar, kazao je Ikić.
Razmatra se ubacivanje dodatne linije ako se pokažu gužve nedjeljom.
Po ostalim saznanjima radi se još na usuglašavanju sa Saljanima treba li zadnji polazak biti u 22 ili 22.30 sati dok su određeni problemi u vezi Iža navodno riješeni.