Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ČUDESA OD VIŠNJE MARAŠKE Davor će i kvasinu prodavati kao suvenir

15.07.2019. 12:36
ČUDESA OD VIŠNJE MARAŠKE Davor će i kvasinu prodavati kao suvenir


Dali višnja maraska  u  Ravnim kotarima  doživljava posljednje dane. Brojni nasadi u punom rodu su iskrčeni, a ono što se nije iskrčilo u značajnoj mjeri ostalo je neubrano. Nesiguran otkup i niske otkupne cijene  glavni su krivci propasti maraske. Ono malo što je preostalo rezervirano je za poznate  kupce ili za preradu na vlastitom obiteljskom gospodarstvu.


Dolaze poznati kupci
-Poznati kupci dolaze od  Splita, Metkovića pa sve do  Dubrovnika. To su većinom  ugostitelji koji našu višnju  marasku prerađuju u domaći  liker, govori Davor Škara iz  Škabrnje čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo su  posjetili polaznici izobrazbe  programa podrške socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina u sklopu projekt ˝Nauči,  usavrši, pokreni˝ koji provodi  Grad Benkovac.
Kako izaći iz tog začaranog  kruga i spasiti nasade višnje  maraske pojedini proizvođači pokušavaju pronaći  rješenje, a uvjeren sam i vrlo  uspješno. Jedan od njih je  obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Davor Škara iz  Škabrnje.


Iskustva iz Italije
– Prije šest godina uvidio  sam da od prodaje višnje maraske otkupljivačima nema  kruha. Neizvjesnost oko otkupa do same berbe i cijene  koje iz godine u godinu padaju doveli su moju obitelj do  toga da smo razmišljali o  krčenju maraske ili se okrenuti proizvodnji finalnih  proizvoda, a ne samo sirovine. Tome su mi pomogla iskustva koja sam stekao polazeći tečaj za voćara i izlet po  završetku školovanja u Italiju  gdje sam vidio da prodaja  putem zadruge i na kućnom  pragu je način na koji talijanski seljak rješava svoje proizvode.
Pošto mi nemamo kvalitetnu zadrugu koja bi zastupala  naše interese, a zadrugarstvo  je još uvijek shvaćeno kao  nešto negativno odlučio sam  se za proizvodnju vlastitih  proizvoda na bazi višnje maraske i prodaju na kućnom  pragu, govori Škara i nastavlja:




Proizvode prodaje kao  suvenire
-Moja obitelj ima nasad od  500 stabala maraske i upravo  su u punom rodu. Nije to neka pretjerana količina, ali dovoljno da se stvori paleta  proizvoda u dostatnim količinama za prodaju kao suveniri proizvodi. Prvo sam   počeo proizvoditi liker od  maraske, zatim sirup od maraske i na kraju džem od maraske. Sve pakiram u prikladnu ambalažu i prodajem  dućanima koji prodaju suvenire u Biogradu, Zadru i Pagu  te posjećujem brojne sajmove tijekom ljeta u turističkim  mjestima.
 Ove godine proširujem  asortiman. Početi ću proizvoditi vino od maraske, kao i  desertna vina, kupažu vina  od grožđa i vina od maraske,  jer moja obitelj posjeduje vinograd od 1500 čokota. Ali to  nije sve. Pokušati ću proizvesti i kvasinu od višnje maraske za koju vjerujem da će  biti hit u paleti mojih proizvoda.
Tvrdim da se najveći dio  višnje maraske s našeg područja može preraditi na  vlastitom obiteljskom gospodarstvu i prodati po daleko  većoj cijeni nego sam ubrani  plod predajući se otkupnoj  stanici. Naravno za to treba  uložiti puno više truda. Kao  prvo potrebno je posjećivati  brojne gastro sajmove i tražiti  svoje mjesto pod suncem sa  svojim proizvodima. Na gastro sajmovima i sličnim manifestacijama dolazi se direktno u kontakt s kupcima, ali i  ostalima koji su zainteresirani za moj proizvod. to su prvenstveno specijalizirani  dućani i suvenirnice.  


Trgovina Željka  Miljanića
Značaj prodaje u suvenirnici uvidio je Željko Miljanić  iz Škabrnje. Željko je proizvođač i prerađivač poljoprivrednih proizvoda. Osim likera od maraske proizvodi  rakije od raznih vrsta voća za  koju se je trebalo posebno registrirati što nije lak i jednostavan put zbog strogih zakonskih propisa. Kada je sve  to ishodio Željko je registrirao trgovinu tako da osim  svojih proizvoda prodaje i  proizvode drugih poljoprivrednih gospodarstva prvenstveno s prostora Ravnih kotara, ali i šire.
 Ideju za otvaranje suvenirnice u Škabrnji dobio je od   turističkih agencija koje vape  za prostorom gdje mogu dovesti turiste i popuniti svoju  ponudu. Područje Nadina  postalo je prepoznatljivo po  brojnim vinarijama i kvalitetnim vinima, a turisti osim vina traže i druge autohtone  proizvode koji su  kvalitetni,  upakirani u primjerenu ambalažu i registrirani. Zašto im  ne ponuditi takve proizvode  na mjestu gdje su oni nastali  moj je motiv u radu sa suvenirnicom pojašnjava Željko.  U suvenirnicu svraća sve više  i domaćeg svijeta. Treba za  poklon nekog razveseliti s  proizvodima našeg kraja, a  sve to se može naći na jednom mjestu kod Željka Miljanića u Škabrnji.


Ljekovito bilje Ive  Pavića
Davor Škara i Željko Miljanić su pronašli način kako jedan vrijedan proizvod valorizirati na primjeren način, a  Ive Pavić naš poznati travar iz  Debeljaka to je uvidio davno  prije. Ive se bavi uzgojem i sakupljanjem ljekovitog i aromatičnog bilja već četrdeset  godina. Ne samo da uzgaja i  sakuplja ljekovito i aromatično bilje već proizvodi krajnje proizvode u obliku masti,  tinktura, čajeva i svega onog  što je korisno u narodnoj medicini.
U prirodi, a pogotovo na  našem području, ima toliko  toga što se može iskoristiti na  jedan vrlo jednostavan način,  naravno uz učenje i druženje  s iskusnim travarima i osigurati dopunski izvor prihoda  na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu saznajemo u razgovoru s Ivom.  Ono  što nije samoniklo u prirodi  može se proizvoditi na manjim površinama uz skromniju mehanizaciju. Danas se  sve više traže prirodni proizvodi malih serija produkt ruku članova obiteljskih gospodarstva. Kada se stvorila prilika zašto je ne iskoristiti.
 


Zaštita fungicidima
U proteklih nekoliko dana na našem području palo je gotovo 40 litara kiše po četvornom metru. Pojedina područja zahvatilo je olujno nevreme praćeno gradom što je dovelo do stradavanja poljoprivrednih kultura prvenstveno voćnjaka i vinograda. Zbog toga čim vrijeme dozvoli obaviti zaštitu fungicidima uz obaveznu uporabu aminokiselina da biljke lakše prebrode stres.
 


Žute ploče
Nakon obilnih kiša stvoreni su uvjeti za pojavu prve generacije maslinove muhe. Ukoliko se na kontrolnim žutim pločama premazanim atraktanton uhvate tri muhe tjedno potrebno je provesti njeno suzbijanje. Ukoliko se suzbijanje maslinove muhe provodi metodom „Masovnog lova“ krajnji je rok za postavljanje mamaca u krošnje maslina.