Dali višnja maraska u Ravnim kotarima doživljava posljednje dane. Brojni nasadi u punom rodu su iskrčeni, a ono što se nije iskrčilo u značajnoj mjeri ostalo je neubrano. Nesiguran otkup i niske otkupne cijene glavni su krivci propasti maraske. Ono malo što je preostalo rezervirano je za poznate kupce ili za preradu na vlastitom obiteljskom gospodarstvu.
Dolaze poznati kupci
-Poznati kupci dolaze od Splita, Metkovića pa sve do Dubrovnika. To su većinom ugostitelji koji našu višnju marasku prerađuju u domaći liker, govori Davor Škara iz Škabrnje čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo su posjetili polaznici izobrazbe programa podrške socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina u sklopu projekt ˝Nauči, usavrši, pokreni˝ koji provodi Grad Benkovac.
Kako izaći iz tog začaranog kruga i spasiti nasade višnje maraske pojedini proizvođači pokušavaju pronaći rješenje, a uvjeren sam i vrlo uspješno. Jedan od njih je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Davor Škara iz Škabrnje.
Iskustva iz Italije
– Prije šest godina uvidio sam da od prodaje višnje maraske otkupljivačima nema kruha. Neizvjesnost oko otkupa do same berbe i cijene koje iz godine u godinu padaju doveli su moju obitelj do toga da smo razmišljali o krčenju maraske ili se okrenuti proizvodnji finalnih proizvoda, a ne samo sirovine. Tome su mi pomogla iskustva koja sam stekao polazeći tečaj za voćara i izlet po završetku školovanja u Italiju gdje sam vidio da prodaja putem zadruge i na kućnom pragu je način na koji talijanski seljak rješava svoje proizvode.
Pošto mi nemamo kvalitetnu zadrugu koja bi zastupala naše interese, a zadrugarstvo je još uvijek shvaćeno kao nešto negativno odlučio sam se za proizvodnju vlastitih proizvoda na bazi višnje maraske i prodaju na kućnom pragu, govori Škara i nastavlja:
Proizvode prodaje kao suvenire
-Moja obitelj ima nasad od 500 stabala maraske i upravo su u punom rodu. Nije to neka pretjerana količina, ali dovoljno da se stvori paleta proizvoda u dostatnim količinama za prodaju kao suveniri proizvodi. Prvo sam počeo proizvoditi liker od maraske, zatim sirup od maraske i na kraju džem od maraske. Sve pakiram u prikladnu ambalažu i prodajem dućanima koji prodaju suvenire u Biogradu, Zadru i Pagu te posjećujem brojne sajmove tijekom ljeta u turističkim mjestima.
Ove godine proširujem asortiman. Početi ću proizvoditi vino od maraske, kao i desertna vina, kupažu vina od grožđa i vina od maraske, jer moja obitelj posjeduje vinograd od 1500 čokota. Ali to nije sve. Pokušati ću proizvesti i kvasinu od višnje maraske za koju vjerujem da će biti hit u paleti mojih proizvoda.
Tvrdim da se najveći dio višnje maraske s našeg područja može preraditi na vlastitom obiteljskom gospodarstvu i prodati po daleko većoj cijeni nego sam ubrani plod predajući se otkupnoj stanici. Naravno za to treba uložiti puno više truda. Kao prvo potrebno je posjećivati brojne gastro sajmove i tražiti svoje mjesto pod suncem sa svojim proizvodima. Na gastro sajmovima i sličnim manifestacijama dolazi se direktno u kontakt s kupcima, ali i ostalima koji su zainteresirani za moj proizvod. to su prvenstveno specijalizirani dućani i suvenirnice.
Trgovina Željka Miljanića
Značaj prodaje u suvenirnici uvidio je Željko Miljanić iz Škabrnje. Željko je proizvođač i prerađivač poljoprivrednih proizvoda. Osim likera od maraske proizvodi rakije od raznih vrsta voća za koju se je trebalo posebno registrirati što nije lak i jednostavan put zbog strogih zakonskih propisa. Kada je sve to ishodio Željko je registrirao trgovinu tako da osim svojih proizvoda prodaje i proizvode drugih poljoprivrednih gospodarstva prvenstveno s prostora Ravnih kotara, ali i šire.
Ideju za otvaranje suvenirnice u Škabrnji dobio je od turističkih agencija koje vape za prostorom gdje mogu dovesti turiste i popuniti svoju ponudu. Područje Nadina postalo je prepoznatljivo po brojnim vinarijama i kvalitetnim vinima, a turisti osim vina traže i druge autohtone proizvode koji su kvalitetni, upakirani u primjerenu ambalažu i registrirani. Zašto im ne ponuditi takve proizvode na mjestu gdje su oni nastali moj je motiv u radu sa suvenirnicom pojašnjava Željko. U suvenirnicu svraća sve više i domaćeg svijeta. Treba za poklon nekog razveseliti s proizvodima našeg kraja, a sve to se može naći na jednom mjestu kod Željka Miljanića u Škabrnji.
Ljekovito bilje Ive Pavića
Davor Škara i Željko Miljanić su pronašli način kako jedan vrijedan proizvod valorizirati na primjeren način, a Ive Pavić naš poznati travar iz Debeljaka to je uvidio davno prije. Ive se bavi uzgojem i sakupljanjem ljekovitog i aromatičnog bilja već četrdeset godina. Ne samo da uzgaja i sakuplja ljekovito i aromatično bilje već proizvodi krajnje proizvode u obliku masti, tinktura, čajeva i svega onog što je korisno u narodnoj medicini.
U prirodi, a pogotovo na našem području, ima toliko toga što se može iskoristiti na jedan vrlo jednostavan način, naravno uz učenje i druženje s iskusnim travarima i osigurati dopunski izvor prihoda na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu saznajemo u razgovoru s Ivom. Ono što nije samoniklo u prirodi može se proizvoditi na manjim površinama uz skromniju mehanizaciju. Danas se sve više traže prirodni proizvodi malih serija produkt ruku članova obiteljskih gospodarstva. Kada se stvorila prilika zašto je ne iskoristiti.
Zaštita fungicidima
U proteklih nekoliko dana na našem području palo je gotovo 40 litara kiše po četvornom metru. Pojedina područja zahvatilo je olujno nevreme praćeno gradom što je dovelo do stradavanja poljoprivrednih kultura prvenstveno voćnjaka i vinograda. Zbog toga čim vrijeme dozvoli obaviti zaštitu fungicidima uz obaveznu uporabu aminokiselina da biljke lakše prebrode stres.
Žute ploče
Nakon obilnih kiša stvoreni su uvjeti za pojavu prve generacije maslinove muhe. Ukoliko se na kontrolnim žutim pločama premazanim atraktanton uhvate tri muhe tjedno potrebno je provesti njeno suzbijanje. Ukoliko se suzbijanje maslinove muhe provodi metodom „Masovnog lova“ krajnji je rok za postavljanje mamaca u krošnje maslina.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
STUDIJ KROATISTIKE
»Pri odabiru studija slijedite srce, a ne savjete roditelja«
Nogomet
NOVI PREDSJEDNIK
POTVRDILI IZ SPLITSKOG KLUBA Hajduk je izabrao nasljednika Lukše Jakobušića
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Nogomet
Španjolska
Ipak preokret: Xavi ostaje u Barci i nakon ove sezone
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA