Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DRŽAVNA MATURA Djeca nam bolje znaju engleski, nego materinji jezik?!

15.07.2019. 07:49
DRŽAVNA MATURA Djeca nam bolje znaju engleski, nego materinji jezik?!


Moje je mišljenje da je objektivno gledajući, ispit državne mature bio teži nego lani. Uspjeh učenika i u našoj školi bio je nešto lošiji. Maturu je ove godine polagalo ukupno 112 učenika, od tog broja samo jedan učenik nije položio ispit iz hrvatskog jezika, a govorimo o A razini, a matematiku ih je palo petero. Što se tiče engleskog jezika, tu je uspjeh, kao i svake godine, od svih predmeta – najbolji. Sada je trenutačno u fazi žalbeni rok i prema mojim informacijama 30-ak učenika se žalilo na ocjene. Vidjet ćemo sada hoće li se njihove žalbe i uvažiti – komentirao je jučer preliminarne rezultate ispita ovogodišnje dražvne mature ravnatelj zadarske Gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković dodajući još kako bi on osobno volio kad bi i inače konačni rezultati uspjeha državne mature bili javan i sasvim transparentan za svaku pojedinu školu u Hrvatskoj, »pa da vidimo gdje smo«.
Naime, ovih su dana objavljeni preliminirani rezultati ovogodišnjeg ispita državne mature prema kojima je ova generacija učenika ostvarila najlošije rezultate dosad. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8.800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1.278 učenika s nedovoljnom ocjenom. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto. Oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je u usporedbi s prošlom godinom porast za oko 370 gimnazijalaca s nedovoljnom ocjenom iz tog ispita. Pritom je bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem. Ispit niže razine matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca, u odnosu na 75 lanjskih.
Strukovnjaci u većini polagali B razinu
Kad je riječ o »strukovnjacima« koordinator za državnu maturu zadarske Tehničke škole Šime Šimičević rekao je kako su učenici u njihovoj školi iz glavnih predmeta državne mature, hrvatskog, engelskog i matematike, uglavnom u većini polagali nižu B razinu, a od 100 maturanata, 30 posto nije prošlo hrvatski jezik, a matematiku 20-ak posto. Engleski jezik ni strukovnjacima nije bio problem i test je riješen s 95 posto prolaznosti.
– Što se tiče hrvatskog jezika, učenici su se najviše žalili na esej. To im je bio problem. Sam test iz hrvatskog jezika koji uključuje gramatiku, pravopis itd., nije im bio toliki problem. No, kao što znate naši učenici su u prednosti u odnosu na gimnazijalce jer njima ispit državne mature treba samo ako žele dalje, na fakultet. Oni svoj zanat imaju – rekao je Šimičević.
Što se pak, tiče Gimnazije Franje Petrića poznatije kao MIOC, čiji učenici u pravilu polažu višu razinu iz svih predmeta, ravnateljica Blanka Pedišić je rekla kako je uspjeh njezinih učenika na razini prošlogodišnjeg.
Iznenadio ih Tin Ujević
– Ispit su polagala ukupno 104 učenika. Imamo 57 petica iz engleskog, 11 iz hrvatskog jezika i 16 iz matematike. Imamo jednog učenika koji je riješio test iz matematike 100 posto, potom jednog iz engleskog jezika i kemije. Učenici su se najviše žalili na esej iz hrvatskog jezika i to ne zbog težine, već zbog odabira teme.To ih je iznenadilo jer nisu očekivali Tina Ujevića, a radilo se o jednom proznom tekstu i jednoj pjesmi. Jako puno učenika mi se požalilo i na način ocjenjivanja ispita iz biologije – ispričala je Blanka Pedišić.
Svih proteklih godina, otkad je uvedena državna matura, učenici su generalno, najbolji uspjeh ostvarivali iz engleskog jezika, pa prema tome se može donijeti samo jedan zaključak, neki će reći i zahvaljujući današnjoj tehnologiji – znaju ga bolje nego materinji!