IZVORNA PJESMA Pjevači Petrovog polja i Benkovca šampioni 11. Etno festivala

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Benkovčani ugostili devet pjevačkih skupina
Svaki je navedeni nastup na poseban način privukao pozornost benkovačke publike koja je znala itekako nagraditi prezentaciju bogatoga kulturnoga i tradicijskoga blaga krajeva iz kojih su dolazili izvođači ovogodišnjeg festivala u Benkovcu, naglasila je Čirjak
Velimir BRKIĆ
Predstavnici KUD-ova sa zahvalnicama i poklonima

Fenomenalna atmosfera vladala je u dvorima Zavičajnog muzeja Benkovac na znamenitom Kaštelu Benković, gdje se održao tradicionalni 11. Etno festival. Organizatori, KUD Branimir Benkovac i Turistička zajednica Ravnih kotara, mogu biti itekako zadovoljni budući da je devet pjevačkih skupina pokazalo svu raskoš prebogatoga izvornoga i tradicijskoga šušura.

Tri sam dana sidila u doli

- I ove se godine manifestacija održala u sklopu bogatog programa Benkovačkog kulturnog ljeta pod generalnim pokroviteljstvom Grada Benkovca, kazala je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a Branimir osnovanog 1996. godine.

Natjecateljski dio festivala započeo je domaćin, ženska pjevačka skupina KUD ˝Branimir˝ Benkovac, otpjevavši pjesme: ˝ Tri sam dana sidila u doli˝ i ˝Evo puta kud moj dragi luta˝ te pod bas:˝Misečina na livade pala˝ i ˝Moj dragane ja u selu tvome˝.

Potom je na prekrasnu pozornicu stigla pjevačka skupina KUD Etno udruga Petrovo polje, Općina Ružić u Šibensko-kninskoj županiji. Treći su na scenu izišle dame koje su također došle iz okolice Šibenika, ženska pjevačka skupina KUD Dubrave.

Gošće iz Federacije BiH

Nakon njih nastupile su gošće iz Federacije BiH, točnije iz Livna, ženska pjevačka skupina KUD Tribanj Župa Bila. Raspjevani su bili i dečki iz Muške pjevačke skupine KUD Cetingradska tamburica.

Etno festival u Benkovcu ugostio je i sudionike iz Zadarske županije, žensku pjevačku skupinu KUD Sv. Šime iz Rtine. A nakon što je ranije nastupila ženska ekipa, bio je red i na mušku ekipu iz Livna koja je predstavljala naravno isti KUD. A nakon Livnjaka red je došao na žensku pjevačku skupinu Udruga Šokačka grana iz Osijeka.

I na kraju kao posljednja, deveta, nastupila je Muška pjevačka skupina KUD Branimir Benkovac. Ženski dio njihove ekipe je otvorio, a oni su zatvorili službeni dio nastupa na Etno festivalu i to pjesmama: ˝Kad zapiva ljuta Bukovica˝ i ˝Sveti Ante visoka zvonika, Benkovcu si i ponos i dika˝.

- Svaki je navedeni nastup na poseban način privukao pozornost benkovačke publike koja je znala itekako nagraditi prezentaciju bogatoga kulturnoga i tradicijskoga blaga krajeva iz kojih su dolazili izvođači ovogodišnjeg festivala u Benkovcu, naglasila je Čirjak.

Prosudbeno povjerenstvo na "ježevim mukama"

Budnim okom svaki je nastup promatralo i samim tim ocjenjivalo posebno Prosudbeno povjerenstvo koje su činili Danijel Šota umjetnički ravnatelj Vinkovačkih jeseni, Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja te prof. Jordanko Miloš etnomuzikolog.

Nagrada za izvornost pripala je Pjevačkoj skupini KUD Etno udruga Petrovo polje. Nagradu je uručio Danijel Šota. Treću nagradu žirija osvojila je ženska pjevačka skupina KUD Sv. Šime iz Rtine. Njima je nagradu uručio Marin Čurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac. Drugo mjesto na festivalu pripalo je, prema ocjeni stručnog povjerenstva ženskoj pjevačkoj skupini "Šokačka grana˝ iz Osijeka. Nagradu im je uručio Vanja Čvrljak, direktor TZ Ravnih kotara.

Jednoglasnom odlukom Prosudbenog povjerenstva prvoplasirani i grand prix 11. Etno festivala Benkovac 2019. osvojila je muška pjevačka skupina KUD Branimir Benkovac. Nagradu im je uručila Paulina Kulaš, zamjenica benkovačkog gradonačelnika Tomislava Bulića.

Ajmo u Benkovac

U ime organizatora Ksenija Čirjak je svim sudionicama festivala uručila posebne zahvalnice s prigodnim darovima. Predsjednik povjerenstva Danijel Šota je pohvalio organizaciju festivala naglasivši kako ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve masovnija i zapaženija.

U pauzi festivala, dok je povjerenstvo odlučivalo o najboljim sudionicima, brojnu publiku zabavile su Katarina Keser i Antonija Bošnjak iz Dramske sekcije HKD Napredak Knin koje su izvele vrlo duhovit skeč ˝Ajmo u Benkovac˝

Domaćin je osigurao obilje ića i pića, a servirale su vrijedne ruke pripadnika 9. GBR Vukovi-Podružnica Benkovac.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno