Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

IZVORNOST I TRADICIJA Oj Bokolje dok ti ime traje, čuvat ćemo naše običaje

15.07.2019. 10:14
IZVORNOST I TRADICIJA Oj Bokolje dok ti ime traje, čuvat ćemo naše običaje


Nema na svijetu ljepše otočne razglednice nego kada KUD Bokolje iz Dobropoljane, u istoimenoj uvali na sjeveroistočnom dijelu otoka Pašmana, zapjeva refren »Oj Bokolje dok ti ime traje, čuvat ćemo naše običaje …« U čaroliji gastronomije, zvuka i običaja srce u grudima i Dobropoljanaca i gosta mu što ga je prigrlio i ugostio nadaleko poznatom gostoljubivošću.
Tako je bilo i na proteklog vikenda turističko-kulturnoj manifestaciji 18. Međunarodnoj smotri folklora, spektakularnoj pučkoj fešti podno Bokolja, najvišeg vrha na otoku Pašmanu, na kojoj je nastupilo čak 14 KUD-ova iz cijele Hrvatske i gosti iz Slovenije, oko 350 folkloraša. Fešta je nastavljena u ritmu hrvatske pop pjevačice Vesne Pisarović, tko zna do kada iza ponoći.
Mlade pobjednice
– Svi znate da nije lako organizirati ovakve velebne, spektakularne manifestacije s ovako velikim brojem sudionika. Stoga velika hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj događaj održava 18 puta za redom, zahvalila se Nevena Dujmović Prižmić, predsjednica KUD- Bokolje kojeg je preuzela 2016. godine
Prva dama otočkog folklora Dujmović Prižmić, poznata je svjetska manakenka koja je krasila brojne naslovnice magazina Vogue, Marie Claire i Elle, a bila je zaštitno lice torbi Louis Vuitton.
– Pozdravljam sve izvođače, goste i publiku. Kad je riječ o domaćinu KUD-u Bokolje čestitam što čuvate sve ovo vrijeme kulturu ovog našeg kraja, ljepotu Dobropoljane i otoka Pašmana, svoje nošnje, pjesmu, običaje. Ova mladost i ljepota jamstvo su da mi ostajemo ovdje, poručio je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.
Naime, smotru su svojim fascinantnim nastupom na dobropoljanskoj rivi otvorile mlade članice KUD-a Bokolje koje su u kategoriji od 10 do 15 godina pobjednice 16. Dječjeg Festivala Folklora Hrvatske koji se održao u Kutini.
Veličanstveni mimohod
Nakon veličanstvenog mimohoda dobropoljanskim kalama i kaletama pod dirigentskom palicom Branke Pelicarić, novinarke porijeklom iz pašmanskog Banja, velikom broju nazočnih predstavili su se KUD-ovi: Bokolje iz Dobropoljane, Kukljica iz Kukljice i Nevijanke iz Neviđana (svi s otoka Pašmana), Božava iz Božave na Dugom otoku, Luzarica iz Pridrage, Gospe Lurska iz Poljica, Klek iz Ogulina, Šatrovac iz Kutine, Seljačka sloga i Husian iz Kutine te Mješovita pjevačka skupina Župa Kljaci podno Svilaje, Etno udruga Petrovo polje Općina Ružići i KPD Stoperce iz Slovenije.
Dobropoljana kao da je zaboravila na sve brige i probleme, i živjela je tu noć onako kako treba, opušteno i zadovoljno. I nakon spektakularnog vatrometa koji je osvijetlio nebo točno u ponoć.
 
 


U četvrtak 6. Dobropoljanski gušti
U noći sa četvrtka na petak, 18. na 19. srpnja, održat će šesta gastro-zabavna manifestacija pod nazivom »Dobropoljanski gušti« koju uz potporu Općine, Turističke zajednice, KUD-a Bokolje i Športskog društva Bokolje organizira Udruga DUM (Dobropoljanska udruga mladih).
U ljetnom šušuru, na veseloj otočko-bodulskoj, dalmatinskoj zabavi koja miriše na pečenu ribu i školjke koje se jedu rukama, za mediteranski štimung brinut će se klapa Cambi.