Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

MALI BRODARI Čehe, Slovake i Poljake trebamo držati kao kap vode na dlanu

15.07.2019. 11:53
MALI BRODARI Čehe, Slovake i Poljake trebamo držati kao kap vode na dlanu


Manjak gostiju ove sezone osjete svi segmenti zadarskog turizma. Isto tako je i s malim brodarima koji turiste vode na izlete zadarskim arhipelagom i do NP Krka. S godinama je promet lagano u padu, ali nikada tako značajno kao ove. No, raditi se mora, kazali su nam brodari. Nameti su veliki, opstanak na tržištu brodara postao je poprilično težak pa se za svakog gosta bori na sve moguće načine. No, ono što pored slabije sezone muči brodare to su privilegije za jedne na štetu drugih, kazao nam je u razgovoru jedan od onih koji su dugo u ovoj branši na zadarskom području – mali brodar Ivica Zorić, koji turiste vozi još od 1970. godine.
Turizam je osjetljiva biljka
– Ionako kratka sezona, koja se malim brodarima svodi na svega 40-tak dana (od cca 20. srpnja do cca 30. kolovoza), ove godine je katastrofalna. Ne znam možemo li ove godine uopće i govoriti o sezoni. Sa svibnjem i lipnjem u kojima smo imali ogromnu prazninu, neuobičajenu za to razdoblje, svakako se može pričati o nekakvoj smjeni gostiju. Zadar je jako puno izgubio s nedolaskom francuskih turista. Oni su nekada bili tipični za srpanj, kao Talijani za kolovoz, i bili su jako dobri gosti, platežno moćni. Od kada je njih nestalo, sve je nekako krenulo u drugom smjeru, priča nam Zorić dodajući kako nas ove godine turisti zaobilaze u širokome luku.
– Žalimo se da su nam gosti oni slabije platežne moći, tj. Česi, Slovaci i Poljaci, a ne shvaćamo da su nam oni danas najbolji gosti na svijetu, jer drugih nemamo. I zato bi ih trebali držati kao kap vode na dlanu, a činimo sve samo ne to, kazao je Zorić dodajući kako smo, kao turistička zemlja, pogriješili jer nismo, kada nam je bilo najbolje, bili najoprezniji i nismo planirali budućnost. Sada do izražaja dolazi nesposobnost onih koji vode turizam, smatra Zorić.
– Situacija je takva da su krivi ljudi na visokim pozicijama, i to se najviše odražava na turizmu jer turizam je osjetljiva biljka. Moraš je zalijevati da bi imao plodove, dodao je Zorić.
Prodajna mjesta, porezni nadzor, nameti…
Osim što ih guši kriza, male brodare, konkretno u Zadru, guši i pogodovanje jednima na štetu drugih, naglasio je Zorić.
-Kako je moguće da jedni dobiju privilegiju nekoliko prodajnih mjesta na tobožnjem natječaju državne Lučke uprave za poteze od mosta prema bivšem starom autobusnom kolodvoru, a drugi jedva dobiju jedno prodajno mjesto?! Pokušavao sam dobiti odgovore u Gadu, ali za mene nije bilo razumijevanja. Zašto ne omoguće svima iste uvjete rada? Ja sam, npr., jedva dobio jedno mjesto pored mosta, dok su drugi bez problema dobili njih nekoliko, a uz to i na rivi, govori Zorić dodajući kako nema ništa protiv drugih, samo želi iste mogućnosti.
– Mnoge male brodare se želi eliminirati pa im se namješta i porezni nadzor. Ako se ovako nastavi, opstat će samo oni koji imaju privilegiju prodajnog mjesta, dok će ovi drugi, već sada stjerani u kut, vjerojatno propasti, kazao je dodajući kako se, osim prodajnih mjesta, privilegije vide i kod uplata brodara parkovima prirode i nacionalnim parkovima.
– Ministarstvu zaštite okoliša predložili smo da objavi rezultate uplata svih brodara parkovima prirode i nacionalnim parkovima, kako bi se transparentno vidjelo tko i koliko plaća. Bilo nam je obećavano, ali još uvijek ništa od toga, kazao je Zorić dodajući kako su dosegli toliki iznos da ispada da rade samo za parkove prirode i nacionalne parkove.
– Nameti su po registriranom putniku. Isti su kada imate 30 i 200 ljudi, uvijek plaćate isto, pa sada računajte, dodao je Zorić istaknuvši kako, primjerice u Italiji, svi brodari žive dobro jer im prije svega, PDV iznosi 12%, a, to je već ogromna olakšica, a imaju organiziran turizam.
 
 


Da nema Poljaka loše bismo se proveli


Porazgovarali smo i s asistentom Mladenom s izletničkog broda koji iz Sv. Filip i Jakova turiste vozi na Kornate i Telašćicu. Kazao nam je kako, da nema Poljaka, ne znaju kako bi izvukli sezonu.
– Što se tiče gostiju, očito je da ih je manje nego prijašnjih godina u ovo doba. Cijena izleta je već godinama ista, nismo je povećavali i u prosjeku iznosi 350 kuna (s uključenim doručkom i ručkom, pićem). Naravno, uvijek je bilo gostiju kojima je puno toliko izdvojiti, ali prednjače oni kojima je cijena sasvim pristupačna, čak i sami govore da nije skupo, kazao nam je Mladen naglasivši kako nas ove sezone iz potpunog kraha izvlače Poljaci.
– U predsezoni i posezoni, najviše ima njemačkih turista, većinom umirovljenika, dok je, po meni, u srpnju najviše Poljaka i Slovaka. Poljaci, gledajući brojčano, najviše idu na izlete brodom i da nema njih bilo bi poprilično loše. Dosta ima i stalnih gostiju koji godinama dolaze ljetovati na isto mjesto i koji su sve to već obišli (neki i po par puta), ali svejedno i dalje vole pogledati naše prirodne ljepote i nije im skupo ponovno izdvojiti za istu stvar, kazao je Mladen.