MLADEN MARAŠ: "Fali nam kultura stola i ponuda domaćih vina"

Slika korisnika mkvanja
ŠAMPION VINFESTA BENKOVAC 2019 U KATEGORIJI OTVORENIH VINA
Volio bih kad bi vinarsko i vinogradarsko znanje koje imamo maksimalno usmjerili ka uzgoju i proizvodnji vina od autohtonih sorata, prvensteno Maraštine i Plavine jer ćemo se jedino tako izdvojiti i biti posebni. Ljudi diljem svijeta plaćaju da dođu vidjeti nešto jedinstveno i posebno, kaže Mladen Maraš
OBITELJ MARAŠ - Mladen i Anita sa djecom Tomom i Nilom

Tako mlad, a već  šampion. U kategoriji otvorenih vina  njegov Merlot, berba  2018, najbolje je ocijenjeno  (86 bodova) crno vino na  Vinfestu Benkovac 2019.  

A on je, kako se sam  predstavio:

Mladen Maraš(25) iz  mjesta Vrsi. Oženjen sa Anitom Maraš(31) i otac dvoje  djece Toma (4)  i Nila (2).

Po struci je komercijalist  iako se do sada, kaže, nije  direktno bavio strukom već  je od svoje 14-e godine u  ugostiteljsvu.

-Educiram se pri Hrvatskom Sommelier Clubu.  Ovu godinu sam osvojio i  treće mjesto u Prvenstvu  Sommeliera Dalmacije, otkriva Maraš. On je, inače,  zaposlenik tvrtke u kojoj radi kao prodajni predstavnik  za vina, kako za hrvatska tako i za vina iz svijeta, te probrane destilate. - Uz samu  prodaju vina  održavam i  edukacije u restoranima i  hotelima o osnovama kulture stola, te same prodaje i  prezentacije vina, dodaje  Maraš.

Vinfest za entuzijaste

Što se tiče Vinfesta Benkovac i njegove prve šampionske nagrade za Merlot  2018 kaže da je ugodno iznenađen. Razumljivo, jer to  je njegovo tek drugo napravljeno vino, ali ne krije da je  i prije nego što je saznao za  ocijene struke, znao da sam  napravio dobar posao.

- Grožđe kupujem u Nadinu jer trenutno nemam vremena za rad u vinogradu.  Konkretne planove za sebe u  ulozi vinara zasad nemam,  priznaje Maraš i dodaje: -  Vino koje proizvedem popiju isključivo obitelj i prijatelji te naravno svi oni koji  žele probati što radim.

Zanimljivo je i Maraševo  mišljenje o Festivalu vina  sjeverne i srednje Dalmacije u Benkovcu.

- Vinfest Benkovac je fantastičan za nas entuzijaste  koji želimo napraviti kvalitetno vino bez mana koje će  na kraju stručnjaci ocijeniti  te dati nam smjernicu i poticaj za daljnji rad.

Nagrade,  pogotovo za vina  u postupku proizvodnje su  jako poticajne, smatra Maraš  i otkriva kako je on proizveo  šampionski Merlot:

- Proizvodnja mog merlota  se sastojala od maceracije  koja je trajala 12 dana, nakon  toga vino je išlo u inox bačvu  te nakon drugog pretoka stavljeno u barrique bačvu, gdje  je sad već skoro 8 mjeseci. Vino će u barrique-u biti još sigurno godinu dana, odnosno  do trenutka kad procijenim  da sam od bačve dobio sve  ono što sam htio. To su tercijarne arome, lagano naglašeno drvo, ispolimerizirani tanini. Vrlo mi je važno da  vino zadrži svoje primarne  arome( voćne, cvijetne), što  mislim da ovom merlotu  neće biti problem, uvjeren je  Maraš.

Zanimljivo je i njegovo  razmišljanje o vinskoj sceni  i kulturi stola.

Zaostajemo za drugima

- Moje skromno mišljenje  o stanju vinske scene u Zadarskoj županiji je da smo  na dobrom putu,  ali zaostajemo za drugima.

Šteta, jer imamo sve predispozicije, od sortimenta,  položaja, klime, povijesti te  na kraju i interesantne turističke destinacije da taj razvitak bude znatno brži i uspješniji, smatra Mladen Maraš. On ističe važnost i  nužnost  brendiranja Zadarske županije kroz autohtone  sorte, najvažnije, među ostalima, su Maraština i Plavina. Volio bih kad bi vinarsko  i vinogradarsko znanje koje  imamo maksimalno usmjerili ka uzgoju i proizvodnji  vina od autohtonih sorata  jer ćemo se jedino tako izdvojiti i biti posebni. Ljudi  diljem svijeta plaćaju da  dođu vidjeti nešto jedinstveno i posebno, ističe Maraš.

Iskustvo iz Amerike

On je sa nepunih 20 godina bio u SAD, u New Yorku  gdje je kao konobar radio u  restoranu Dubrovnik,  jednom od najboljih ribljih  restorana u cijelom okrugu  Westhester.

- Tu sam vidio što znači  kvalitetna ponuda i pristup  gostima, govori Maraš i dodaje:  - Kod nas u Zadarskoj  županiji aktualnoj vinskoj  sceni o kojoj sam nešto već  rekao vrlo slično je i stanje i u  gastronomskom smislu gdje  se može  i mora puno bolje.

Taj boljitak i napredak  stoji isključivo u educiranju  osoblja u restoranima, barovima, hotelima itd... Ono  što je najbitnije je da moramo ljudima kvalitetno prezentirati ono što je naše zadarsko, ravnokotarsko,  vrško itd, ponuditi im lokalnu  priču i što je najbitnije  doživljaj.

-Od velike je važnosti tradicija i autohtonost, ali isto  tako i biti u korak sa trendom, poručio je Mladen  Maraš uspješni mladi ugostitelj,  sommelijer i pasionirani vinar iz Vrsi.

 

Prvi Wine i  Gastro event  u Vrsima

 Želim najaviti prvi Wine i  Gastro event u Vrsima koji će  biti 28.srpnja na rivi gdje  ćemo ugostiti što je veći broj  vinara zadarske županije te  kuharskog virtouza Matu  Jankovića koji će biti odgovoran za dobru spizu. Na taj  način želimo podizati vinsku  kulturu naše županije te  upoznati naše goste sa izvrsnom kvalitetom koju imamo, poručuje Mladen Maraš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)