Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NAKON POLA STOLJEĆA Biogradski motel sravnjen sa zemljom, niče još jedan trgovinski objekt

15.07.2019. 13:42
NAKON POLA STOLJEĆA Biogradski motel sravnjen sa zemljom, niče još jedan trgovinski objekt


Motel Biograd uz Jadransku magistralu na ulazu u Biogradu na Moru, istočno od Lidla, nakon više od pola stoljeća od izgradnje odlazi u ropotarnicu povijesti. Biogradski kompleks, restoran i bungalovi, sve do prije nekoliko godina bilo je kultno ime za odmor vozača i suputnika, dočeke novih godina, proslave vjenčanja, rođendana, krštenja, krizmi, godišnjica, sravnjeno je sa zemljom. Jedno vrijeme u podrumu je bio i noćni klub.
Prodan na elektronskoj javnoj dražbi
Kako neslužbeno doznajemo, tu će se graditi zajedničko parkiralište Lidla i novog trgovinskog objekta, budućeg hipermarketa s trgovinama.
Naime, bivši motel Gavrilović koji čini čak 48 nekretnina, u naravi kuće, poslovne zgrade, dvorišta, maslinici i pašnjaci, zbog naplate vjerovnika u travnju je prodan na elektroničkoj javnoj dražbi. Stečaj za Hotel Biograd, tvrtku registriranu kao putnička agencija, pokrenut je prije tri godine. Riječ je o kompleksu vrijednom 19,5 milijuna kuna te skladišnim prostorijama u Ulici Franje Tuđmana procijenjene vrijednosti od 5,1 milijuna kuna.
Posljednji vlasnik Motela-hotela Biograd bio je biogradski poduzetnik Milenko Mikulić iz Trgovačkog društva Trgo – Mikulić d.o.o.
Djelo proslavljenog arhitekta Vitića
Bivši motel Gavrilović djelo je jednog od međaša hrvatske arhitekture, proslavljenog hrvatskog i šibenskog arhitekta Ivana Vitića, nezaobilaznog imena hrvatske moderne arhitekture. Vitićev motel u Biogradu na Moru vrhunski je primjer visokomodernističke arhitekture u Hrvatskoj koji je zaslužio i internacionalnu valorizaciju, a svakako i prikladnu obnovu koja će biti što bliža izvornom projektu. Nažalost, još su tek ostali temelji.
»Serija Vitićevih motela uz Jadransku magistralu u Rijeci, Trogiru i Biogradu jedinstveni su primjeri specifične turističke tipologije i rezultat su procesa urbanizacije jadranske obale pokrenutih razvojem masovnog turizma započevši od prve polovice 1960-ih.«, napisao je Maroje Mrduljaš s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna, autor i urednik više knjiga.