Poljoprivrednici očekuju proglašenje elementarne nepogode

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić odgovarao na brojna pitanja
Kako su štete od nedavne jake nevere i od krupe na poljoprivrednim kulturama velike ukoliko to bude moguće tražit ćemo pomoć od Zadarske županije, kazao je benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić
Velimir BRKIĆ
Sa sjednice benkovačkog Gradskog vijeća

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Benkovca pod predsjedanjem Borisa Ercega, na aktualnom satu postavljana su pitanja gradonačelniku Tomislavu Buliću, gradonačelniku.
Vijećnik Zoran Ledenko (Nezavisna lista Frane Tokića) ukazao je na nedavnu elementarnu nepogodu koja je pogodila sela Vukšić, Lepuri, Bulić, Prović, Šopot te ga je zanimalo hoće li Zadarska županija proglasiti elementarnu nepogodu te obeštetiti poljoprivrednike.
- Kako su štete od nedavne velike nevere i od krupe na poljoprivrednim kulturama velike ukoliko to bude moguće tražit ćemo pomoć od Zadarske županije, istaknuo je Tomislav Bulić.

Dostava vode domaćinstvima

Vijećnicu Katarinu Djuka Vrcelj (SDSS) zanimalo je zašto je Grad Benkovac odlukom skratio subvencije za dostavu pitke vode prema naseljima koja nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu od 15. lipnja do 15 rujna na period od 1. srpnja do 15. kolovoza
- Pokušavamo se voditi vremenskim prilikama te se udovoljava svim zahtjevima građana. Rok za dostavu vode ćemo produljiti ukoliko bude potrebe i nakon tog datuma, kazao je Bulić.
Vijećnik Jovan Bojanić (DSS) je upitao kada će se konačno sanirati dva nerazvrstana puta u naselju Buković koja su bila oštećena uslijed oborina te kada se može očekivati postavljanje rasvjete na najkritičnija mjesta u Bukoviću. Gradonačelnik Bulić je kazao kako će tamponirati i popraviti puteve čim strojevi dođu raditi u Buković.

Kante za odvajanje smeća

- Kada će Grad Benkovac podnijeti zahtjev za utvrđivanje granice pomorskog dobra na području k.o. Donji Karin s obzirom da uskoro započinje preuređenje plaže sukladno Intervencijskom planu, a što uključuje i dio puta koji je sada zatvoren i u velikoj mjeri otežava pristup ostalom dijelu plaže sa glavne ceste koja veže naselja Donji i Gornji Karin, zanimalo je Bojanića.
Bulić mu je odgovorio da se trenutno prikuplja dokumentacija koja je u sklopu Intervencijskog plana te da je u interesu svima da se ta prometnica otvori zbog zagušenosti prometa i pristupa plaži.
Jure Prgomet, predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste Frane Tokića, upitao je zašto je u jednom mjesecu naplaćeno šest pražnjenja kanti. Također je upitao planira li se dostava kontejnera za odvajanje otpada.
- Kante su čipirane, a odgovor o pražnjenju kanti može dati Ivan Mitrović, direktor Benkovića. A kad je riječ o nabavci kanti za odvojeno prikupljanje otpada preko Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti učinjene su sve predradnje. Zasad ste dobili vrećice i upute za odvajanje stakla i papira, odgovorio je benkovački gradonačelnik.
Prgomet je dostavio dopis gradonačelniku Buliću da reagira na zamolbu građana koji stanuju u Ulici sv. Vida i koji upozoravaju na razne opasnosti, korištenje te ulice kao automobilske piste što ugrožava pješake. Također je upitao gradonačelnika je li upoznat s deponiranjem građevinskog i drugog otpada kod jugozapadnog dijela Benkovačkog sajma.

Ispraćajne dvorane u Tinju i Perušiću

- Nije mi poznat ilegalni deponij za kojeg govorite, ali je na tom mjestu postojao deponij, ali samo za građevinski otpad na kojem su Hrvatske šume stavile fizičku prepreku da se otpad više tamo ne može odlagati. Nažalost, odlaganje otpada nije samo problem Benkovca već je generalni problem cijele države, poručio je Bulić.
Vijećnik Branko Guzić Brus (Nezavisna lista Frane Tokića) upitao je kada će se izgraditi ispraćajna dvorana u Parušiću i hoće li se proširiti groblje u istom naselju. Bulić mu je odgovorio kako je proširenje groblja u postupku, a ispraćana dvorana će se izgraditi kada se steknu svi uvjeti i pripremi projektna dokumentacija.
Vijećnika Guzića također je zanimalo kako to da vijećnici nisu prvi put pozvani na manifestaciju Vinfest.
- Ispričavam se svim vijećnicima, radilo se o nenamjernoj pogrešci, ispričao se Bulić.
Vijećnik Josip Kamber (Nezavisna lista Frane Tokića) ponovno je upitao što je s obeštećenjem obitelji Bašić i Lončar iz Tinja vezano za zamjenu zemljišta te u kojoj je fazi ispraćajna dvorana u Tinju.
- Za ispraćajnu dvoranu u Tinju čeka se darovnica Ministarstva državne imovine. Odgovor za obeštećenje dvije obitelji iz Tinja dobit ćete od pravne službe grada, uputio je Kambera gradonačelnik Bulić.

Vijećnicu napustilo sedam vijećnika

U nastavku sjednice, nazočilo je 10 vijećnika, nakon što su tijekom i nakon treće točke dnevnog reda Gradsku vijećnicu napustili vijećnik Branko Kutija (HDZ) i šestero vijećnika s Nezavisne liste Frane Tokića te zasad sporni vijećnik Jerko Ledenko (HSP).
Jednoglasno je prihvaćeno financijsko izvješće za 2018. godinu komunalnog poduzeća Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac kojeg je podnio Hrvoje Bura, direktor. Jednoglasno su usvojene i Odluka o donošenju V. izmjena i dopuna PPU-a Grada Benkovca, Odluka o donošenju UPU-a broj 30 Šopot, Odluka o izradi UPU-a Tinj, Odluka o izradi II. izmjena i dopuna DPU-a Poslovne zone Benkovačko Selo, te Odluka o donošenju V. izmjena i dopuna UPU-a Grada Benkovca
 

 

Nakon Turističke zajednice i Gradsko vijeće bez Bukovice

Na sjednici se dogodio i jedan presedan koji će u konačnici najvjerojatnije rezultirati da u Gradskom vijeću nema vijećnika iz Bukovice, odnosno iz 20-ak od ukupno 41 naselja. Naime, sukladno međustranačkom dogovoru za lokalne izbore održane u svibnju 2017. jedan vijećnik HDZ-a na pola mandata je trebao predati mandat HSP-u, Gradski odbor HDZ-a pod presjedanjem gradonačelnika Bulića je odlučio da to bude vijećnik Branko Kutija. Međutim, članovi predstavničkog tijela nemaju obvezujući mandat i nisu opozivi, primjerice, aktualni saborski zastupnik Tomislav Saucha. Vijećnik koji odlazi morao bi dati ostavku ili barem zamrznuti status vijećnika da bi ga novi vijećnik zamijenio. Bilo kako bilo, u zakonskom roku do minimalno tri dana do sjednice Kutija nije podnio ostavku ni zamrznuo mandat.Kako je Kutija najavio kandidaturu za predsjednika benkovačkog Gradskog odbora HDZ-a na izborima u proljeće iduće godine, vjerojatno će zamrznuti vijećnički mandat. A nakon što Jerko Ledenko iz HSP-a na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća ponovi vijećničku prisegu Bukovica će ostati bez svog vijećnika. Primjerice, Vukšić će od 17 imati čak četiri gradska vijećnika (Zoran Ledenko, Borna Nimac, Nikola Šegota, Jerko Ledenko), a 20-ak bukovačkih naselja niti jednog vijećnika. Nije usporedivo, ali i novoosnovana Turistička zajednica u nazivu nema Bukovicu već se naziva Turistička zajednica Ravnih kotara.

 

Povjerenstvo za procjenu štete

U Povjerenstvo za popis i procjenu štete od prirodnih nepogoda imenovani su Mile Marić za predsjednika, a za članove agronom Zvonimir Vlatković i vijećnica Sanja Perica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Erik
Koja usporedba; Kutija & Saucha hahahahahahah