REZIME Borovi i dalje predstavljaju prijetnju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tjedan dana nakon ljetne oluje
Smatram da ne treba uvijek čekati vatrogasce koji su bili preopterećeni poslom, već bi se svi građani trebali sami pokrenuti te im pomoći. Svaki bi čovjek trebao imati osjećaj da u trenutku elementarne nepogode, kao što su onda bile poplave ili ova oluja, preuzme odgovornost te napravi nešto, a ne samo čekati da to odrade hitne službe i sustav
Arif SITNICA/SC Višnjik
Josip Deur pomogao je vatrogascima

I tjedan dana nakon iznenadne ljetne oluje zbrajaju se i uklanjaju tragovi divljanja vjetra. Olujno nevrijeme koje se prošle nedjelje u 22.30 sati sručilo na Zadar i bližu okolicu počupalo je i pokidalo na stotine stabala, a mnoga su oštećena te su grane pucale i padale tijekom cijelog tjedna. Hitne službe iste su večeri pojurile na teren kako bi raskrčile srušena stabla te su neumorno radile cijeli tjedan kako bi omogućili normalan protok prometa, oslobodili dvorišta i automobile zarobljene ispod grana. Brojnim službama pridružili su se i građani, a među njima je i Josip Deur koji je iste večeri krenuo na teren te je zajedno s vatrogascima pomagao građanima te uklanjao polomljena stabla.
- Tu večer pratili smo vremensku prognozu i očekivali smo kako bi moglo biti srušenih borova. Osim toga dobio sam velik broj fotografija porušenih borova te smo odlučili krenuti na teren. Jedan prijatelj mi je rekao kako je u kafiću na Puntamici porušilo stabla te me upitao bismo li mogli pomoći. Uzeo sam motornu pilu i krenuo. Dok smo vozili do kafića vidjeli smo niz porušenih stabala pa smo Ivan Arbanas i ja, nakon što smo završili s Puntamikom odlučili krenuti dalje pilati i pomagati. Prvo smo maknuli bor na Ulici Hrvatskog sabora, potom kod 2. policijske postaje, vratili se na Borik i pomogli vatrogascima s borovima na autobusnoj stanici. Tu smo noć radili do 3.30 ujutro, rekao je Josip Deur. Dodao je kako su sutradan nastavili s poslom te nije htio čekati vatrogasce da ispilaju stabla pa da on odvuče vozila već je sam uzeo pilu u ruke, pilao stabla i odvlačio vozila.
- Smatram da ne treba uvijek čekati vatrogasce koji su bili preopterećeni poslom, već bi se svi građani trebali sami pokrenuti te im pomoći. Svaki bi čovjek trebao imati osjećaj da u trenutku elementarne nepogode, kao što su onda bile poplave ili ova oluja, preuzme odgovornost te napravi nešto, a ne samo čekati da to odrade hitne službe i sustav. Naime, u ovim je situacijama i sustav nemoćan jer, što ćete ako imate preko 1.000 porušenih borova, upitao se Deur. Istaknuo je kako građanima mora proraditi svijest da se daju na raspolaganje te u ovim situacijama izađu na teren i pomognu drugima.
- Još uvijek ima srušenih borova uz prometnice koje bi komunalne službe trebale odnijeti. Ne znam gdje ih odnose, ali mislim da bi bilo dobro da se ti borovi doniraju socijalno ugroženim obiteljima i ljudima jer se i na borovinu može grijati, predložio je Deur da se iskoriste uništena stabla u dobru svrhu.

 

 

Kretanje dječjim igralištem na SC-u Višnjik i uporaba sprava na vlastitu odgovornost!

U petak je u poslijepodnevnim satima na području Dječjega igrališta u sklopu ŠC-a Višnjik, bez utjecaja gibanja zraka, došlo do samourušavanja jednoga stabla (bora) koji je, potom, zapriječio jedan dio uporabne površine. Intervencijom određenih službi i u skladu sa zadanim okolnostima, stablo je na najbolji mogući način uklonjeno.
Direktor ŠC-a Višnjik Denis Karlović, o navedenom je događaju odmah izvijestio ovlaštene instance u Gradskoj upravi i predložio da u najbržem mogućem roku stručni i ovlašteni, te odgovarajuće opremljeni, djelatnici gradske tvrtke Nasadi d. o. o. obave uviđaj i sve radnje proizašle iz utvrđenoga činjeničnoga stanja, a u cilju hitne sanacije svekolikog fonda stabala kako bi se na ispravan način otklonile dalje možebitne opasnosti u kontekstu neočekivanog samourušavanja stabala ili, pak, u kontekstu njihova mogućega značajnoga oštećenja uzrokovanih vremenskim neprilikama.
O svemu učinjenom ŠC Višnjik na vrijeme će izvijestiti javnost koju, pak, na ovaj način informira da su svako kretanje Dječjim igralištem i svaka uporaba sprava isključivo na vlastitu odgovornost.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno