Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SIGURNA SEZONA Kinezi “Šime” i “Mate” s kolegom Zvonom patrolirat će Zadrom narednih 30 dana

15.07.2019. 13:17
SIGURNA SEZONA Kinezi “Šime” i “Mate” s kolegom Zvonom patrolirat će Zadrom narednih 30 dana


Zadarska policija je već 14. godina za redom tijekom ljetnih mjeseci domaćin kolegama iz drugih zemalja čiji sunarodnjaci ljetuju na našem području. U rješavanju policijskih poslova i premošćivanju prije svega jezične barijere tijekom srpnja i kolovoza pomagat će im po dvoje kolega iz Mađarske, Poljske, a prvi put i iz Kine.
Zadar je Kinezima "sjajni biser na obali Jadrana"
– Projekt međunarodne suradnje Sigurna turistička sezona krenuo je upravo iz Zadra još 2005. godine, a dugi niz godina provodimo i akciju Tours. Suradnja s kolegama iz drugih zemalja, uz stratešku, ima i operativnu važnost i puno nam znači za sigurnu sezonu kako za naše goste, a tako i naše građane koji tu žive. U turističkoj sezoni bilježimo porast kaznenih djela, prije svega onih imovinskih poput krađa iz objekata za smještaj i automobila pa do provala u ugostiteljske objekte i krađa torbica i novčanika. Stoga su nam od velike koristi i kolege koji nam dolaze u ispomoć iz kopnenih policijskih uprava, a ove godine stigla su 32., kazao je Anton Dražina, načelnik PU zadarske na konferenciji za medije na kojoj su se javnosti predstavili strani policajci – Maria Gajdos i David Janos iz Mađarske s kojima je jučer u Zadar stigao i mađarski konzul NJ.E. Giorgi Vas zatim Jakub Souwa i Karol Kszotek iz Poljske s konzulicom Nj. E. Daguar Luković te Kinezi Xia Xiao i Chen Jin koji su dobili nadimke Šime i Mate. Oni će svakodnevno surađivati sa zadarskim kolegom Zvonom s kojim su, kako je istaknuo Jin, već uspostavili dobru suradnju.
– Dolazimo iz jako udaljene Kine do tako lijepe Hrvatske. Posljednje tri godine bili smo raspoređeni u tri hrvatska grada, a od ove smo i u Zadru. Svi smo iz Pekinga, grada u kojem je tri godine boravio Marko Polo, a kineskim građanima ljepote Hrvatske približene su i kroz scene iz "Igre prijestolja" snimljene u Dubrovniku. Zadar je sjajni biser na obali Jadrana. To je moj prvi dojam a osim prekrasnog krajolika Hrvatska je poznata i po nogometu, reprezentaciji te Luki Modriću i Ivanu Rakitiću najboljim nogometašima na svijetu, kazao je Jin dodajući kako je lani u Hrvatskoj ljetovalo oko 250 tisuća kineskih građana te da se nada kako će ih ove i idućih godina biti i više.
Od 1. lipnja do 14. srpnja 3.750 dojava građana
​Konzulica Luković izrazila je zadovoljstvo što se broj poljskih policajaca s prvotna četiri popeo na 12 raspoređenih u šest gradova. Istaknula je kako su oni, osim poljskim državljanima koji ljetuju u Hrvatskoj, velika pomoć i konzularnoj službi.
– Našim državljanima često problemi izgledaju i veći radi jezične barijere. Naši građani se raduju prisutnosti poljskih policajaca i osjećaju se sigurnije, poručila je Luković, a slično je izjavio i mađarski konzul Vas izražavajući nadu da će dobra suradnja policija dviju zemalja i nadalje napredovati i rasti.
​Sandra Poljak Jurinčić, načelnica OKCP-a zadarske policije iznijela je statističke podatke za period od 1. lipnja do 14. srpnja prema kojima se broj dojava građana u odnosu na isto razdoblje lani povećao za stotinjak.
– U spomenutom periodu zaprimili smo ukupno 3.750 dojava građana. Zvali su nas radi savjeta, prijave kaznenih djela, narušavanja javnog reda i mira i raznih drugih prekršaja. Na svaku dojavu izlazimo na teren i rješavamo ovisno o prioritetu pa ovom prilikom molimo građane za strpljenje ukoliko se policijski službenici u nekim situacijama nisu pojavili u okviru 10-ak minuta. Ponekad imamo više istovremenih dojava i onda izlazimo po procjeni prioriteta, kazala je Poljak Jurinčić pozivajući građane kao važne partnere, da i dalje zovu broj 192 i dojavama pomažu u što bržem i efikasnijem rješavanju kaznenih i prekršajnih djela ili hvatanju počinitelja za što je ključna upravo pravovremena dojava. Voditelj službe policije Božidar Budiša koji je ujedno i glavni i odgovorni za provođenje akcije Tours istaknuo je važnost sigurnosti.
– Republika Hrvatska i grad Zadar sigurne su destinacije, a naš imperativ je da to tako i ostane, da se naši turisti osjećaju sigurno kao i naši građani, kazao je Budiša.