Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DOMOVI U FOKUSU Zadarski Dom širi kapacitete i čuva starije od koronavirusa

15.07.2020. 10:00


Koronakriza stavila je u fokus staračke domove. Tamo su, naime, najugroženiji i najosjetljiviji članovi društva o kojima je potrebno voditi posebnu brigu jer su najpodložniji fatalnim posljedicama bilo kakve zaraze, uključujući i gripu, a osobito najaktualniji koronavirus koji trenutno hara i diktira način života. Upravo zbog toga, domovi za stare i nemoćne su opet od nedavno zatvoreni za sve posjete te se provode stroge mjere kontrole zaposlenika kako se virus ne bi »ušuljao« unutra, a što se pokazalo fatalno u nekoliko slučajeva.
Kako se nose sa spomenutom situacijom u zadarskom Domu za starije i nemoćne pitali smo Marka Buljata, ravnatelja ovog najvećeg doma u našoj županiji, koji ima 420 korisnika i do sada uspješno postavlja neprobojnu obranu od virusa, jer zaraženih nije bilo.


Povećan kapacitet, korisnici zadovoljni sobama
– Trenutno, nažalost, opet ne možemo dozvoliti posjete u domu radi zaštite zdravlja naših korisnika. Isto tako oni ne smiju izlaziti. Ipak, oni se međusobno druže u malim grupama te im tako prođe vrijeme. Moramo voditi računa i o tome da korisnici stoje na propisanom razmaku, da nema većih okupljanja pa čak i ručak serviramo u dvije ture, kako bi korisnici mogli biti na udaljenosti jedni od drugih, rekao nam je ravnatelj Buljat. Istaknuo je kako svi djelatnici doma daju maksimum kako bi korisnicima omogućili što kvalitetniju uslugu u ovim neuobičajenim uvjetima. Tako, rekao je, socijalni radnici stalno obilaze korisnike te pokušavaju što je moguće više individualno raditi s njima. Također korisnicima dijele knjige, novine, časopise te različite materijale za heklanje i kukičanje, a sve s namjerom da im brže prođe vrijeme.
Inače, zahvaljujući radovima na obnovi depandanse, dom je povećao svoje kapacitete te sad, umjesto 30 mjesta, u depandansi ima 60. Također, iseljavanjem fizijatrije iz prizemlja zgrade dobili su prostor za još 21 korisnika.
– Radovi na uređenju depandanse su dovršeni te je useljeno oko 70 posto soba. Tamo smo napravili jednokrevetne i dvokrevetne sobe te su se korisnici polako trebali useliti, ali jedan dio nije stigao radi koronavirusa te ponovnog zatvaranja doma, rekao je ravnatelj Buljat naglasivši kako je ovaj zadarski dom jedan od većih u Hrvatskoj.
Dodao je kako su liste čekanja jako velike te imaju oko 3.500 do 4.000 korisnika koji čekaju mjesto u domu, a u prosjeku se čeka i do sedam godina.
Osim depandanse, uređen je i dio u prizemlju, u kojem je bio odjel fizijatrije, gdje su dobili 21 mjesto čime je također omogućeno primanje većeg broja korisnika.
Ravnatelj nam je rekao kako su korisnici zadovoljni novim sobama i načinom na koji su uređene.


Požrtvovnost svih djelatnika
Također, uređen je i okoliš, odnosno park ispred doma, gdje su posađena mlada stabla na mjestu palih borova. Tu se korisnici, u normalnim okolnostima, vole družiti, sjediti i provoditi vrijeme.
Inače, korisnici doma imaju tri obroka, zdravstvenu njegu i skrb, higijenu prostora te društveni život. Naime, korisnicima se nude razni izleti, mogu sudjelovati u radionicama, dolaze volonteri koji drže razne programe…
– Pored svih ovih projekata moram naglasiti da smo počeli s građevinskim radovima na uređenju odjela za Alzheimer. Tamo demontiramo ostakljene dijelove te ćemo urediti nove sobe. Za sada je predviđeno 20 mjesta, od čega će 12 mjesta biti za pacijente koji imaju Alzheimer. S vremenom planiramo taj prostor pretvoriti u stacionar jer je veća potreba za stacionarom, rekao je Buljat naglasivši odličnu suradnju s osnivačem Zadarskom županijom.
Ravnatelj je istaknuo i požrtvovnost svih djelatnika u domu kojima u ovo vrijeme nije lako, ali svi rade sve što je potrebno kako bi olakšali korisnicima. Budući da obitelj ne može dolaziti u posjete i donositi hranu ili higijenske potrepštine, jedan dio djelatnika preuzeo je tu ulogu na sebe pa uzimaju narudžbe za odlazak u trgovinu te korisnicima kupuju sve što im treba i donese u dom.
– Imamo 120 zaposlenika i svi imaju jasne smjernice kako se ponašati u ovoj situaciji. Svi su jako pažljivi i maksimalno se trude da virus ne uđe u dom, ali u isto vrijeme pokušavaju pomoći korisnicima doma da im ovo zatvaranje prođe što brže i bezbolnije, kazao je Buljat.