Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KAMPING TURIZAM U kamp na Boriku stigli Nijemci, Nizozemci, Austrijanci i domaći gosti

15.07.2020. 09:52


Već je poznato da bi najmanji gubitaši u ovogodišnjoj koronasezoni trebali biti kamping, charter brodovi i izolirane vile s bazenom – oni koji umjesto gužve, noćnog života i masovnih događanja u okruženju, gostu nude – prirodna prostranstva i svojevrsnu izolaciju.
Da se mnogi ove godine odlučuju na kampiranje, govori i najsvježiji podatak da je uvelike porasla kupovina kampera. Tako je, prema podacima ASEICAR-a, u Njemačkoj, glavnom europskom tržištu, u svibnju registrirano više od 10 tisuća novih kampera, što je rast od 32 posto u odnosu na prošlu godinu, a prodaja kampera raste i u drugim europskim zemljama.
U samom Zadru, upravo je prošle godine obnovljen Falkensteinerov kamp na Boriku. Uloženo je 9 milijuna eura u luksuzni kamp s 5 zvjezdica s namjerom da on radi cijelu godinu, ali već ove godine dogodila se izvanredna situacija. Kako se to odrazilo na Falkensteinerov novi kamp, ispričao nam je Marin Kirin, cluster general manager u Falkensteiner Hotels & Residencesu.


Rezervacije za ostatak srpnja i kolovoz
– Na karti destinacija za vrhunski kamping, Hrvatska zauzima značajno mjesto. Javlja se sve veća potreba ljudi za povratkom prirodi, masovni turizam polako odlazi u prošlost i to ne samo u svjetlu aktualnih događanja. Naime, suvremeni čovjek zbog svog načina života, više nego ikada prije, treba mir, trenutke u kojima će stati na loptu, usporiti tempo. Kamping je u ovom trenutku među najsigurnijim načinima odmora. Falkensteiner Premium Camping u Zadru, jedini kamp s pet zvjezdica u Dalmaciji, nudi ekskluzivnost lokacije unutar zatvorenog resorta, najviše standarde i propise za siguran i ugodan odmor, profinjeni dizajn, privatnu plažu, izvrsnu kuhinju, po potrebi prilagođenu veganima ili onima koji paze na unos laktoze; vlastiti wellness, nesputana priroda, a opet udaljen je tek desetak minuta hoda od središta grada, ističe Kirin.
Što se tiče popunjenosti kapaciteta, ona je zadovoljavajuća, kaže Kirin, tek nešto lošija nego prošle godine.
– To je i bilo za očekivati, međutim kamping segment je u ovoj situaciji distance i epidemioloških mjera definitivno jedan od privlačnijih vidova turizma i smještaja. Gosti su nam pretežno obitelji s djecom u mobilnim kućicama ili kamperima, ali ima i dosta starijih parova koji uglavnom dolaze svojim kamperima. Najzastupljeniji su Nijemci, Nizozemci, Austrijanci, a bilježimo i porast domaćih gostiju. Optimistični smo i u vidu ostatka sezone, s obzirom da su rezervacije za ostatak srpnja i za kolovoz dobre i svaki dan stižu novi upiti, kazuje Kirin.


Zdravlje i sigurnost na prvom mjestu
Bilo je potrebno prilagoditi se epidemiološkim mjerama.
– Zdravlje i sigurnost su nam na prvom mjestu. U suradnji s ekspertima izrađeni su standardi i procesi za siguran i ugodan odmor u Falkensteiner hotelima i kampu. Svi naši zaposlenici prošli su posebnu obuku i pridržavaju se strogih smjernica za sigurnost koje su izrađene u suradnji s našim partnerom, tvrtkom Diversey, na temelju uputa Svjetske zdravstvene organizacije. Uveli smo pravila o održavanju udaljenosti, a gosti se mogu orijentirati prema oznakama na podu ili prostornim pregradama. Svaka soba ili kućica u kampu prije dolaska gostiju očišćena je u skladu s posebnim dezinfekcijskim i higijenskim planom. U hotelskim restoranima uveli smo dodatne sigurnosne mjere, a preporuka je bezgotovinsko plaćanje svih usluga. Spa tretmani provode se uz povećane mjere; sobe za tretmane dezinficiraju se, provjetravaju i profesionalno čiste nakon svake upotrebe, ističe Kirin.