Zvonimir Petrović dao ostavku na mjesto predsjednika SDP-a Biograd

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Posljedice loših izbornih rezultata
»Čaši« koja se prelila i odluci za povlačenje iz političke aktivnosti u SDP-u pridonijeli su između ostalog i izuzetno loši rezultati na parlamentarnim izborima u Biogradu. SDP je dobio dosad najmanje glasova u Biogradu, kazao je Zvonimir Petrović
Velimir BRKIĆ
Zvonimir Petrović, dosadašnji predsjednik GO SDP Biograd

Za SDP se može reći kako je najveći gubitnik parlamentarnih izbora. Restart koalicija koju je predvodio SDP ni približno nije ostvarila priželjkivane rezultate. Zbog izbornog fijaska šef SDP-a Davor Bernardić je podnio ostavku, a zbog istih razloga ali i zbog velikog nezadovoljstva s radom u stranci predsjednik Gradske organizacije SDP-a Biograd prof. Zvonimir Petrović također je podnio ostavku na tu funkciju te se ispisao iz stranke.
- »Čašu« je prelila i odluka za povlačenje iz političke aktivnosti u SDP-u pridonijeli su između ostalog i izuzetno loši rezultati na parlamentarnim izborima u Biogradu. SDP je dobio dosad najmanje glasova u Biogradu, a po prvi put je na glasačkom mjestu Poluotok izgubila za 20 glasova, kazao je Zvonimir Petrović, sad već bivši predsjednik biogradskog SDP-a.
Svojoj Gradskoj organizaciji, kaže on, ostavku je najavio prije nekoliko mjeseci, ali članovi su bili za to da se pričekaju izbori.

Partijski sastanci kod Himlije

- Uz osobne razloge, radne obaveze su jedan od razloga ostavke, budući da sam naprosto zauzet i ne mogu se maksimalno posvetiti stranci. Osim obaveza na poslu kao odgajatelju u Domu za odgoj djece i mladeži, već 20 godina obnašam i dužnost člana Središnjeg odbora sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, kao i povjerenika u ustanovi te sam predsjednik i trener Rukometnog sportskog kluba Mini-Sunce, objašnjava Petrović.
Kad je krajem 2018. godine preuzeo funkciju predsjednika GO SDP-a, kaže on, pokušao je osnažiti stranku, ali bez većih rezultata jer članstvo u Biogradu je starije dobi, naprosto nema mladih, a aktivnih članova ima manje nego prstiju na ruci.
- Također jedan od gorućih problema GO SDP-a Biograd je da nemamo ni svoje prostorije, nemamo faks, laptop ni financijskih sredstava, a ni novih mladih, budući da da je ova generacija postala sve više apolitična i nezainteresirana za politiku. Kada bi se radila anketa vjerojatno bi se utvrdilo kako mladi ne znaju koliko ima stranaka u HR, a da ne govorimo koja stranka nudi kakav program. Naša gradska organizacija sastaje se po kafićima kao u seriji »kod Himlije«, sasvim ozbiljno kaže Petrović.
Prema njegovom mišljenju najveći problem SDP-a je »netrpeljivost« u vlastitim redovima pa je tako vidljiv, kako tvrdi, jaz »razdora« između pojedinih gradskih i županijske organizacije SDP-a.

Mladi na margini

- Ta njihova netrpeljivost je svima poznata, ali nitko ništa nije poduzeo kako bi se to riješilo, a to jedna stranka s takvim rejtingom sebi ne može dozvoliti. To se sve prenijelo na općinske i gradske organizacije SDP-a u Zadarskoj županije. Također, jedan od velikih problema je članstvo koje rovari u vlastitim redovima i sjedi na dvije stolice, tvrdi Petrović.
Mladih SDP-ovaca nema na listama, kaže on, već se liste kroje u Županijskoj organizaciji i u Zagrebu.
- Eto na što je spao SDP. Štoviše, nema socijaldemokracije bez borbe za prava radnika i seljaka. Naš SDP se udaljio upravo od toga sloja ljudi, udaljio se od sindikata, udaljio se od mladih. Umjesto da članovi Vlade iz redova SDP-a budu viđeni na svim tim skupovima, njih nema na tim skupovima, pa nije ni čudo što smo doživjeli ovakav katastrofalni rezultat. Proći će dosta vremena da se stranka oporavi, a oporavit će se kad dobiju lidera s karizmom koji će lupiti u stol i nikom se neće udvarati, nego će birati samo sposobne bez obzira na staž u politici, kaže Petrović.
- SDP je spao na to da neke članove izbace ili napuste stranku, pa ih vrate i stavi na liste i tako pokažu ostalima da nisu sposobni. A tu griješe jer mladih i sposobnih itekako ima, tvrdi ovaj Biograđanin.

Osobni interesi

U uvjerenju je kako pojedini visokorangirani članovi SDP gledaju samo svoje osobne interese.
- Kao predsjednik Gradske organizacije SDP Biograd vidim i svoju odgovornost zbog izuzetno lošeg rezultata na ovim izborima u gradu Biogradu, pa zato i podnosim ostavku jer je ostalo malo vremena pred lokalne izbora, a za to se treba pripremiti da ne bi ponovno upisali veliki poraz. Novi predsjednik ili predsjednica imat će veliku odgovornost i obavezu pokrenuti »kotač«, poručio je Petrović.
Prema njegovu mišljenju Petrovića socijaldemokracija u Europi je u generalnoj identitskoj krizi.
- Pod hitno novo vodstvo stranke treba odrediti koja je SDP-ova ciljna skupina, na koje društvene slojeve treba računati. Očigledno, a ovi izbori su to pokazali, da samo »treća dob« birača nije dovoljna. SDP je dobio 222 tisuća glasova manje nego 2016. godine te treba napraviti analizu »zašto i kako«. Također, tu su i politički programi koji su vezani za pitanje identiteta. U Mađarskoj, Srbiji, Poljskoj nestale su socijaldemokratske stranke koje su 90-tih godina stajale kao sljedbenice bivše komunističke partije, ističe Petrović.
Kako kaže ima i nešto pozitivnog na ovim izborima na čemu SDP mora raditi, ma koliko to njima loše zvučalo.
- Nova ljevica je ojačala i u nas, a oni su se za sada isprofilirali na beskompromisnom inzistiranju na temi Zagreba, Milana Bandića i potresa u Zagrebu, a brzo se nova ljevica širi i na ostale županije i gradove. Njihov program je moderan i pristupačan mladima i njihovom shvaćanju rada i života, obrazlaže ovaj Biograđanin.

Veliki biraju i postavljaju

- Također, bijes svih članova ili većine SDP će se sad okrenuti prema Bernardiću, iako odgovornost za ovaj rezultat nije samo na njemu. I bliski suradnici će se ga odreći da bi dobili nove pozicije, što je žalosno. Po meni cijelo Predsjedništvo stranke bi trebalo dati ostavku. Da članstvo ne bira pokazuje činjenica da u Sabor ulaze ljudi koji dobiju samo 132 preferencijalna glasova, kao što su Nikša Vukas, 233 Zvane Brumnić, 318 Romana Nikolić, 446 Katica Glamuzina itd……To je klasičan znak da članovi ne biraju, već da ih »veliki« postavljaju, ogorčen je Petrović.
Poručuje kako u duši ostaje socijaldemokrat i da je sklon radničkom pokretu i radnicima.
- Vjerujem da sam se dokazao sa stažem od 35 godina aktivnog rada, od povjerenika sindikalne podružnice, člana Središnjeg odbora sindikata HR, do potpredsjednika Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske te se zajedno sa svojim kolegama zalagao za prava radnika. I još uvijek se za to zalažem, istaknuo je ovaj Biograđanin.
Ukoliko SDP-u grada Biogradu i njegovu novom predsjedniku ili predsjednici bude trebala pomoć, Petrović tvrdi da će uvijek biti na raspolaganju.
- SDP-u želim brz oporavak i da što prije »poslože karte« jer ne bih isključio mogućnost da podijele sudbinu liberala, narodnjaka ili seljaka koji su do danas opstali, ali kao minijaturne verzije, zaključio je Zoran Petrović koji bi za novog šefa SDP-a na državnoj razini želio ženu s reputacijom, a takva je za sada, kaže, jedino europska parlamentarka Biljana Borzan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno