Ansambl Dialogos i Kantaduri oživjeli baštinu srednjovjekovne Bosne

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U sklopu Glazbenih večeri u sv. Donatu u crkvi sv. Krševana održan je koncert Okamenjeni glasi
Snažni i katkada vrlo neizbrušeni napjevi tkaju program na rubu glazbenog kazališta te pozivaju publiku na putovanje kroz rituale oko rođenja i smrti, stvaranja i razaranja
Marin GOSPIĆ
Katarina Livljanić, Albrecht Maurer i Norbert Rodenkirchen

U sklopu Glazbenih večeri u sv. Donatu u utorak, 13. srpnja u crkvi sv. Krševana održan je koncert Okamenjeni glasi. U ovom glazbenom projektu ansambl Dialogos nastupio je zajedno s Kantadurima, tradicijskim glazbenicima okupljenima oko Joška Ćalete, među kojima je i jedan od mlađih hercegovačkih guslara Jure Miloš, koji je također svirao diple i dvojnice.
Nastupili su Katarina Livljanić (glas umjetničko vodstvo), Albrecht Maurer (viela, rebek) i Norbert Rodenkirchen (flaute) (Ansambl Dialogos) te Joško Ćaleta (glas, umjetničko vodstvo), Jure Miloš (glas, gusle, diple, dvojnice), Srećko i Nikola Damjanović (glas) i Milivoj Rilov (glas) (Kantaduri).
Scenarij i adaptaciju teksta potpisuje Katarina Livljanić, glazbenu rekonstrukciju Katatrina Livljanić i Joško Ćaleta, scensku postavu Sandra Hržić, dok su filološke savjetnice bile Marina Šimić i Marija Ana Dürrigl.
Njihova glazba vraća nas u srednjovjekovnu Bosnu različitih tradicija i religija koje su supostojale na tako malom prostoru: katolici, pravoslavci, židovi, muslimani, ali i bosanski ‘heretici’, odnosno patareni. Njihovi tekstovi i liturgijske tradicije dolaze nam zabilježeni u misterioznim manuskriptima na nekoliko pisama, ali i u usmenoj tradiciji, pjesmama i ritualima. Snažni i katkada vrlo neizbrušeni napjevi tkaju program na rubu glazbenog kazališta te pozivaju publiku na putovanje kroz rituale oko rođenja i smrti, stvaranja i razaranja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)