Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ansambl Dialogos i Kantaduri oživjeli baštinu srednjovjekovne Bosne

15.07.2021. 12:47


U sklopu Glazbenih večeri u sv. Donatu u utorak, 13. srpnja u crkvi sv. Krševana održan je koncert Okamenjeni glasi. U ovom glazbenom projektu ansambl Dialogos nastupio je zajedno s Kantadurima, tradicijskim glazbenicima okupljenima oko Joška Ćalete, među kojima je i jedan od mlađih hercegovačkih guslara Jure Miloš, koji je također svirao diple i dvojnice.
Nastupili su Katarina Livljanić (glas umjetničko vodstvo), Albrecht Maurer (viela, rebek) i Norbert Rodenkirchen (flaute) (Ansambl Dialogos) te Joško Ćaleta (glas, umjetničko vodstvo), Jure Miloš (glas, gusle, diple, dvojnice), Srećko i Nikola Damjanović (glas) i Milivoj Rilov (glas) (Kantaduri).
Scenarij i adaptaciju teksta potpisuje Katarina Livljanić, glazbenu rekonstrukciju Katatrina Livljanić i Joško Ćaleta, scensku postavu Sandra Hržić, dok su filološke savjetnice bile Marina Šimić i Marija Ana Dürrigl.
Njihova glazba vraća nas u srednjovjekovnu Bosnu različitih tradicija i religija koje su supostojale na tako malom prostoru: katolici, pravoslavci, židovi, muslimani, ali i bosanski ‘heretici’, odnosno patareni. Njihovi tekstovi i liturgijske tradicije dolaze nam zabilježeni u misterioznim manuskriptima na nekoliko pisama, ali i u usmenoj tradiciji, pjesmama i ritualima. Snažni i katkada vrlo neizbrušeni napjevi tkaju program na rubu glazbenog kazališta te pozivaju publiku na putovanje kroz rituale oko rođenja i smrti, stvaranja i razaranja.