Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Cijepljenje je stvar osobne odluke, bez obzira na težinu epidemiološkog stanja

15.07.2021. 08:19


Nakon nedavne izjave premijera Plenkovića o mogućnosti uvođenja obveznog horizontalnog cijepljenja za djelatnike u zdravstvenom, obrazovnom i sektoru socijalne skrbi, sindikati i organizacije zaposlenika u tim sektorima javnosti su se obratili priopćenjima u kojima se ne slažu s premijerovom izjavom, pozivajući se na osobno pravo svakog pojedinca da odluči želi li se cijepiti ili ne. Premijer Plenković još je jednom u utorak pozvao sve građane da se cijepe, istaknuvši da je to najbolji alat zaštite. Kazao je da međusobno moramo stvoriti ozračje u kojem se svi žele osjećati sigurno i zdravo, dodavši da postoje različiti mehanizmi kako potaknuti ljude na cijepljenje. Također je izjavio kako neće doći do uvođenja obveznog horizontalnog cijepljenja. Pitanje je kako će reagirati ukoliko nastavi rasti broj oboljelih od koronavirusa, a interes za cijepljenje ostane nizak.


Razlozi necijepljenja mogu biti raznoliki
O ovoj smo temi razgovarali s Jerom Bilanom, poznatim zadarskim profesorom i glavnim tajnikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
– Kada se govori o problematici procjepljivanja djelatnika javnoga sektora, naročito onih koji istovremeno rade u kontaktu s velikim brojem ljudi, ne smije se zaboraviti činjenica kako je cijepljenje stvar osobne odluke, bez obzira na težinu epidemiološkog stanja. To je pravo svakoga pojedinca, a ne obveza, koja će se provoditi nametanjem odluke u tuđe ime, kazao je Bilan, te dodao kako ne razumije zašto se radi razlika između djelatnika javnog sektora, naročito onih zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju i sustavu socijalne skrbi, u odnosu na zaposlenike državnih tijela.
– Ako će se govoriti o uvođenju obveznog cijepljenja, tada se ono treba po istim parametrima provoditi za sve, neovisno o sektoru u kojem su zaposleni. Također, ne treba odmah stigmatizirati i osuđivati pojedince koji se ne žele cijepiti. Trpati ih u koš s antivakserima i teoretičarima zavjera, koji zbog raznoraznih ideja ne vjeruju u znanost i dosege modernog zdravstva, nije primjereno, rekao je Bilan, te još jednom podsjetio kako razlozi necijepljenja mogu biti raznoliki.
– Među svim osobama postoji određeni strah za vlastito zdravlje, što je savršeno razumno, uzmemo li u obzir činjenicu kako su cjepiva, odobrena za korištenje u Europskoj uniji, ali i ona koja se koriste u drugim zemljama svijeta, razvijena i testirana u vrlo kratkom roku, što kod nekih pojedinaca izaziva veliki strah i nelagodu, što im, ukoliko se paze i pridržavaju mjera, ne smijemo uzeti za zlo. Dio onih koji se ne žele cijepiti možda je kod bliskih i dragih im ljudi svjedočio pojavi teških nuspojava i zdravstvenih problema po primitku cjepiva, što ih je nagnalo da se odluče ne cijepiti, objasnio je Bilan i dodao kako je najvažnija zadaća Vlade da senzibilizira javnost i ukaže na važnost cijepljenja, kako bi na taj način, koji je znanstveno utemeljen i suosjećajan, one neodlučne privoljeli na cijepljenje.


Jedan od najvažnijih civilizacijskih dosega
O istoj smo temi kontaktirali i predstavnicu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi za Zadarsku županiju, Katiju Nikpalj, koja nam je rekla kako od središnjice sindikata još uvijek nije dobila službeno priopćenje o temi obveznog cijepljenja.
– Ja sam uvijek mišljenja kako je cijepljenje stvar osobnog interesa te kako nametanje obveze ne može polučiti ništa dobro. Nitko ne može biti u potpunosti siguran kako će se situacija s pandemijom razvijati, stoga nije pametno silom tjerati građane da se cijepe. Situacija se mijenja iz dana u dan, neki će ostati pri odluci da se ne cijepe, a neki će se predomisliti i odlučiti se za cijepljenje, rekla je kratko Nikpalj.
Sličnog su stava i u Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske. U svom su priopćenju poručili kako su izjave o mogućem uvođenju obveznog cijepljenja za djelatnike socijalne skrbi iznimno neprimjerena jer smatraju kako je cijepljenje stvar osobnog odabira, iako cijepljenje smatraju jednim od najvažnijih civilizacijskih dosega u borbi protiv zaraznih bolesti. Također su javnost podsjetili na činjenicu kako su djelatnici u sustavu socijalne skrbi među prvima bili cijepljeni, u vremenu kada su informacije o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva jš uvijek bile nepotpune i katkad kontradiktorne.




Dvostruka odgovornost zdravstvenih djelatnika
Doktor Tomislav Dominis, predstavnik Hrvatske liječničke komore za Zadarsku županiju potvrdio nam je da se o temi cijepljenja zdravstvenih djelatnika slaže sa predsjednikom Hrvatske liječničke komore dr. Krešimirom Luetićem, koji je izjavio kako zdravstveni djelatnici imaju dvostruku odgovornost, prema samima sebi, a još veću prema pacijentima. Ukoliko se ne postigne dragovoljno zadovoljavajuća procijepljenost zdravstvenih djelatnika razumno je posegnuti za mjerom obaveznog cijepljenja.