Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vladimir Gašpar putuje u Tokio

15.07.2021. 07:24


Kako je Hrvatski paraolimpijski odbor dobio od World Para Athletics 23. lipnja obavijest o dodijeljenoj još jednoj kvoti za nastup paraatletičara na 16. Paraolimpijskim igrama u Tokiju, Izvršni odbor Hrvatskog paraolimpijskog odbora imenovao je na to mjesto evidentnog kandidata Zadranina Vladimira Gašpara (30). Tako će član AKOI Fortius prvi put na paraolimpijskim igrama u bacanju koplja kategorije F41. Gašpar je državni rekorder u bacanju koplja, diska i kugle. Na WPA Europskom prvenstvu održanom u Berlinu 2018. godine je osvojio brončanu medalju u bacanju koplja, a u istoj disciplini osvojio je srebro na ovogodišnjem WPA EP-u u poljskom Bydgoszczu. Dobitnik je i Grba Grada Zadra 2018. godine, a za rezultate u 2020. godini naši čitatelji su mu dodijelili priznanje Trofej Zadarski.
– Prvi nastup na paraolimpijskim igrama je za mene ostvarenje dječačkog sna. Sportom se bavim od kad znam za sebe. Kada sam odrastao i vidio da ja to mogu samo je bili pitanje trenutka kada će to neko vidjeti i cijeniti moj trud i zalaganje. Normalno je da ću dati sve od sebe za ostvariti što bolji plasman i da ću se vratiti u Hrvatsku i u moj Zadar s medaljom – rekao je Gašpar koji je atletiku je došao relativno kasno (2017.) nakon što se prije bavio plivanjem, a igrao je i još igra i mali nogomet.
– Prijatelji su mi predložili atletiku, a trener Edi Stipić u dobroj me vjeri prihvatio i počeo raditi sa mnom. Bacam koplje i kuglu, ali u koplju sam bolji – izjavio je svojevremeno Gašpar koji je od početka atletske karijere kao glavni cilj isticao plasman u Tokio.
Posljednji zadarski paraolimpijac bio je Ivica Bratanović koji je nastupio u streljačkim natjecanjima 2008. u Pekingu i četiri godine kasnije u Londonu.
Izbornik Damjan Sedić sumirao je odlazak paraatletičara u Tokio:
– Hrvatska paraatletska reprezentacija nastupit će na Paraolimpijskim igrama u Tokiju s dvije paraatletičare i osam paraatletičara. Kvalifikacijski period bio je izrazito težak i neizvjestan zbog primjene novih kvalifikacijskih kriterija te situacije s pandemijom COVID-19, tako da od srca čestitam svim sportašima i sportašicama koji su izborili nastup na Paraolimpijskim igrama – naglašava Sedić i najavljuje svoja očekivanja od nastupa u Tokiju:
– Svi reprezentativci visoko su pozicionirani na Svjetskim tablicama, a ne sumnjam niti u njihovu visoku motiviranost, tako da očekujem odlične rezultate. Medalje je teško prognozirati ali malo navijački očekujem tri do četiri medalje – zaključio je Sedić.