Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rijeka vjernika na Belafuži

Autor: Marija Ćurko

14.08.2008. 22:00
Rijeka vjernika na Belafuži


Na blagdan Uznesenja BDM važno je da nam se dogodi susret s Bogom, jer to je smisao našeg dolaska Djevici. Kad se dogodilo njezino posljednje putovanje, kako kaže Crkva i Božja Riječ, ona je dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. Njoj se dogodilo ono što će se dogoditi meni i tebi, rekao je u propovijedi župnik Soljačić
Tisuće hodočasnika danas je pohodilo svetište  Gospe Maslinske u Zadru na  Belafuži gdje se svečano proslavio blagdan Uznesenja  BDM ili Velike Gospe. Tijekom jutra vjernici iz svih dijelova grada Zadra i cijele nadbiskupije, turisti i gosti su sudjelovali na svetim misama, a  također se ispovijedalo i molilo. Brojni hodočasnici u svetištu Gospe Maslinske u zavjetnom hodu s molitvom na  usnama i krunicom u rukama  obilazili su čudotvornu Gospinu sliku pred kojom se već  stoljećima moli. Uoči svetkovine Velike Gospe održano je  cjelonoćno bdjenje u svetištu  koje je započelo misom i procesijom s upaljenim svijećama  uz Gospinu kapelicu.
Drevno svetište
Uz drevno svetište Gospe  Maslinske nalazi se novoizgrađena župna crkva Uznesenja  BDM koja ove godine obilježava 10. godišnjicu izgradnje.  Crkva je posvećena 1998. godine za župnika don Ivana  Mustaća. Već u srednjem vijeku uz crkvu Gospe Maslinske  spominje se samostan redovnika pustinjaka. U ispravi iz  1118. crkva se naziva “S. Maria  de Roveris”, a kasnije “S. Maria  ad Quercus” – “Gospa u Hrastovima”, vjerojatno jer je nekad  bila okružena hrastovima. Nakon što se posjekla hrastova  šuma, a posadili vinogradi i  masline, crkva se našla okružena maslinama, odatle naziv  “S. Maria Olivarum” -“Gospa  maslinska”. Svetište Gospe  Maslinske je za sadašnjeg župnika don Anđelka Buljata obnovljeno, izrađena je Gospina  kapelica u dvorištu, a crkveni  okoliš uređen cvijećem i maslinama, po čemu ova župa uz  djelovanje brojnih crkvenih  pokreta i zajednica, omogućuje svekoliki duhovni i pastoralni rad. Svečano misno slavlje u jutarnjim satima predvodio je  don Mario Soljačić, župnik  Preka, te u svojoj propovijedi  istaknuo važnost poslanja i  primjera Blažene Djevice Marije, njezine skromnosti i poniznosti te vjernosti u nasljedovanju Božjeg poziva, po čemu je uzor kršćanima. Također, kazao je kako se Djevicu  treba nasljedovati i u teškim  trenucima života, jer Bog nam  pomaže na našem putu i neće  nas ostaviti same i daje nam  odgovor na naše poteškoće.  Vjernici su pozdravljali Bogorodicu odabranim pjesmama, a  misno pjevanje predvodio je  župni zbor.
Ponizni i skromni
– Na blagdan Uznesenja  BDM važno je da nam se dogodi susret s Bogom, jer to je  smisao našeg dolaska Djevici.  Marija je postala Majka Božja,  blagoslovljena među ženama,  milosti puna, Bezgrešna, Bogomajka i Bogorodica. Kad se  dogodilo njezino posljednje  putovanje, kako kaže Crkva i  Božja Riječ, ona je dušom i  tijelom uznesena u nebesku  slavu. Njoj se dogodilo ono što  će se dogoditi meni i tebi, rekao je u propovijedi župnik  Preka. Poruka blagdana Uznesenja BDM, izdvaja se u propovijedi don Marija Soljačića. – Djevica Marija uznesena  na nebo radi s Crkvom i za  Crkvu, za mene i tebe i daje  nam odgovor na pitanje: “što  nam je činiti”. Danas je najpotrebnije u svakoj župi imati  grupu vjernika laika koji su isto  vrijeme kreposna života, prosvijetljeni, odlučni u ljubavi  prema Bogu i apostolskog  duha. To je ono što i mi trebamo činiti i što je naše poslanje u ovome društvu i svijetu. To jest, da budemo apostoli Kristovi i Marijini. Papa  Ivan Pavao II. za svog pasirskog pohoda Zadru, 9. lipnja  2003. godine poručio je: “Tko  moli i tko se uzda u Boga ne  griješi. Marija sama za sebe  kaže: “Ja sam neznatna službenica Božja”, što je i poticaj  nama da budemo neznatni  službenici Božji. To znači  skromni, jednostavni i ponizni.  Samo preko onih koji veličaju  Boga i koji su ponizni, Bog  dolazi do drugih, a ne preko  oholih i umišljenih, zaključuje  župnik Preka uz poziv na vjerodostojno nasljedovanje Djevice Marije.  Brojne župe u Zadarskoj nadbiskupiji danas su proslavile  blagdan Velike Gospe kao župnu svetkovinu, među kojima:  Dračevac Zadarski, Mali Iž, Perušić, Rodaljice, Korlat, Bibinje,  Olib, Rava, Sali, Ugljan, itd.