Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Umjetnički uzlet kao ‘utjelovljenje Icarusa’

Autor: Goran Bujić

14.08.2008. 22:00
Umjetnički uzlet kao ‘utjelovljenje Icarusa’


U srijedu, 13. kolovoza, na programu su bile dvije izvedbe, dva performansa. Prvo su na ulice i trgove izašli članovi Icarus Performance Troupe (Sydney, Australia), koji su na Kalelargi te kasnije i na Rivi, izveli svoj performans “Beach Patrol”, dok je Žak Valenta performans “Utjelovljenje” izveo u crkvi sv. Dominika/U četvrtak, zadnje večeri festivala, ponovo je nastupio Icarus, ovoga puta s performansom “Roo’d”
U četvrtak navečer završio je ‘Zadar snova’,  festival suvremenog teatra i  izvedbenih umjetnosti, ujedno  i posljednji u nizu zadarskih  kulturnih ljetnih festivala. Nakon 14. Zadarskog kazališnog  ljeta i 4. Festivala suvremene  glazbe, 48. Glazbenih večeri u  sv. Donatu i 1. KalelargArt-a,  za nama je i 12. izdanje Zadra  snova.
Patrola na plaži
Večer prije, u srijedu, 13.  kolovoza, na programu su bile  dvije izvedbe, dva performansa. Prvo su na ulice i trgove  izašli članovi Icarus Performance Troupe (Sydney, Australia), koji su na Kalelargi te  kasnije i na Rivi (počeci u  20.00 i 22.00 sata) izveli svoj  performans “Beach Patrol”. Izvode ga Richard Sidlow, Sean  Bresser i Lillian Tulloch, a u  trajanju od 2 seta po 45’.Evo što je zapisano o njihovoj umjetničkoj provokaciji:  Morski psi, čuvajte se! Tri  brončano osunčana junaka  plaže su na straži, željni dokazivanja svoje spasilačke  spremnosti. Čudesni u pružanju ‘usta na usta’, ostavljaju  bez daha svojim odvažnim manevrima. Junaštvo? Svakako.  Foliranje? Definitivno. Trebati ćete masažu srca nakon što  ovi brkati golemaši razotkriju  svoje bicepse, dok otklanjaju  potencijalnu opasnost. Plivanje izvan zastavica dozvoljeno  je isključivo na vlastiti rizik. Izvedbu čine dva 45-minutna seta u kojem grupa maršira  u potrazi za plažom. Na različitim mjestima tog puta zastaju i demonstriraju svoju nabildanu muskulaturu. Sama  snaga i štruce čelika. Dio publike biva spašen, a tehnike  oživljavanja ponuđene onima  kojima je pomoć potrebna.   U proteklih 10 godina ‘Icarus’, nevjerojatna grupa iz Sydneya, postala je jedna od vodećih australskih kazališnih  trupa hodača na štulama. Tijekom tog vremena, Icarus  gradi jaku reputaciju na vještini da oduševljava i iznenađuje gledatelje svojim jedinstvenim brandom akrobacije i  plesa na štulama. Bilo da je  riječ o velikom, vatrenom  spektaklu uličnog kazališta,  koreografiranom scenskom  djelu ili vizualnoj, interaktivnoj zabavi prošetavanja, Icarus objedinjuje iznimne vještine koje posjeduje sa raskošnim, veselim, smionim i  atraktivnim izgledom.
Utjelovljenje tišine
Iste večeri, 13. 8. 2008. u Sv.  Dominiku, s pšočetkom u  21.00 sat, odigran je performans pod naslovom “Utjelovljenje”. Redatelj, koreograf i  izvođač je Žak Valenta, dramaturginja Magdalena Lupi,  scenografkinja i oblikovateljica svjetla Lara Badurina, skladatelj Ivan Šarar, a majstor  svjetla i tona Dalibor Fugošić.  Kostimi su rad skupine Trafik,  a trajanje komada je 35’.U svome solu, Žaka Valentu  kroz vlastito izvođačko iskustvo zanima “utjelovljeni performer”. Tijelo ovdje postaje  osamljeni prijenosnik svih nevidljivih senzora. Krhko je i  senzibilizirano na sve vanjske  podražaje. Iscrpljujuće je u odgonetavanju vlastitih rebusnih  zadataka. Samoiscjeljujuće u  zakrpavanju nevidljivih ozljeda. Moment koji kreira samo  za nas, pokušava uhvatiti produženim pogledom opreznog  promatrača. Kojemu ništa nikada ne promakne.Inače, TRAFIK (tranzicijsko-fikcijsko kazalište) je nezavisna profesionalna kazališna produkcija, nastala 1998.  godine u Rijeci. TRAFIK pomiče granice između fizičkog  kazališta, suvremenog plesa,  mime i kazališta na specifičnoj  lokaciji. U centru zanimanja  TRAFIK-a je tijelo koje se istražuje kroz različite umjetničke forme: kazalište, literaturu, glazbu, likovnost, film,  interdisciplinarnost itd. Suprotno kazališnoj praksi koja  podilazi kompromisima i ustaljenosti, TRAFIK u kazalištu traži jednostavnost, beskompromisnost i rizik.Jedna od bitnih postavki  TRAFIKA jeste suradnja kolektiva kojega čine umjetnici  različitih profesija i različitih  umjetničkih sredina, pri čemu  se uvijek  nastoje predstaviti i  povezati novi suradnici.
Ponovo ‘Icarus’
Kako smo rekli, posljednje  večeri festivala, 14. 8. 2008., na  Kalelargi, s počecima u 11.00 i  21.30 sati vidjeli smo performans pod nazivom “Roo‘d”.  Performeri su i ovoga puta članovi skupine Icarus, Richard  Sidlow, Sean Bresser i Lillian  Tulloch. Produkcija: Icarus  Performance Troupe, Sydney,  a trajanje 2 seta po 45’. “Roo’d” je također prava  Icarus produkcija. Ogromni  odskakujući klokani. Banda  klokana na nevjerojatnim dinamičnim štulama. Skaču do  metar u vis i 2 metra u dalj.  Fenomenalan su prizor. Njihovi su karakteri mješavina macho seljaka i pronicljivog pankera iz predgrađa. Uvijek provokativni, no nikad neugodni.  Miljenica festivala diljem svijeta. Roo’d su se pojavili u preko  20 zemalja diljem svijeta, što ih  čini jedim od najuspješnijih  nezavisnih umjetničkih izvoznih proizvoda  Australije. Proglašeni su drugim najboljim  nastupom (nakon Coldplay-a)  od strane slušatelja na BBC  Radio 1 anketi na Glastonbury  Festivalu. Prava je sreća što ih  je sada mogla vidjeti i snjima se  zabaviti i naša, zadarska publika.S ovim trima perrformansima ‘Zadru snova’ došao je  kraj, odsanjali smo još jednom  lijepe, umjetničke snove koji  se nude publici sklonijoj alternativnijim umjetničkim  izražajima i avangardnijim kazališnim i plesnim jezicima. Za  pravu ocjenu, kroz rekapitulaciju, bit će još vremena, poglavito kroz post festum interview s pokretačem cijele  ove priče, umjetničkim direktorom festivala Kristijanom kikijem mičićem, s kojim ćemo  porazgovarati za naš prilog za  kulturu ‘Donat’, ako sve bude u  redu, već u njegovom slijedećem izdanju.