Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kosor: Antirecesijski plan u turističkom dijelu je uspio

Autor: Damir Maričić

14.08.2009. 22:00
Kosor: Antirecesijski plan u turističkom dijelu je uspio

Foto: Zvonko KUCELIN



“Ovim činom željela sam zahvaliti svim turističkim djelatnicima na trudu i postignutom, te kazati da kao i do sad hrvatski turizam može računati na potporu ove Vlade. Željeli smo odavde poslati i jednu pozitivnu i optimističnu poruku. Hrvatski antirecesijski plan u segmentu turizma dao je rezultate. Pokazalo se da smo značajnim uvećanjem sredstava za turizam – dobro uložili”, kazala je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor predsjedajući u petak Povjerenstvu Vlade RH za pripremu i praćenje turističke sezone.
Sjednica je održana u Biogradu na moru koji je čast da bude domaćin vjerojatno izborio neuobičajeno značajnim rastom svih turističkih pokazatelja. Uz premijerku Kosor i ministra Damira Bajsa nazočili su i državni tajnik Branko Grgić, pomoćnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kapetan Mario Babić, ravnatelj Agencije  za obalni linijski promet Ivan Franičević, direktor Jadrolinije Slavko Lončar, direktor Croatia Airlinesa Ivan  Mišetić i drugi predstavnici državnih resora i institucija kao i domaćini predvođeni gradonačelnikom Biograda Ivanom Knezom, direktorom TZ Biograda Ivom Eškinjom i direktorom Ilirije Biograd Goranom Režnjevićem.
– Zahvaljujući svima mogu kazati da s optimizmom gledamo ka kraju sezone u kojoj se hrvatski turizam potvrdio kao uspješan a Hrvatska kao poželjna destinacija za odmor, naglasila je Kosor.
– Zahvaljujem premijerki na presedanu jer je prva koja predsjeda Povjerenstvu, dajući do znanja kolika je važnost turizma. U ovoj teškoj godini moramo kazati da brojimo minuse od tri posto prema posljednjim podacima za srpanj, ali i to da se oni svakim vikendom tope. Posljednja četiri vikenda u prometu i pokazateljima koje imamo svi su rekordi oboreni pa se usuđujemo kazati da će hrvatski turizam potvrditi svoj status najkonkurentnije gospodarske djelatnosti u Hrvatskoj i donijeti nam zadovoljstvo minusom izrazito manjim od većine konkurencije. Pripisao bih taj uspjeh i činjenici da smo već u pripremi krajem prošle godine imali najave i poduzeli mjere da ova godina za nas bude uspješna. Podsjetit ću na najavu Svjetske turističke organizaacije (WTO) o padu na Mediteranu od 10 posto, pa i katstrofičnih domaćih predviđanja o padu i do 25 posto, što kao resorni ministar nisam prihvatio. Sudjelujući sa svima ostalim u temeljitijim priprema nego ikad  s nizom programa, pa i uvećanjem sredstava Vlade za promidžbu sa devet na 28 milijuna eura, postigli smo ciljano, rekao je Bajs, navodeći kao zaemlje s najvećim dolascima Njemačku, Austriju, dobre brojke sa Slovenijom i Italijom te nizom tržišta s velikim povećanjem zaključivši:
– Uložili smo i – vraća se.
I premijerka i ministar Bajs naglasili su da ovom sjednicom otvaraju pripreme za 2010. godinu koja tekođer neće biti laka. Podatke MUP-a iznio je načelnik Ivica Porubić. Temeljni je da je u sedam mjeseci osobnih vozila kroz Hrvatsku preko granica prometovalo milijun više nego lani, poseban rast nastavljen je posljednja četiri vikenda, a zadnji je donio 140.000 vozila više nego lani. Uz 10 posto rasta prihoda autocesta ali uz 5,1 posto smanjenja prometnih udesa od čega čak 22,3 posto onih sa smrtnim ishodom. Ivica Prskalo iz Hrvatskih autocesta kazao je kako je promet veći za 5,57 posto a u samo 10 dana kolovoza 6,17 posto , a na A-1 za Dalmaciju gotovo 10 posto.
– Četiri zadnja vikenda bila su jača nego do ove godine najpromettniji vikend za 1. kolovoza 2008. godine, a neki i do 30 posto. Glavni tajnik Hrvatskog autokluba Tomislav Družak iznio je pozitivne podatke koji kao i kod MUP-a, za razliku ostalih vezanih za turizam znače – manje posla i nesreća uz pojačan promet. Keptan Mario Babić, govoreći o prometu putnika i vozila u brodskom dijelu, naglasio je kako se u srpanj ušlo s minusima od 15 posto da bi već sad u većini pokazatelja ti minusi pali na svega dva do tri posto s nadom u ponavljanje lanjskih podataka. Slavko Lončar uz pozitivne brojke Jadrolinije  kazao je da samo druga cijev tunela Sveti Rok znači manje 25.000 vozila na liniji  Prizna – Žigljen jer ljudi idu cestom. Ukupan manjak prometa vozila približno je toliko. Babić je kazao kako je broj putnika na kruzerima zahvaljujući Dubrovniku veći nego lani, a nautičara je zahvaljujući srpnju i kolovozu 2,8 posto više (do lipnja manjak od 15 posto) a i kod čartera umjesto manjka do predsezone od 20 posto sada je manjak jedan posto. Uglavnom, Jadrolinija je do 9. kolovoza prebacila 5,5 milijuna putnika (smanjivši minus na svega 1,5 posto) odnosno 1.550.000 vozila (svodeći minus na jedan posto) a vjeruju da bi iduća dva vikenda donjela izjednačenje prošlogodišnjih rekordnih brojki.
Optimizmu su doprinjeli domaćini jer je Ivo Eškinja kazao kako je Biograd kao grad s manje od 6.000 stanovnika i 11.000 gostiju u špici, imao za sedam mjeseci rast gostiju od sedam i noćenja od 10 posto, potvrđujući se ne samo kao “grad po mjeri čovjeka” već i gosta. Katica Pupić Bakrać, direktorica Zračne luke Zadar, pohvalila se s 27 posto rasta do kraja srpnja te rastom od nevjerojatnih 40 posto za 12 dana kolovoza, najavljujući promet od čak 220.000 putnika, što bi ovoj Zraačnoj luci, do pred nekoliko godina naizgled bez budućnosti, donijelo rast od gotovo 35 posto nakon lanjskog jednako moćnog rasta. Ivan Mišetić u teškom stanju klasičnih odnosno konzervativnih avioprijevoznika u godini kada su zrakoplovi stajali prizemljeni a deseci tisuća djelatnika u Europi dobili otkaze  vidi oporavak CA u činjenici da su međunarodni promet u međuvremenu doveli na lanjsku razinu s rastom u kolovozu, dok nacionalni prijevoznici diljem EU bilježe žestoke minuse.
Niko Bulić istako je kako je blagovremena i najbolja do sad priprema sezone povezela javno i privatno išla na obranu dosegnutog položaja Hrvatske. Usporedbom s lanjskom dinamikom mogu kazati da smo pred podnošljivim minusom ili bez njega. I sredstva Proračuna RH uz ostala udružena sredstva pomogla su da s dobrom ciljanom promidžbom držimi visoko pred potencijlanim gostima Hrvatsku što se u odgođenim odlukama o odmoru pokazalo dobrim kad je rijeka individualaca krenula ka nama, kazao je Bulić.
Premijerka Kosor u pratnji članova Povjerenstva potom je s direktorom Ilirije, u čijem je istoimenom hotelu sjednica održana, obišla njihov kamp Soline, gdje je imala priliku razgovaratti i s domaćim i stranim gostima, kao i turističkim djelatnicima.


 DOGAĐAJI IZ TELAŠĆICE NISU VJERNO PRIKAZANI?


Premijerka Kosor nije željela detaljnije ulazii u pitanje incidenta s talijanskim gostima u nedalekoj Telašćici što je dospjelo do naslovnica domaćih a prije toga nekih talijanskih novina osim što je naglasila da osuđuje svaki incidnet te da će državne institucije uvijek ispitati svaki slučaj te jamčiti sigurnost gostiju.
U međuvremenu su, kako smo doznali od Antona Dražine, načelnika PU Zadarske, Talijani nađeni. Oni nisu napustili zadarski akvatorij, već nastavili plovidbu te se okolnosti incidneta na području Telašćice istražuju. No očito odstupaju od prvih informacija. U međuvremenu smo iz Ministarstva turizma informirani da je osim zahvale iz Slovačke zbog jako dobrih odnosa i prilika sa slovačkim gostima (što je bilo upitno nakon neslavnih događaja s Hajdukovim navijačima) dobili i zahvalu iz Italije oko reagiranja na događanja s talijanskim nautičarima. Uostalom, naglašeno je kako je turistima sigurnost u prvih pet pitanja kod izbora odmora, a da Hrvatska u tome dobro stoji. Pored ostalog kazano je kako ovog trenutka 53 policajca iz šest zemalja i Interpola rade s hrvatskim kolegama.