Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kosor i Josipović na diplomatskom brvnu

14.08.2011. 22:00
Kosor i Josipović na diplomatskom brvnu


Premijerka i ministar Jandroković bi u Washington poslali malo poznatog diplomata Davora Vidiša, a u Pariz HDZ-ovu saborsku zastupnicu Mariju Burić Pejčinović


Nešto manje  od četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora kao jedno od pitanja na kojem se  sukobljavaju glavni politički  protivnici HDZ i SDP, nametnula su se i imenovanja  novih veleposlanika čija se  imena nalaze na stolu predsjednika Ive Josipovića već  od početka srpnja. Naime,  ministar vanjskih poslova  Gordan Jandroković tada je  poslao na Pantovčak popis  kandidata za petnaestak veleposlaničkih mjesta, no Josipović se dosad nije izjasnio. Međutim, predsjednik SDP-a Zoran Milanović u nedjelju je preko  Nove TV pozvao Vladu da  ne inzistira prije izbora s  imenovanjima veleposlanika. Pritom je Milanović izjavio da “postoji nekoliko  jakih političkih mjesta veleposlanika i nije svejedno  tko će tamo predstavljati  Vladu”. 
Premijerka Jadranka Kosor izrazila je jučer čuđenje  komentarima lidera oporbe.
– Imenovanje veleposlanika mora se odvijati prema  hrvatskim zakonima, a ne  kako se kome svidi. Bilo bi  potpuno pogrešno čekati i  odugovlačiti s imenovanjima. Sve je već pripremljeno  i samo čekamo odgovor  predsjednika Republike.  Odugovlačenje bismo tumačili kao politiziranje, ustvrdila je predsjednica Vlade  dodajući kako je nekim veleposlanicima istekao mandat ili su otišli na druge  dužnosti i “ne bi bilo dobro  da ta mjesta budu prazna jer  se radi o savezničkim i prijateljskim zemljama”.
Samo profesionalci
Kako neslužbeno doznajemo među predloženim  imenima su, primjerice, Davor Vidiš kojeg bi MVPEI  htio poslati u Washington  nakon što je Kolinda Grabar  Kitarović otišla raditi u NATO, te HDZ-ova saborska  zastupnica Marija Burić  Pejčinović koja je kandidatkinja za Pariz. Vidiš je od  1993. zaposlen u MVPEI-ju  gdje trenutačno obnaša  dužnost ravnatelja uprave  za EU susjede, a prije je,  između ostalog, bio šef hrvatskog ureda za vezu u  Prištini i generalni konzul u  Subotici. Za razliku od njega Marija Burić Pejčinović  je stranački aktivna, pa je  tako predsjednica HDZ-ove  Zajednice žena u Zagrebu,  ali u politiku je ušla preko  diplomacije. U svojoj karijeri bila je pomoćnica ministra vanjskih poslova i  državna tajnica za europske  integracije.
– Trebaju doći ljudi koji su  karijerni diplomati profesionalci koji će na najbolji  način zastupati zemlju.  Prošlo je vrijeme kada se  moglo dogovarati da se  nešto čeka ili trguje, to apsolutno ne dolazi u obzir.  Značilo bi to da ako oni  pobijede na izborima da  misle dovesti svoje, što je  pogrešno, upozorila je jučer  premijerka.
Njezin ministar Jandroković ističe kako mu je prethodne dvije godine Jadranka Kosor dala odriješene  ruke i da je on odlučio za  hrvatske veleposlanike predlagati ljude koji su diplomati, a ne političari.
Svi kompetentni
– Ne mogu govoriti o tome  koga sam predložio, ali  jamčim da su to sve kompetentni diplomati iz sustava. Prema onome što je  rekao Milanović jasno je da  se oni zalažu za drugačiju  koncepciju, premda bi to  predstavljalo korak unatrag.  Oni bi za veleposlanike stavljali svoje ljude i zato traže  da se pričeka s imenovanjima. I očito je da se Milanović koordinira s predsjednikom Josipovićem koji  više od mjesec dana nije  odgovorio na naš prijedlog  za nove veleposlanike. Jedino smo iz jednog Josipovićevog radijskog intervjua doznali da će osobno  razgovarati s kandidatuima,  što je presedan, i da će  odgovoriti do 15. rujna, rekao nam je Jandroković.


Oporbeni plan




Ministar vanjskih poslova procjenjuje da oporba ima plan postupiti  kao i 2000. godine nakon što su pobijedili na parlamentarnim  izborima.
– Tada su preko noći smijenili 34 veleposlanika i zamijenili ih svojim  ljudima. Poznato je, primjerice, da su za veleposlanika u Japanu  imenovali Dragu Buvača što je bio prvorazredan skandal. Očigledno  Milanović ima slične namjere ako kojim slučajem dođe na vlast,  zaključuje Jandroković.