Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nekoliko tisuća vjernika u zavjetnoj procesiji

Autor: Josip Portada

14.08.2012. 22:00
Nekoliko tisuća vjernika u zavjetnoj procesiji

Foto: Josip PORTADA



U Pagu je svečanim liturgijama koje su održane u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja u Pagu i u crkvi Sv. Marije u Starom gradu te zavjetnom procesijom u kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika obilježen blagdan Vele Gospe.
Noć prije Vele Gospe, u crkvi Sv. Marije u Starom gradu, organizirano je bdijenje uz kip Majke Božje. Brojni vjernici i hodočasnici došli su u ranim večernjim satima u crkvu Sv. Marije i uz molitvu su dočekali prvu jutarnju misu i procesiju. Zavjetnu procesiju kojom je kip Majke Božje donesen u Pag predvodio je paški župnik don Igor Ikić. Po dolasku procesije u Pag, kip Majke Božje unesen je u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja gdje će ostati do Male Gospe, kada će se, također u procesiji, prenijeti u svoje svetište u Starom gradu.
Zavjetna procesija za Velu Gospu u Pagu se održava od 1855. godine. Te godine u Pagu se pojavila epidemija tifusa i kolere i vjernici su se molili pred kipom Majke Božje za spas. Na ljeto je epidemija prestala i tada su Pažani dali zavjet da će svake godine na blagdan Vele Gospe u svečanoj procesiji prenositi kip Majke Božje iz Starog grada u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u Pagu. Za blagdan Vele Gospe u Pag je došao velik broj Pažana koji žive u raznim gradovima Hrvatske kako bi sudjelovali u procesiji. U procesiji su sudjelovali i vjernici iz gotovo svih mjesta na otoku.