Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kiša kao da otvori apetit turistima

15.08.2018. 14:00
Kiša kao  da otvori  apetit  turistima


Kako to i inače biva, blagdan Velike Gospe donio je dugoiščekivanu kišu i lagano osvježenje. Nakon dugog, vrućeg i sušnog perioda, jučer je u Zadru napokon pala kiša. "Kratka, ali slatka" nevera donijela je olakšanje domaćima, turistima i trgovcima koji za kišnih dana  prodaju tri puta više robe nego što je slučaj za vrijeme sunčanih dana kada je većina turista  na plaži.
Tako su ulice stare gradske jezgre jučer od jutra bile pune. Posvuda turisti koji su bili u potrazi za komadom robe na sniženju, suvenirom ili su  pak izašli napraviti đir po ljetnoj kiši. Ovakvi su dani prilika da Zadar pokaže kako, osim mora i sunca, ima puno više za ponuditi te da privuče  turiste u brojne muzeje, galerije, crkve ili restorane. 


Kišni dan idealan za muzeje
U šetnji gradom sreli smo simpatičan talijanski par, Marca i Juliju,  koji  su u Zadar došli upravo za vrijeme najvećeg pljuska. No, to ih nije omelo  u istraživanju grada, možda eventualno od odlaska na plažu.
– Danas ipak nećemo ići na more, mislim da nije baš dobra ideja, kazali su uz smiješak, dodavši kako im kiša nije poremetila planove jer je  Zadar za njih predivan grad u svim vremenskim uvjetima.
– Zasigurno ćemo naći mnogo toga zanimljivog. Upravo smo, šećući  gradom, uočili izložbu o Andyju Warholu tako da ćemo navjerojatnije  otići nju razgledati. Osim nje, vidjet ćemo još što se nudi, imamo cijeli  dan pred nama, kazali su.
Među "kišnim šetačima" naišli smo i na Nijemce, Konstantina i Irinu,  koji iako nisu bili pripremljeni za kišu, odlučili su ostati u gradu i iskoristiti dan za razgledavanje znamenitosti.
– Kiša nije dugo padala i, ako ostane ovako, svakako ćemo provesti dan  u razgledavanju stare jezgre, vjerojatno pojesti nešto u lokalnom restoranu jer šteta bi bilo propustiti ovako dobru hranu po ovako pristupačnim  cijenama. Naravno, potražit ćemo i neki suvenir, vidimo da ima dosta  krasnih suvenirnica pa uopće ne sumnjam da ćemo naći nešto lijepo za  uspomenu. Danas je zapravo jedini dan kada nismo imali neke posebne  planove, pa nam kiša nije uspjela ništa poremetiti, kazali su Konstantin i  Irina.


Ugostitelji zadovoljni
Talijanski par Andrea i Gaya već su četiri dana u Zadru, razgledali su ga  uzduž i poprijeko i oduševljeni su. Jučer su trebali ići na izlet brodom do  NP Kornati, ali su ga prebacili za sljedeći dan u nadi da će ih dočekati  ljepše vrijeme.
– Taman što smo ušli u brod, počela je nevera. Nije bilo smisla isplovljavati po takvom vremenu. Kako smo u zadnji čas promijenili planove,  danas ćemo napraviti izlet do Šibenika, kazali su nam.
Zadarski ugostitelji već su se naučili da je najveća gužva za vrijeme, ali  i nakon kiše.
– Kiša kao da otvori apetit turistima. Svi dođu na sladoled, idu kupiti  pecivo ili popiti kavicu dok čekaju da kiša stane, pričaju nam konobari iz  caffe bara Riva, prodavačica iz Mlinara i ugostitelji iz slastičarnice Donat. Od tolike navale turista ne stižu svih niti poslužiti pa se najviše cijeni  onaj najstrpljiviji u redu.
Svake godine na Kalelargi osvane po nekoliko novih suvenirnica. One  starije se zatvore ili prenamijene u malo "modernije", svježijeg i primamljivijeg izgleda. Jedna od takvih je svakako i novootvorena suvenirnica  na Kalelargi koja svojim prostorom, ispunjenim bogatim izborom suvenira i kozmetike zadarskih proizvođača i obrtnika, već na daljinu privlači  pozamašan broj turista. Ako se još k tome doda kišni dan, uspjeh je zagarantiran.




Nezaobilazni suveniri
– Od jutra od kad smo otvorili bilježimo povećan broj turista koji razgledavaju i kupuju. Najviše ih zanimaju slike s naplavinama koje, kako  kažu, još nisu imali prilike nigdje vidjeti, a čak im ne smeta niti cijena koja je malo veća, a jako im se sviđa i kozmetika koja je u našem dućanu  sva na prirodnoj bazi i od domaćih proizvođača, kazala nam je prodavačica dodavši kako u njihovoj suvenirnici svatko može pronaći suvenir  koji odgovara svačijem ukusu i džepu.
Arheologija i kiša idu "ruku pod ruku".
Kiša i ružno vrijeme ispunila je i prostore Arheološkog muzeja, rekla  nam je djelatnica na info pultu.
– Od jutra smo primijetili porast posjeta. Nije to neka značajna brojka,  ali se osjeti. Jutros je bilo više turista nego inače, njih dvadesetak, što je  neuobičajeno za jutarnje sate. Vole kupiti suvenire, uglavnom keramički  Sv. Donat, kao i vodič te kataloge o muzeju i izložbama, ali najviše se razgledava, kazala je djelatnica.