Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podstanari su opet poželjni, ali samo ako si mogu priuštiti stanarinu

15.08.2018. 10:06
Podstanari su opet poželjni, ali samo ako si mogu priuštiti stanarinu


Za razliku od svibnja i lipnja, kad su internetski portali i razni oglasnici bili preplavljeni oglasima mahom mladih obitelji u potrazi za stanovima, ovih dana na zadarskom području naveliko se nude stanovi u najam i to s naglašenim naznakama "cjelogodišnji" i "dugoročno". Je li riječ o lošoj turističkoj sezoni i masovnoj orjentaciji turizmu što je dovelo do puno veće ponude od potražnje, na što su upozoravali i iz zadarske Udruge malih iznajmljivača ili je, pak, riječ o svojevrsnom mamcu turističkih iznajmljivača kako bi lakše popunili smještajne kapacitete i izvan sezone, nitko sa sigurnošću ne može reći. Bilo kako bilo, ono što se iz oglasa može vidjeti je da su cijene najma za stanove i to na svim gradskim lokacijama značajno porasle.
Za 300 eura može se pronaći tek garsonijera ili jednosoban stan na nekoj rubnoj lokaciji, dok se na onim atraktivnijim lokacijama bliže centru grada ne može naći baš nikakav smještaj ispod 400 eura. U većini oglasa spominje se kako se radi o novouređenim, modernim i kompletno opremljenim stanovima, no za dvosoban stan potrebno je izdvojiti prosječno 500 eura, a na predjelu Poluotoka, Branimirove obale i Dikla cijene takvih stanova su u rasponu od 600 pa čak i do 1000 eura mjesečno. Dakle prosječna mjesečna cijena podstanarskog stana premašila je državni prosjek mjesečne plaće što mlade bračne parove, posebice one s djecom, stavlja u nemili položaj i posljedično odluku za odlazak u inozemstvo. Na području Crvenih kuća uskoro bi trebala započeti gradnja stanova iz programa poticajne stanogradnje s cijenom kvadrata od oko 1200 eura, no tih će stanova biti svega 100, što je daleko manje od potražnje.
Nedavno je gradonačelnik Branko Dukić najavio kako će se zbog velike potražnje graditi POS-ovi stanovi i na lokaciji kod Osnovne škole Smiljevac i prvih POS stanova u Zadru. No do realizacije tog projekta stoji rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer se radi o državnom zemljištu te ostale prateće dokumentacije koja uključuje administraciju, a u našem slučaju bez iznimke tromu i sporu.
Kakva je situacija na terenu moglo se ovih dana pročitati na raznim internetskim forumima i u facebook grupama gdje su se oko ove novonastale situacije na tržištu vodile polemike. Oni koji su prošli podstanarske muke i našli se na ulici na početku turističke sezone uvjereni su da se radi o "navlakušama", no ima i onih koji govore o masovnom odustajanju od turizma, nakon masovne pomame za tim vidom zarade.
Da je zaista dosta onih koji bez obzira na nisku cijenu i dobru lokaciju ove godine nisu uspjeli popuniti apartmane, stanove i kuće, osim u najtraženijim terminima, i sami smo se osvjedočili početkom sezone. Jedna Zadranka požalila nam se kako nije uspjela bukirati cijenom povoljan, a atraktivan stan na Branimirovoj obali s pogledom na Zadarski kanal, a drugoj se nije nešto sreća osmjehnula ni lani u iznajmljivanju stana na Bulevaru, pa se ove godine odlučila na dugoročni najam zaposlenoj osobi kao siguran prihod tijekom cijele godine. Treći iznajmljivač s kojim smo razgovarali stavio je račun na papir i zaključio da mu se više isplati podstanar tijekom cijele godine za solidan mjesečni iznos, nego par mjeseci skupljeg najma, uz nimalo lak posao oko dočeka gostiju, čišćenja, ponavljanja oglasa nakon otkazivanja u posljednji trenutak i slično. Svi spomenuti odlučili su se na – sigurno.
A da bi i podstanari imali bar neku sigurnost oni s lošim iskustvima na forumima i facebooku savjetuju obavezno potpisivanje ugovora kojim će se na neki način zaštititi od izbacivanja iz stanova pred početak turističke sezone.