Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Preminuo još jedan od doajena zadarskog gospodarstva

15.08.2018. 08:35
Preminuo još jedan od doajena zadarskog gospodarstva


U četvrtak će na mjesnom groblju u Briševu biti pokopan Ante Kovačević. Premda je u zadnje vrijeme bolovao, vijest o njegovoj smrti zatekla je svekoliku javnost. Tim prije jer je bila riječ o čovjeku koji je cijeloga svoga življenja iskazivao i golemu borbenost, navlastito u poslovnoj djelatnosti, pa tako i u nesmiljenoj bitki s teškom bolešću.
Ante je Kovačević u Zadru i u zadarskom kraju, ali i šire, izgradio imidž uspješnoga i cijenjenoga poslovnoga čovjeka. Još prije Domovinskoga rata razvio je poslove s namještajem i opremom kućanstava i poslovnih prostora, ali i s tekstilom i malom industrijom obuće. U segmentu namještaja njegova tvrtka Intermod postupno se etablirala kao visoko cijenjen subjekt oko koje je Kovačević vizionarski razvijao poslovnu mrežu. Prepoznatljiva politika Kovačevićevih planova i programa počivala je na kontinuirano dobro osmišljenom ulaganju u ljude i u infrastrukturu što je godine 2000. uvjetovalo i širenje poslovanja na hotelijerstvo i turizam.
Tada je, naime, Ante Kovačević postao vlasnik hotela Pinija. Taj je hotel tijekom Domovinskoga rata bio utočište izbjeglicama i prognanicima, a po završetku toga razdoblja valjalo ga je sustavno obnavljati i vratiti na kartu poželjnih odredišta. Kovačevićeva tvrtka uspjela je u tomu i danas u hotelu i za potrebe hotela radi 130 ljudi. Istodobno, Intermod je i dalje s nekih 90 zaposlenih značajan čimbenik u segmentu namještaja i opreme za kuće, stanove, poslovne prostore…
Tijekom svoga uspješnoga djelovanja u gospodarstvu pokojni je Ante Kovačević samozatajno sudjelovao i u humanitarnim akcijama. Zabilježeno je da je na prikladan način pomogao i jednom dječaku, svom imenjaku, koji je u velikosrpskoj agresiji i u Domovinskom ratu ranjen i izgubio jednu potkoljenicu. Ante Kovačević i njegove tvrtke u danom su trenutku novčano i na druge načine pomagale i zadarskom sportu.
Iako formalno u mirovini, Ante je Kovačević praktički do zadnjega dana pridonosio poslovnom djelovanju tvrtki, a među svim zaposlenicima uživao je nemjerljiv ugled i veliko poštovanje. Njegovom smrću ovdašnje je gospodarstvo izgubilo značajnu osobu, ali će tvrtke koje je ustrajno stvarao, nastaviti provoditi i njegove brojne vizije.