Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Imaju neprocjenjivu ulogu u obrani od požara

15.08.2019. 09:33
Imaju neprocjenjivu ulogu u obrani od požara


Zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) brigadni general Krešo Tuškan obišao je u srijedu letačke posade Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (PP NOS HRZ) u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku.
Tom prigodom general Tuškan razgovarao je sa zapovjednikom PP NOS HRZ-a brigadirom Marijom Plešom i zapovjednikom Protupožarne eskadrile, pukovnikom Tomislavom Vacenovskim o provedbi dosadašnjeg dijela protupožarne sezone, obukama novih pilota i članova posade protupožarnih aviona, kao i o procesima održavanja tehnike.
General Tuškan je kazao kako i ove godine protupožarne namjenski organizirane snage Hrvatske vojske imaju neprocjenjivu ulogu u obrani Hrvatske od požara.
– U koordinaciji i zajedničkom usklađenom djelovanju sve cjeline i segmenti protupožarne zaštite pokazuju punu spremnost i učinkovitost u svojim misijama u obrani od požara. Uz gašenje požara redovito se provode i protupožarna izviđanja s protupožarnim avionima te besposadnim zrakoplovnim sustavom »Orbiter 3B« koja pomažu u brzom otkrivanju i praćenju stanja na požarištima. Također, uz pomoć aplikacije Raptor letačke protupožarne posade šalju direktnu sliku s požarišta u OVZ u Divuljama, što osigurava prikaz realne slike s terena, a sve to osigurava preduvjete za donošenje pravovremenih odluka o angažmanu snaga, iznio je general Tuškan.
Brigadir Pleša posebno je naglasio vrijednost osposobljavanja novih kapetana i kopilota, kao i ulogu zrakoplovnih tehničara koji skrbe o visokom stupnju ispravnosti protupožarnih aviona.
Imamo tehničke potencijale, ali i vrhunski osposobljene, iskusne, dobro utrenirane snage, poručio je brigadir Pleša, koje su spremne djelovati ne samo u Hrvatskoj, nego i pružiti pomoć u drugim zemljama.