Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

„Krila Oluje“ nastupaju u Švicarskoj

15.08.2019. 13:07
„Krila Oluje“ nastupaju u Švicarskoj


Članovi akrobatske grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ otputovali su u četvrtak, 15. kolovoza  2019. u Švicarsku Konfederaciju gdje će u zrakoplovnoj bazi Mollis u blizini Züricha 17. kolovoza 2019.  nastupiti na međunarodnom zrakoplovnom mitingu „Zigermeet 2019“.
Ovo je drugo gostovanje „Krila Oluje“ u Švicarskoj i njihovo prvo predstavljanje na manifestaciji u Mollisu.
 
Prije polijetanja iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako će zbog konfiguracije terena i obližnjih brda u bazi u Mollisu prilagoditi letački program. „Krećemo na našu mini europsku turneju jer nakon Švicarske, početkom rujna, nastupamo u Austriji i Belgiji. Program u Mollisu u najvećoj mjeri zadržat će skoro sve naše najatraktivnije elemente te se radujemo još jednom predstavljanju na inozemnoj zrakoplovnoj sceni,“ istaknuo je satnik Belančić.
Uz pilote akrobatske grupe „Krila Oluje“ u Švicarsku je s helikopterom Mi-171 Sh otputovalo i deset zrakoplovnih tehničara koji će se brinuti za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M na kojima lete piloti „Krila Oluje“.


“Krila Oluje” su do sada imala 195 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 52 u inozemstvu, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).
Uz vođu grupe satnika Darka Belančića u grupi lete bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj te satnik Goran Grgić kao desni pratitelj. Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnik  Denis Živaljić i natporučnik Marko Novković kojemu će ovi biti i prvi međunarodni nastup. (MORH)