KULTNO OKUPLJALIŠTE Prijeti li bazenu Kolovare novi val privatizacije?

Slika korisnika mkvanja
Nakon objave prodaje zgrade bivše poliklinike
Bazen je kultno okupljalište Zadrana. Poglavito onih iz istočnih urbanih dijelova grada. Na zapadu je to Jedriličarski klub Uskok, a na istoku bazen Kolovare. Dok je Uskokova budućnost kao jedriličarskog kluba, lučice za male brodove i kupališta moglo bi se reći sigurna, dotle zaljubljenici zadarskog bazena Kolovare strahuju da bi to kultno okupljalište moglo postati dio novog vala privatizacije
Marin GOSPIĆ
Strahuje se kako bi budući kupac zgrade bivše poliklinike mogao zatražiti dozvolu za dokup ili koncesiju terena zbog uređenja parkinga

Proteklog vikenda u emisiji »More« HRT-a tematiziran je zadarski bazen Kolovare. Riječ je o kultnom okupljalištu Zadrana, poglavito onih iz istočnih urbanih dijelova grada. Zadar ima dvije takve lokacije. Na zapadu je to Jedriličarski klub Uskok, a na istoku bazen Kolovare. Dok je Uskokova budućnost kao jedriličarskog kluba, lučice za male brodove i kupališta, moglo bi se reći sigurna, dotle zaljubljenici zadarskog bazena Kolovare strahuju da bi to kultno okupljalište moglo postati dio novog vala privatizacije.

Bojazan za bazen

Prije nekoliko godina, nakon što je idejni urbanistički plan Ravnice predvidio znatno smanjenje sportske memorije tog prostora, nastala je bojazan da bi i bazen postao ekskluzivni dio kakvog pristaništa ili hotelske lučice. Doduše i plan Ravnice i izjava tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića, bili su odriješiti.
»Bazen kao javna površina i okupljalište Zadrana, ostaje na svom mjestu, govorio je tada Vrančić.
No, strahovi su se aktivirali kad je objavljena prodaja zgrade sad već bivše poliklinike čiju prodaju provodi Zadarska županija. Dok kupci čekaju da cijena zgrade bezobrazno padne ispod njene stvarne vrijednosti, jasno da se ista može prirediti samo jednoj svrsi, hotelu. No u tom hotelu, ako ostane sve po starom, malo tko se može odmoriti. Naime, zgrada bivše poliklinike se umetnula kao građevinski »incident« između bazena i plaže Kolovare. Adaptacija zgrade u hotel, rekli su nam jučer stručnjaci, bila bi enormno skupa. Problem takvog hotela zasigurno bi bio parking koji ispred zgrade može primiti svega 5-6 vozila. Stoga bi se budući kupac sigurno obratio prodavaču da mu dozvoli dokup ili koncesiju terena zbog uređenja parkinga. U slučaju da se to dogodi na lokaciji bazena Kolovare, gdje zaista postoji mjesto za takvu intervenciju, bio bi to smrtni udarac za ovo okupljalište. Kupac stare poliklinike morao bi koncesionirati i malu plažu ispred, ali bez ograđivanja pomorskog dobra kakva je sad situacija.
Budući da je bazen zadnjih 10-15 godina vrlo živ i zimi, malo tko bi se u takvom hotelu odmorio (barem danju). No, u samoj emisiji »More« javila se inicijativa o osnivanju udruge Prijatelji bazena koja bi okupila zaljubljenike u bazen iz svijeta i Hrvatske koji su voljni otkupiti bazen i navodno ga zaštiti od daljnjih aspiracija. Komentar ove nakane je suvišan jer jedini vlasnik bazena je Grad Zadar, a time i njegovi građani, a tako, slaže se ogromna većina zaljubljenika, treba i ostati.

Zaštita skakaonice

No, učiniti nešto za obnovu bazena, napisati običan komad papira sa zahtjevom za zaštitu sportske memorije, izgleda da je težak fizički rad. Već više od godinu dana, niti Gard Zadar niti klubovi za skokove u vodu, niti bilo koja druga udruga koja se voli kititi pridjevom zadarska, nije bila kadra napisati zahtjev Ministarstvu kulture za zaštitom skakaonice Kolovare, jedine takve preostale na svijetu s koje se skače u more. Njena zaštita otvorila bi put ka proračunskim sredstvima ne samo države nego i EU. Konzervatori naglašavaju kako skakaonica nema veliku građevinsku vrijednost, ali ima itekakvu kao sportska, ali i urbana memorija grada. Štoviše, bazen Kolovare sve više gubi sportski, ali ne i rekreativni značaj. Odavno je neprimjeren za održavanje plivačkih natjecanja. Mogu se odigravati vaterpolo susreti, a sportski skakači u vodu već nekoliko godina ne treniraju na skakaonici. Početkom ove sezone trebala se završiti obnova partera bazena tj. zamijenile bi se ispucale i dotrajale ploče od bračkog kamena, ali je sveprisutna inertnost i to onemogućila te prolongirala za jesen. Staza koja je ove zime uređena navodno za invalide, prekinuta je u jednom dijelu velikom betonskom vazom koja onemogućava invalidu da se stazom probije do zapadnog djela bazena.
Bazen treba ostati gradski, zadarski i svih ljudi dobre volje jednostavan je zaključak svih zaljubljenika. Hoće li to ostati u budućnosti, vrlo brzo će se doznati.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)