Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ministarstvo traži žurnu dostavu dokumentacije

15.08.2019. 12:39
Ministarstvo traži žurnu dostavu dokumentacije


Ministarstvo mora, prometa i infrastukture poslalo je odgovor Klubu vijećnika Akcije mladih u Skupštini Zadarske županije na njihov prigovor na odluku Skupštine o poništenju izmjene odluke o koncesiji t.d. Borik d.o.o. U Ministarstvu navode kako mole za žurnu dostavu dokumentacije kako bi utvrdili je li došlo do kakvih povreda propisa koji reguliraju dodjelu koncesija na pomorskom dobru.
– Tražimo odluku o koncesiji koju je donijela Županijska skupština kojom je koncesija dana t.d. Borik d.o.o., odluku o izmjeni prvotno donesene odluke, kao i zapisnik s održane sjednice na kojoj je donesena predmetna odluka o izmjeni odluke o koncesiji pomorskog dobra, stoji u odgovoru koji potpisuje pomoćnik ministra mora Anđelko Petrinić.
Klub vijećnika AM-a je u prigovoru tražio poništenje izmjene odluke o koncesiji Boriku iz razloga navodne nezakonitosti odluke.
– Odluke o koncesiji sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama i Uredbi o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru ne smiju se mijenjati u bitnim dijelovima, već se, ukoliko se radilo izmjenio bitnom dijelu koncesije provodi novi postupak koncesioniranja. Županijska skupština je, međutim na sjednici postojeću koncesiju danu Boriku koja je sadržavala pravo… iznajmljivanje plovnih rekvizita (ležaljke i suncobrani), sportsko rekreacijske djelatnosti (iznajmtjivanje sandolina, pedolina, sportskih brodica, školu ronjenja, surfing, parasailing, usluge vožnje bananom i tubovima, postovljanje zabavnog parka na moru i sl.) i ugostiteljska djelatnost…, a sad je proširena na pravo građenja na pomorskom dobru, tako da je jasno da se radi o itekako bitnoj izmjeni koncesije i kao takva nije smjela biti potvrđena u sklopu istog ugovora koji nota bene istječe 9. kolovoza 2020. godine! lz svega jasno proizlaze da se ovom odlukom pogoduje dosadašnjem koncesionaru, a na štetu proračuna Republike Hrvatske.
Pozivam stoga nadležno ministarstvo da se očituje o zakonitosti ovako donesene odluke Županijske skupštine, te pokretanju postupka njenog poništavanja, osobito što se radi o zemljištu koje je u Zadru već dugi niz godina pod povećanom pažnjom javnosti zbog brojnih neregularnosti i nesuradnje s lokalnim stanovništvom, stoji između ostalog u prigovoru ovog kluba vijećnika.
Navode i kako oni koji sve ovo godinama omogućavaju mogu mirno hodati gradom samo zato jer su ga institucionalno i moralno devastirali jednako kao i urbano.
Do kada će građani grada Zadra mirno gledati takvo prostorno uništavanje vlastitog grada pitanje je na koji trebaju odgovoriti sami građani, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Marjana Botić, županijska vijećnica AM-a.