Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najbolji svjetski vojni piloti letjet će 2020. iznad Zadarskog kanala

15.08.2019. 09:12
Najbolji svjetski vojni piloti letjet će 2020. iznad Zadarskog kanala


Zrakoplovna baza Zemunik bit će 30. svibnja sljedeće godine domaćin Prvom hrvatskom vojnom aeromitingu. Tim povodom, 23. kolovoza na tiskovnoj konferenciji u 93. zrakoplovnoj bazi (ZB) Zemunik, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obznanit će konačnu odluku o održavanju aeromitinga.
Kruna je to višegodišnjih nastojanja pilota Krila Oluje da pred zadarsku publiku dovedu najbolje svjetske akro-grupe. Zasad se još ne zna koje bi to akro-grupe sudjelovale na aero-mitingu. Zadarski list je još 2016. godine najavio da bi iznad Zadarskog kanala, jedne od najljepših pozornica za aeromitinge, mogli nastupiti talijanski Frecce Tricolori, švicarski Patrouille Suisse, poljski Orlik, turski Turk Yildizlari (Turkish Star). U međuvremenu pripadnici Krila Oluje su se sprijateljili i sa svojim kolegama iz britanskih Red Arrowsa i mnogim drugim svjetskim akro-grupama, pa je za očekivati i njihove letačke programe. Budući da se listom radi o vojnim pilotima, potrebno je barem godinu dana unaprijed uskladiti njihove nastupe.
Organizatori očekuju veliki broj posjetitelja na vojnom aeromitingu u Zadru. Hrvatskoj najbliži aeromitinzi, onaj u mađarskom Kecskemetu ili austrijskom Zeltwegu, znaju okupiti i 100 tisuća posjetitelja. Posebna atrakcija bit će pozornica iznad Zadarskog kanala o kojoj su se s oduševljenjem izrazili mnogi strani piloti koji su bazirali na 93. ZB Zemunik. Posebno zadovoljan sigurno je dugogodišnji vođa Krila Oluje puk Damir Barišić. Barišić već deset godina pokušava realizirati ovu ideju te nam je u kratkom razgovoru rekao kako mu je zadovoljstvo potvrditi da je dugogodišnja inicijativa za organizacijom prvog međunarodnog vojnog aeromitinga u RH dobila veliku potporu Ministarstva obrane i samog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.
– Temeljem ove potpore tijekom prošlih mjeseci proveli smo određene pripremne aktivnosti i koordinacijske sastanke na razini MORH-a i Oružanih snaga RH, kao i na lokalnoj razini sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom. Potencijal jedne takve međunarodne manifestacije najviše svjetske razine i njezini pozitivni učinci prepoznati su s razine lokalne zajednice, te su suorganizaciju manifestacije podržali i prihvatili župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić, rekao nam je puk. Barišić dodajući kako je planirani datum održavanja manifestacije 30. svibnja 2020. godine, a lokacije su Zadarski kanal i gradska riva.