Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pjesma o ljudima koji nemaju hrabrosti biti onakvi kakvi jesu

15.08.2019. 12:50
Pjesma o ljudima koji nemaju hrabrosti biti onakvi kakvi jesu


Mladi dubrovački kantautor Vedran Ljubenko polako zauzima sve bolju i bolju poziciju na hrvatskoj estradi. Nakon što je osvojio i žiri i publiku TV showa »The voice«, gdje se prvi put predstavio široj javnosti, te nakon toga nastavio u istom tonu i u emisiji »A strana«, Vedran se okušao i kao kantautor izbacivši čak nekoliko singlova u kratko vrijeme. Svoj prije svega, za svoj je rad dobio pohvale najprije glazbenih znalaca, a onda i publike. Najnoviji singl »100 lica« svjetlo je dana ugledao prije koji tjedan, odmah zagospodarivši radio eterom širom zemlje, na veliko zadovoljstvo pjevača. Taman kao odlična uvertira pred izlazak albuma.
– S novom kantautorskom pjesmom »100 lica« približio sam se zaključivanju albumske priče. Pjesma govori o ljudima koji nemaju hrabrosti biti onakvi kakvi jesu da bi došli do ciljeva nego samo glumataju kroz život da bi sakrili svoje nesigurnosti i došli lakšim putem do onoga što žele. Pokušao sam kroz tekst povezati termine »100 lica« i stolica, tako da »stolica« simbolizira nešto sigurno i pouzdano, a termin »100 lica« ljude koji da su životinje bi imali sposobnost mimikrije. Prvo je nastao tekst, a zatim glazba. Pošto su riječi same po sebi već bile kompleksne trebalo je vremena dok se slegne glazba koja bi na pravi način opisala prevrtljivost. Zato sam i kombinirao neobične promjene u tempu i tonalitetu. Cilj je bio postići strukturu pjesme koja se rijetko viđa a opet da refren upada u uho i da kombinacija više žanrova otvori prostor prema nečemu novom, rezimira Vedran.
Pjesma »100 lica« je snimljena uz pomoć producenta i pjevačeva prijatelja Vinka Mihića koji je, kako Vedran dodaje, na neki način omekšao i uljepšao cijelu konstrukciju i sve promjene koje su sastavljali u nju. Montažu je potpisao Chempo.
– Vinko je osim mixa i mastera pjesme nasnimio i bubnjeve, a ja ostatak aranžmana. Za spot, sniman mobitelom uz 4k rezoluciji, odgovoran je moj drugi dobwar prijatelj Mahkey dok sam scenarij napisao sam, objašnjava Vedran.
Spot je sniman po centru Zagreba a mladi je pjevač odolio porivu da bude u prvom planu i cijeli je spot odradio s maskom na licu, glumeći svojevrsnog superjunaka.
– Imao sam strašan osjećaj adrenalina glumeći »superjunaka« koji se šeta Tkalčićevom ulicom usred bijela dana među ljudima. Maska kao i cijeli spot predstavlja »trollanje« svega što je uobičajeno i provjereno, zaključuje Vedran.