POLITIČKI OBRAČUN Pernjak: Na sjednicu nisam došao jer me predsjednik OV-a nije ni pozvao

Slika korisnika mkvanja
Načelnik Kolana poriče da je namjerno izbjegao podnošenje izvještaja o radu
Želim najprije napomenuti da ukoliko imamo nekih unutarnjih problema u našoj općini, oni bi trebali ostati među nama jer smo premala općina i premala zajednica da bismo se prepucavali preko medija. Osobno nemam ništa protiv gospodina Šuprahe, dapače, čak smo i bliski rod, kaže Marin Pernjak, načelnik
JURE ORLIĆ
Iako je na nedavnoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kolana sve izgledalo idilično, na površinu su isplivali prijepori u vodstvu ove općine

Nakon što smo ovoga ponedjeljka objavili vijest o propaloj sjednici Općinskog vijeća Kolana, za riječ se jučer javio i načelnik općine Marin Pernjak. Njega smo tada zvali želeći čuti i njegovu stranu priče o nedolasku na sjednicu na kojoj je morao podnijeti izvješaj o polugodišnjem radu, no nije se javljao. Podsjetimo, predsjednik Općinskog vijeća, Grgica Šupraha s liste NHR-a, tada nam je kazao kako je načelnik namjerno izostao sa sjednice.
- Prva točka dnevnog reda bila je izvješće načelnika za prvih šest mjeseci, ali mi je tajnica dala pisane potvrde načelnika i zamjenika da ne mogu pristupiti sjednici zbog ranije preuzetih obveza. Međutim, 31. srpnja sam poslao mail načelniku o sazivanju sjednice Općinskog vijeća, znači imali su desetak dana za izjasniti se hoće li doći ili neće. Smatram da je to bilo miniranje sjednice Općinskog vijeća, jer ukoliko se nije mogao pojaviti on, mogao je njegov zamjenik. Od devetero vijećnika na sjednici je bilo prisutno njih sedmero, ali je načelnik najvjerojatnije mislio da neće biti kvoruma. Možda on ima nekakav atak na mene, iako sam ga dvije godine podržavao, izjavio je Šupraha, navodeći što mu je načelnik rekao uoči sjednice:

Neka prouči pravilnik o radu

- Osam dana prije vijeća otvoreno mi je rekao: »Ja ti neću doći na Općinsko vijeće«, jer da sam dnevni red napravio bez njega. Međutim, predsjednik Općinskog vijeća jedini ima pravo sastaviti dnevni red, a načelnik ima pravo predložiti svoje točke. Ali, ja od njega nisam dobio niti jednu točku dnevnog reda. Otvoreno tvrdim da načelnik Općine mora doći na sjedicu Općinskog vijeća i suočiti se s devetero vijećnika koje je izabrao narod, istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća.
Nakon Šuprahine izjave u ponedjeljak, jučer nas je ipak kontaktirao načelnik Marin Pernjak koji, pak, demantira Šuprahu, napominjući kako je u cijeloj ovoj priči zapravo riječ o »političkim igrama«.
- Želim najprije napomenuti da ukoliko imamo nekih unutarnjih problema u našoj općini, oni bi trebali ostati među nama jer smo premala općina i premala zajednica da bismo se prepucavali preko medija. Osobno nemam ništa protiv gospodina Šuprahe, dapače, čak smo i bliski rod, pa niti po političkom ili bilo kakvom drugom ključu nemam ništa protiv njega, niti sam ikada imao. Njegove konstatacije nisu točne, naprotiv, kao predsjednik Općinskog vijeća on bi morao proučiti pravilnik o radu. Kao prvo, gospodin Šupraha je kao predsjednik Vijeća dužan načelnika Općine pismeno obavijestiti o sazivanju sjednice, što on nije napravio. Samo je poslao mail pročelniku da mu pripreme dokumente za sjednicu Općinskog vijeća, umjesto da me obavijesti da dođem na sjednicu i podnesem izvješće, kaže načelnik, pojašnjavajući točnu proceduru sazivanja sjednice.

Bio sam na sastanku u Pagu

- Kao načelnik sam stavljam točku dnevnog reda o podnošenju izvješća za prethodno razdoblje i to ne može učiniti predsjednik Općinskog vijeća, toga nema nigdje u Hrvatskoj. Dakle, istina je da na sjednicu nisam došao jer me predsjednik Vijeća nije pozvao, a niti o njoj obavijestio. Isto tako nije obavijestio ni mog zamjenika. No, tu treba napomenuti kako sam toga dana doista imao dogovoren sastanak u komunalnom društvu Pag koji trajao sve do 12 sati, što sam i osobno rekao gospodinu Šuprahi. Najavio sam mu svoj izostanak jer smo mjesec dana čekali taj sastanak. Da nije bilo sastanka, toga bih dana podnio izvještaj o radu, s obzirom da smo kvalitetna općina i ne želim da nam se događaju ovakve situacije. Žalosno je da jedna ovako mala zajednica funkcionira preko medija, poručuje Pernjak, napominjući kako na kraju treba razjasniti i stranački status predsjednika Općinskog vijeća.
- Treba napomenuti da gospodin Šupraha nije član NHR-a, već je član HSS-a i kao nezavisni je kandidat bio na listi NHR-a, zaključuje načelnik.

 

Nisu mi jasni Šuprahini motivi

- Moram se osvrnuti i na svoj prelazak u HDZ, o čemu gospodin Šupraha također insinuira, što apsolutno nema veze s radom Općinskog vijeća jer surađujem s vijećnicima iz svoje bivše stranke i svima koji imaju dobru volju za suradnjom. Po meni je ovdje riječ o nekim političkim igrama u pozadini, ali to neka istražuju oni koji su za to plaćeni. Na kraju stoga samo mogu zaključiti da moj nedolazak na sjednicu nije nikakav atak na predsjednika Općinskog vijeća te mogu samo reći da ću i dalje korektno surađivati sa svim vijećnicima. Ovo što je on izjavio za vaš list samo su konstrukcije s nekim pozadinskim motivima meni potpuno nejasnim, tim više što je NHR na čelu sa svojim nezavisnim vijećnikom, gospodinom Šuprahom, ujedno počasnim predsjednikom HSS-a, potpisao koaliciju s HDZ-om i HSS-om, ističe Pernjak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)