Prijenos novozelandske tehnologije uzgoja daganja na farme Zadarske županije

Slika korisnika mkvanja
Završava istraživanje na projektu DORY
Novozelandska metoda je drugačija od one koju mi sad koristimo jer sada koristimo plastične cjevaste mrežice u koje se dagnje nasađuju i te cjevaste mrežice u principu ostavljaju otpad, a prijelaz na novozelandsku tehnologiju je način izbjegavanja stvaranja otpada, ubrzavanje procesa rada i stvaranje mogućnosti veće proizvodnje školjaka
Zadarska županija
Stvara se mogućnost veće proizvodnje školjaka

Zadarska županija završava istraživanje na projektu DORY – Capitalization actions for aDdriatic marine envirOnment pRotection and ecosYstem based managament na kojem Zadarska županija sudjeluje kao projektni partner, a koji se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. godine.
Nakon prve faze projekta koja je uspješno završila, a sastojala se od postavljanja nasada daganja gdje su se koristile tri uzgojne linije od 100 metara, u drugoj fazi se vršilo istraživanje sastavljeno od uzorkovanja i analize prinosa daganja koje obavlja biolog mora. Svi podaci će u narednih mjesec dana biti evaluirani i izraženi na način da se može ocjeniti učinak novozelanske metode uzgoja na području predviđenom za uzgoj školjkaša u Zadarskoj županiji.
Novozelandska metoda je drugačija od one koju mi sad koristimo jer sada koristimo plastične cjevaste mrežice u koje se dagnje nasađuju i te cjevaste mrežice u principu ostavljaju otpad, a prijelaz na novozelandsku tehnologiju je način izbjegavanja stvaranja otpada, ubrzavanje procesa rada i stvaranje mogućnosti veće proizvodnje školjaka.
Osim samog uzgoja školjaka, Zadarska županija će organizirati sastanak na kojem će se talijanski uzgajivači i ribari u sklopu DORY projekta, pobliže upoznati s praksama ribarenja i uzgoja školjki u Hrvatskoj. Također će se posjetiti uzgajivačka farma na kojoj se provodi pilot projekt novozelandskom metodom uzgoja školjaka koja se nalazi u Selinama, Starigrad Paklenica. Osim uzgojne farme posjetit će i Cromaris d.d. proizvodni pogon u Gaženici i Ribarska zadruga Omega 3 u industrijskoj zoni Šopot u blizini Benkovca.
Uzimajući u obzir biološku, ekonomsku i socijalnu kompleksnost upravljanja morskim resursima kao jednim integriranim sustavom, ovim sastancima se nastoji stvoriti okvir s uvjetima koji će omogućiti širu primjenu zajedničke vizije u pogledu održivog upravljanja ribljim resursima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)