SVEČANA SJEDNICA Filipjanci ponosni na 23 projekta »teška« 236,3 milijuna kuna i na čak 17 laureata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Obilježen Dan općine Sv. Filip i Jakov
Svečanu sjednicu je obilježila spoznaja o čak 23 općinska projekta, započeta i u tijeku, u vrijednosti od nevjerojatnih 236,3 milijuna kuna, bez nove luke u Sv. Filipu i Jakovu vrijedne oko 40 milijuna kuna i luke u Sv. Petru vrijedne oko 80 milijuna kuna, te spoznaja o čak 17 ovogodišnjih općinskih laureata
Velimir BRKIĆ
Općinski laureati s načelnikom Zoranom Pelicarićem, predsjednikom OV-a Igorom Pedisićem i saborskim zastupnikom Davorom Lončarom

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanoj u hotelu Villa Donat te izložbom 92 fotografije zadarskog majstora fotografije Borisa Kačana pod nazivom »S one bane mora« koje govore o životu Moliških Hrvata u Italiji, jučer je započelo trodnevno obilježavanje Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana sv. Roka.

Ništa bez lobiranja

Svečanu sjednicu je obilježila spoznaja o čak 23 općinska projekta, započeta i u tijeku, u vrijednosti od nevjerojatnih 236,3 milijuna kuna, bez nove luke u Sv. Filipu i Jakovu vrijedne oko 40 milijuna kuna i luke u Sv. Petru vrijedne oko 80 milijuna kuna, te spoznaja o čak 17 ovogodišnjih općinskih laureata.
Sredstvima EU i u suradnji s 14 od 19 ministarstva rade se ili su pred počekom projekti teški 236,3 milijuna kuna od čega sredstava EU iznose 175,1 milijuna kuna, iz državnih fondova 10,7 milijuna kuna, iz općinskog proračuna i kredita 43,3 milijuna kuna te sredstva od žitelja 7,8 milijuna kuna za katastarsku izmjeru i groblje u Raštanima Donjim.
- Sva ta infrastrukturna ulaganja u vrijednosti od preko 200 milijuna kuna u budućnosti nemaju smisao bez povlačenja, lobiranja investicija od strane malih, srednji i velikih poduzetnika pa tako, Bogu hvala, već u ovoj godini je izgrađen trgovački centar Plodine u Sv. Filip i Jakovu, Apart hotel sa zatvorenim bazenom u Turnju na Međinama, izgrađen je veliki broj kuća s bazenima u priobalju i zaobalju, a u pripremi je izgradnja dva difuzna hotela u Raštanima Gornjim i na otoku Bapcu te dva manja hotela u Sv. Filipu i Jakovu, nabrojio je Zoran Pelicarić Peco.

Na Kršu hotel, apartmani, benzinska

U pripremi je izgradnja zatvorenog bazena i podzemne garaže u Villi Donat. U Trnju na Kršu izgradnja hotela, apartmanskog naselja i benzinske postaje, luke u Sv. Filip i Jakovu i Sv. Petru, apartmansko naselje Tustica, poduzetnička zona itd.
- Jedan od mojih prvih poteza po dolasku na poziciju župana bio je povećanje naknada za novorođenčad. Stoga me posebno veseli podatak da smo u prošloj godini na području vaše općine isplatili naknade za 40 novorođene djece. Osim na naše najmlađe, moramo misliti i na osobe treće životne dobi. U tom smislu navest ću da Županija i Općina vrlo kvalitetno surađuju na projektu novoosnovanog Centra za pružanje usluga u zajednici, koji će se izgraditi u Raštanima, naglasio je zadarski župan Božidar Longin.
Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Davor Lončar te Franka Troskot, ravnateljica Crvenog križa Biograd na Moru, koja je preuzela ključeve kuće za obitelj 78-godišnjeg Branka i Danice Persola iz Sikova obnovljenu u humanitarnoj akciji »Pružimo toplinu doma obitelji Persola«.
 

 

Zlatni grb Milovanu Brziću, srebrni Petru Santiniju, a brončani Kuntrati

Na sjednici Općinskog vijeća kojom je predsjedao Igor Pedisić, dodijeljeno je čak 17 godišnjih nagrada i priznanja.
Zlatni grb Općine Sv. Filip i Jakov dodijeljen je Milovanu Brziću iz Svetog Filipa i Jakova za izniman doprinos širenju tradicijske poljoprivredne proizvodnje te mjesnih običaja. Srebrni grb je dodijeljen Petru Santiniju iz Turnja, vlasniku agencije Maresole Travel, a brončani grb Amaterskoj kazališnoj udruzi Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova.
Priznanja za sport dodijeljena su atletičarki Matei Eškinja, kick boksaču Žarku Pedisiću, svjetskom powerlifting rekorderu Bepu Pedisiću, Košarkaškom klubu Pristan i Nogometnom klubu Nova zora. Priznanje su dobili i učenici Karla Bošnjak i Leonardo Santini, za gastronomiju Klaudio Mrkić, poljoprivredu Ratomira- Ratka Eškinja, a za turizam: Šime i Zdenka Mitrović iz Tičeva, Ante Lukić iz Raštana Donjih te Davorka i Lenko Demo iz Sikova.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno