Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Žele kupiti prvi javni teleskop u Bukovici

15.08.2019. 11:54
Žele kupiti prvi javni teleskop u Bukovici


U subotu, 17. kolovoza, u Krnetama kod Jezera, održava se u sklopu projekta »Duga iznad Krke« već tradicionalna manifestacija pod nazivom »Kistanjski zalasci sunca«.
Program počinje u ranim jutarnjim satima (u šest) radionicom suhozida (po bukovački suvozida), i to na lokaciji Krnetsko jezero, a u devet sati slijedi slasni užitak – serviranje pečene janjetine za sudionike radionice. Od 14 do 17 održat će se stručno predavanje o ljekovitom i aromatičnom bilju koje inače predstavlja jedan od velikih potencijala Bukovice, a voditeljica radionice je Katica Wolf, aromaterapeutkinja iz Zagreba. U 19 sati slijedi likovna radionica za djecu. U isto vrijeme, Astronomsko-astronautičko društvo iz Zadra koje se odazvalo ovoj manifestaciji, organizira gledanje noćnog neba pomoću dva teleskopa. Čisto, bistro i sjajno zvjezdano nebo nad Bukovicom jedno je od prirodnih osobina ovoga kraja za koje organizatori manifestacije drže da predstavlja zanimljivu brendovsku građu za turističku afirmaciju afirmaciju ovoga kraja koje je prilično sačuvano od umjetnog svjetlosnog zagađenja. Upravo zato, ovogodišnji »Kistanjski zalasci sunca« bit će između ostalog održani u znaku 140. godišnjice rođenja Milutina Milankovića (1879.-1958.) i 10. godišnjice rada Kulturnog i naučnog centra ‘’Milutin Milanković’’ u Dalju. Milanković, rođen u Dalju, bio je veliki astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, pronalazač, doktor tehničkih znanosti, sveučilišni profesor i književnik. Đorđe Nešić, upravnik Kulturno-naučnog centra iz Dalja koje nosi ime po proslavljenom znanstveniku, održat će predavanje o temi »Milutin Milanković – putnik kroz vasionu i vijekove«.
Milena Stepić i Sofija i Lea Popović će pod zvijezdama kistanjskog neba upotpuniti ugođaj melodijama iz raznih krajeva svijeta. Kako »Kistanjski zalasci sunca« izmeđuz ostalog promoviraju zdravu domaću prehranu, naći će se tu i kulinarski trio dr. Veljko, Lela i Vesna pripremajući ‘’gra varice sa pancetom’’. Nije naodmet naglasiti da su iće i piće besplatni, ali su dobrodošli i očekuju se dobrovoljni prilozi sudionika, gostiju i putnika namjernika, zamislite – za kupnju prvog javnog teleskopa u Bukovici! Dobrodošli i povedite prijatelje – poručuju organizatori ove uistinu zanimljive i poticajne manifestacije koja Bukovici iz godine u godinu daje poseban šarm, privlačnosti te »bilda« njezin imidž otkrivajući nam i snažeći brojne, dugo vremena skrivene i zanemarene prirodne, kulturne i turističke potencijale ovog dijela Hrvatske.