Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

‘Političari imaju jedna pravila za sebe, druga za nas ostale’: Pitali smo slovenske vikendaše što misle o Kacinovim izjavama

15.08.2020. 07:57


To je tako tipično, političarski… Uvijek su sami sebi na prvom mjestu i skloni jedna pravila postavljati sebi, a druga svima ostalima. Tim nam je riječima, uz ogradu da tek iz »druge ruke« zna za buru koju su proteklih dana i u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, podigle riječi glasnogovornika slovenske Vlade Jelka Kacina (da bi se naša zemlja mogla naći na slovenskoj, tzv. »crvenoj listi«) prokomentirao jedan njegov sunarodnjak, ali i ljetni sumještanin u krčkom mjestu Klimno, u kojem Kacin već godinama ljetuje u svojoj kući.
Kacin je rekao da bi se Hrvatska mogla brzo naći na crvenoj listi koja se u Sloveniji uvodi za zemlje u kojima je opažen značajan rast broja zaraženih. Stavljanje u tu kategoriju značilo bi da svatko tko iz Hrvatske ulazi u Sloveniju mora u karantenu na 14 dana, što je još stroži režim od onog koji predviđa Italija (negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati) koja nas je već uvrstila na crvenu listu.
– Mislim da ipak nije toliki licemjer te da su njegove riječi, o kojima se danas očito priča i u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, one koje je izgovorio ili pak morao izgovoriti kao glasnogovornik Vlade, a ne i kao čovjek koji u ovom mjestu ljeti bezbrižno uživa, isto onako kao što uživamo i svi mi ostali, dodala je druga Kacinova sunarodnjakinja koja je, kao svi s kojima smo jučer o toj temi u spomenutom mjestašcu na »dobrinjskoj rivijeri« razgovarali, željela ostati anonimna.


Zdrav razum
No, nakon izjave u kojoj je upozorio na porast novozaraženih u Hrvatskoj, Kacin se ipak, prema saznanjima susjeda, već u četvrtak navečer vratio na Krk, u Klimno, ni najmanje očito ne strahujući od »hrvatske korone«.
Od jednog stalnog stanovnika Klimna u kojem se jučer uvelike pretresala spomenuta tema, doznali smo i da je u trenutku našeg obilaska Kacinova susjedstva, slovenski političar boravio u svojoj ljetnoj rezidenciji u koju je, kažu nam u mjesnu svakodnevicu dobro upućeni otočani, po tko zna koji put ove godine doputovao svojim automobilom.
– Svi Slovenci s kojima sam razgovarao, a razgovarao sam s mnogima danas o toj temi, odmahuju rukom i govore da bi Kacinu bilo bolje da po pitanju crvenih listi i postrožavanja pravila za prelaženje granica, odnosno ulazaka u Sloveniju ništa nije rekao, kaže nam jedan od žitelja Klimna u kojem, posebice u vikendaškim redovima, već odavna i uvjerljivo dominiraju upravo Slovenci.
Sugovornica s početka priče, slovenska vikendašica koja, doznali smo, u ljetnom periodu već godinama odsjeda u svojom stanu za odmor u jednoj od brojnih ondje podignutih višestambenih građevina, napomenula je i da ne shvaća što bi se i kako bilo kakavim postroženjem graničnih mjera sad uopće moglo i trebalo postići.
– Ključ svega je zdrav razum i samodisciplina svakog od nas. Ako paziš, ne guraš se u gužve, niti posjećuješ mjesta gdje je prevelika koncentracija ljudi, sve je OK, i u Sloveniji, i u Hrvatskoj, pa i na Islandu. Ako se pak ponašaš neodgovorno, onda je također svejedno jesi li u Ljubljani, u Zagrebu ili na Krku, zaključila je naša sugovornica napomenuvši da se, osobno, za sad još uvijek ne obazire na medijska spominjanja »novih graničnih pravila« koja bi, navodno, uskoro mogla uslijediti. Rekla je i da zbog njih ne kani kratiti svoj boravak na moru, odnosno u mjestu u kojem se, najviše zbog socijalnih pravila koja si sama postavlja i kojih se drži, ne osjeća niti najmanje ugroženo u smislu mogućnosti zaraze koronavirusom.