Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Puljić: “Oduprite se stavovima sviju koji vam savjetuju „u ime ženske emancipacije“ da ste slobodne „ukloniti čedo koje kuca pod vašim srcem; jer ste „navodno gospodari svoga tijela“

15.08.2020. 08:19


Danas, na blagdan Velike Gospe, svečano je u marijanskim svetištima diljem Hrvatske. U Zadarskoj je županiji posebno svečano na Belafuži u Zadru, na Velikom Rujnu pored Starigrada, na Pagu te Škabrnji.
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Rujnu, s početkom u 10,30 sati, dok će u svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru središnje koncelebrirano slavlje predvoditi u 18 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži. Ove godine ne održava se procesija s Gospinim kipom.
–  I dok razmišljamo o Mariji na nebo uznesenoj, koja je uzor savršene žene i majke, osjećamo veliku potrebu u vremenu raznih poniženja, iskorištavanja i diskriminacije pomagati današnjih ženama da budu svjesne svoje uloge u obitelji i u društvu. Posebice kako pomoći suvremenim djevojkama da budu dobre i plemenite, a sutra odgovorne i zauzete žene i majke. Kako pomoći onim vrijednim majkama, koje se trude i bore da ostanu na visini majčinskog poziva i zadatka?! Poznato nam je kako je to teško ostvariti bez Boga i Marije, bez vjere i pobožnosti, bez molitve i sakramentalnog života. Premda stvari ponekad izgledaju crno (možda radi crne kronike), nismo bez nade. Ima među nama velikih, čestitih, uzornih i plemenitih žena koje su snaga obitelji i duša naroda. One su stožer obiteljskoga života i budućnost naših sela i gradova. Radi se o majkama koje nose glavni teret obitelji i svojim srcem grle svoje ukućane. To su žene koje često kleče pred Gospom, najvećom Majkom i najsavršenijom ženom povijesti. One mole blagoslov, zagovor i Marijinu pomoć na stepenicama oltara i na pričesnoj klupi. To su žene i majke koje žrtvom, molitvom i uzornim životom hrane svoju djecu i upućuju ih na pravi put spasenja. Zato je sveti Ivan Pavao II., čiju smo stogodišnjicu rođenja obilježili u svibnju ove godine, u apostolskom pismu o „Dostojanstvu žene“ (Mulieris dignitatem) zahvalio ženama-majkama jer su „Božji osmjeh djetetu koje dolazi na svijet; one su vodilje njegovih prvih koraka, podrška i uporišna točka na životnom putu djece i mladih“. U tom Pismu on osobito zahvaljuje „ženama što svojom ženstvenošću obogaćuje svijet i doprinosi bogatstvu i istini ljudskih odnosa“. I dok se napredak vrjednuje prema „znanstvenim i tehničkim kategorijama“, zaboravlja se, veli Papa „društveno-etička dimenzija“ koja se nečujno razvija; a „obitelj i društvo u velikoj mjeri duguju taj razvoj upravo geniju žena", ističe Puljić.
Papa je uvjeren da će „budućnost Crkve zabilježiti nova i divna očitovanja tog "ženskog genija“. Blago narodu koji ima moralne, dobre i čestite djevojke, žene i majke. I nadasve „hrabre žene koje svakodnevno daruju radost obitelji i društvu“, u više navrata pohvalno je govorio Papa Franjo.
– On veli kako „bez njih nema ni mira ni sklada u svijetu. Žena, naime, donosi taj sklad, uči nas ljubiti i njegovati, pa time čini svijet boljim i ljepšim“. Stoga je na koncu svoga „Pisma ženama svijeta“ sveti Ivan Pavao II. osobito „iskreno zahvalio Stvoritelju i Otkupitelju na daru tako velikoga dobra koji pripada baštini, a po kojem žene izgrađuju čovječanstvo i Crkvu“. Zahvalni za svjetlo dobrote, i posebice za dar „ženskog genija“ koji nam se u Mariji objavio i zasjao punim sjajem, molit ćemo danas za naše obitelji, očeve i majke da budu dostojni svoga roditeljskog poziva. Djevojke, žene i majke budite svjesne i zahvalne veličine, dara i dostojanstva koje vam je Stvoritelj udijelio. Ne bojte se Zmaja koji želi „proždrijeti vaše dijete“ (Otkr 12, 4). Oduprite se stavovima sviju koji vam savjetuju „u ime ženske emancipacije“ da ste slobodne „ukloniti čedo koje kuca pod vašim srcem; jer ste „navodno gospodari svoga tijela“. Ne, Bog je jedini Gospodar i Stvoritelj svega vidljivoga i nevidljivoga. Njemu jedinomu poklonite svoju vjeru i pouzdanje. Poštujte ga, molite mu se i slušajte njegocve poticaje i nadahnuća poput Marije koja je bila izvrsna učenica svoga Učitelja. I ne dajte Zmaju svoga roda i poroda, zaključuje u svojoj propovijedi nadbiskup Puljić.