Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sve mlađe kategorije HNK Zadar uspješno prošle zahtjevna testiranja

15.08.2020. 11:00


Sastavni dio plana i programa rada u svim mlađim kategorijama HNK Zadar, od papalina do juniora, jesu i testiranja brzine, eksplozivnosti i motoričke izdržljivosti. Prvo takvo testiranje održano je u siječnju 2020., a drugo je bilo planirano u terminu neposredno prije početka drugoga dijela natjecateljske sezone 2019/20. Kako je zbog okolnosti nastalih pojavom koronavirusa odlučeno da se taj drugi dio sezone ne održi, drugo je testiranje prolongirano.
– S obzirom na to da je od početka priprema za natjecatelljsku sezonu 2020/21 prošlo dosta vremena, te da je početak natjecanja za naše četiri kategorije predviđen u zadnjem tjednu mjeseca kolovoza, odlučili smo se provesti i drugo testiranje. Svi naši igrači pristupili su testiranju prema rasporedu koji smo utvrdili, a održano je u ŠC Višnjik jer tamošnja infrastruktura omogućuje najbolje uvjete u Zadru – govori Raphael Sušić, koordinator mlađih kategorija, voditelj klupske škole nogometa i jedan od trenera.
Igrači su bili podvrgnuti testiranju brzine na pet, 10 i na 20 metara, zatim testiranju eksplozivnosti što je provedeno skokovima uvis i udalj, te testiranju motoričke izdržljivosti.
– Svi igrači koji su pristupili testiranju prošli su svaki element. Svi njihovi rezultati registirirani su i sad nam slijede raščlamba, te uspoređivanje s rezultatima prvoga testiranja. Kad na temelju svih podataka dobijemo jasnu sliku, doznat ćemo u čemu je netko bolji, možebitno slabiji i slično, a to će nas odmah i uputiti kako ćemo dalje i što ćemo dalje raditi.
Sušić želi istaknuti i da je u međuvremenu u program rada uveden i element tehnike trčanja.
– To je nadasve bitan element za svakoga pojedinca. Što bolja tehnika, to je djelotvornije trčanje, a onda je i igrač bolji.
Četiri klupske kategorije uskoro će početi natjecanje na dalmatinskoj razini.
– HNK Zadar ponosan je što su njegove četiri selekcije uvrštene u natjecanje u konkurenciji dalmatinskih klubova. To su mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Sustav je takav da će juniori i mlađi pioniri imati istovjetne suparnike, te kadeti i pioniri istovjetne. U prvom kolu juniori i mlađi pioniri bit će domaćini Hajduku, a kadeti i pioniri bit će gosti Adriatica.
U kolikoj su mjeri sve te selekcije spremne?
– Plan i program priprema do sad je ostvaren 100 posto. Jedino nam nedostaju minute pripremnih utakmica, ali nekako ćemo se snaći.
Što je s drugim selekcijama?
– Sve naše selekcije bit će u natjecanjima, dakle već spomenute na dalmatinskoj razini, a ostali će igrati u županijskim natjecanjima.
Škola nogometa predložila je klupskoj upravi ideju da se u njezino djelovanje uključi i jedan skaut.
– Time bismo dobili stručnu osobu u čijem bi djelokrugu bilo otkrivanje darovitih i perspektivnih igrača sa širega zadarskoga područja, pa i prema otoku Pagu i Senju, te predlaganje angažiranja takvih igrača, njihovo uključivanje u sustav HNK Zadar i naravno, osmišljen razvoj njihova potencijala – zaključuje Raphael Sušić. (HNK Zadar)