Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U moru kod Privlake pronađene dvije žive periske

15.08.2021. 06:54


Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru sudjeluje u projektu »Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru« koje vodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovom tematikom se sa spomenutog Odjela posebice bave izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić, izv. prof. dr. sc. Ivan Župan, izv. prof. dr. sc. Bosiljka Mustać, te dr. sc. Bruna Petani. Projekt ima za cilj pronalaženje živih jedinki plemenitih periski, a profesorica Bosiljka Mustać ovom prilikom objašnjava kako to građani mogu učiniti, ukoliko i sami pronađu perisku.


Dojava iz Privlake
– Cilj nam je pronaći što više preživjelih periski i zato se pozivaju građani da ukoliko ih vide na nekom području da provjere jesu li žive, odnosno da vide reagira li periska kada se iznad nje lagano zamahne rukom zatvaranjem ljušture. Ako reagira, molimo da jave podatke o lokaciji, dubini mora i sl. na e-mail: [email protected], kaže Mustać.
Jedan takvu dojavu zaprimili su iz Privlake gdje je djevojčica Iva, kupajući se na svom uobičajenom mjestu, pronašla jednu živu perisku. Po dojavi, periska je izmjerena, zabilježena, a potom i zaštićena metalnim kavezom kako ne bi došlo do nekih oštećenja.
– U Privlaci smo dobili dojavu da je djevojčica Iva pronašla živu perisku, što nam govori kako je važno senzibilizirati javnost o ovom problemu kako bi se građanstvo uključilo u ovu problematiku te kako je važno krenuti s obrazovanjem od najmlađih. Perisku smo zaštitili kavezom od mogućih mehaničkih oštećenja jer se nalazi u blizini lučice, gdje je pojačan pomorski promet a ima i dosta kupača. Prije par dana me kontaktirao podvodni arheolog Roko Surić koji je roneći pronašao još jednu živu perisku također u Privlaci koja se nalazi nedaleko od spomenute periske u kavezu, što je jako značajno jer nam daje nadu za mogućnost obnove populacije odnosno preživljavanje ove kritično ugrožene i strogo zaštićene vrste, zaključuje Bosiljka Mustać.


Poziv građanima
U cilju senzibiliziranja javnosti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije »Jeste li ih vidjeli?« poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) je zabranjeno. Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske i lokacijama na kojima su opažene te fotografije možete dojaviti i sami na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu [email protected].